În lunile reci de iarnă, Biserica Nașterea Maicii Domnului din Cimitirul Pacea devine mai mult decât un loc de rugăciune – transformându-se şi într-un adăpost al solidarității. Aici, preoteasa Anamaria Macuc a pus la punct un sistem bine organizat prin care oamenii cu posibilități reduse primesc ajutorul de care au atâta nevoie. Alături de o echipă de voluntari inimoși, ea oferă hrană, îmbrăcăminte și sprijin moral celor aflați în dificultate.
Preoteasa alături de o mână de voluntari, care o ajută, au adunat în această perioadă haine, dar şi jucării pe care le sortează iar apoi le oferă celor care au nevoie de ele. Cu sprijin din partea autorităţilor locale, Anamaria Macuc a instalat în curtea bisericii câteva module în care depozitează bunurile, iar cei care vin îşi pot alege singuri ce lucruri vor.
“Toate hainele sunt din donații, oamenii vin și donează ceea ce nu mai folosesc din dorința de a-i bucura pe alți oameni care au mai puțin decât ei. Încercăm de obicei la cei care vin să le oferim și un pachețel cu alimente. În celelalte căsuțe avem cărucioare, pătuțuri, premergătoare, alte lucruri folositoare copiilor”, spune preoteasa Anamaria Macuc.
“Sute de saci de haine şi sute de oameni au venit să doneze în această perioadă”
Ajutoarele sunt duse la Casei „Sfânta Irina”, situată lângă Biserica Nașterea Maicii Domnului.
“Sute de saci de haine şi sute de oameni au venit să doneze în această perioadă. Nu i-am putut număra. Deci am avut foarte multe perioade în care i-am rugat pe oameni să nu mai aducă haine, pentru că efectiv nu mai reușeam să le sortăm, să le organizăm, dar oamenii continuă să aducă. Ne trezim cu ele la uşa Casei Sfânta Irina și le oferim mai departe”, a spus Anamaria Macuc.
Preoteasa a creat un adevărat sistem pentru a face față fluxului mare de ajutoare. „Recent am stabilit şi un program strict, pentru că înainte donam zilnic de la ora 9:00 la 16:30, dar recent am pus un program strict și anume sâmbăta și duminica primim donații, marţi şi miercuri le sortăm şi le organizăm, joi şi vineri le donăm”, mai spune preoteasa Anamaria Macuc.
Voluntarii, parte esenţială în proiect
Voluntarii sunt o parte esențială din acest proiect, iar mulți dintre ei sunt persoane care au fost ajutate anterior de comunitatea Bisericii Pacea.
“Avem mai mulţi voluntari, dar ei vin prin rotaţie pentru că aici este foarte frig și n-avem nici curent electric și nu rezistă foarte multe ore un voluntar. Sunt zile în care stăm 10 ore pe zi aici, lucrăm în frig și avem, nu știu, să zic vreo 20-30 de voluntari care vin prin rotație, câte cinci, șase odată. Dar oricine dorește să se alăture ca şi voluntar este bine venit. Pentru că aici este foarte mult de muncă zilnic, adică opt ore pe zi și nu ajung. Printre voluntari sunt şi cei pe care i-am ajutat. Asta ne şi dorim în general, cei pe care îi ajutăm în perioada critică din viața lor mai târziu să învețe să oferă la rândul lor. Avem şi un mare sprijin din partea autorităţilor locale şi le mulţumim, că am putut pune aceste containere”, a mai spus Anamaria Macuc.
Printre voluntari se află şi oameni care anterior au primit sprijin din partea bisericii. În aceasta situaţie este şi Marian, un tânăr care a fost sprijinit cu o locuință. “Acum iarna vin destul de mulți oameni să ia haine. Au nevoie de aceste haine. Foarte mare. Eu am fost foarte mult ajutat, când am avut o problemă cu locuinţa. Locuiam la ghetouri. Și acuma încerc și eu la rândul meu să ofer. Să ajut cât pot şi eu, adică care e puterea mea, prin voluntariat”, a spus Marian.
„Nu îmi permit o haină nouă”
Printre cei care beneficiază de ajutoare se află mame cu copii mici, persoane vârstnice care nu își permit să cumpere haine noi și familii cu venituri foarte mici, care se descurcă greu din cauza costurilor ridicate ale traiului.
“Nu sunt bani de haine noi, pensia mică, ce să fac, iau şi eu de unde pot. Am găsit, pentru mine, am găsit, mulţumesc. Mă ajută să trec mai uşor peste iarnă. Aşa spun, să mă ajute Dumnezeu, ce să fac. Mi-am găsit un paltonaş, o bluză, iar o bluză, am pentru doi ani. Am 1.700 de lei pensie. Am 22 de ani de când a murit soţul, de atunci n-am mai cumpărat o haină nouă. Tot aşa iau, de la second hand, şi de încălţat şi de îmbrăcat, ce să fac, plătesc lumină, căldură. Am dat 4 milioane numai căldura”, sa spus Maria Alexa.
Oamenii sunt bucuroşi de sprijin şi spun că îi ajută mult să facă faţă vremurilor grele. “Eu am 14 milioane pensia. Nu îmi permit o haină nouă, de unde să îmi permit? Acum vreo cinci ani, când trăia nevasta, mi-am cumpărat o haină nouă. Acum nu îmi mai permit. Numai așa, la second hand, dar nici așa. Am venit aici. Mi-a zis fata pe telefon, ai să găsești tăticu, o hăinuță. Pentru matale, așa, mai trece iarna, mai un pulover pe dedesubt”, a adăugat nenea Mihai, bucuros că şi-a găsit şi el ceva de îmbrăcat.
„Nu ne mai ajung banii pentru haine”
Cei care vin să ia o haină, papuci sau alte lucruri care cred că le sunt necesare primesc și o pungă cu alimente de strictă necesitate. Oameni din toate categoriile sociale vin la modulele care se afla chiar în curtea bisericii și nu se sfiesc să ia ce au nevoie pentru a putea trece peste iarnă, dar și peste sărăcia de acasă.
“Mi-a dat doamna preoteasă un căricior şi acuma căutăm câteva hăinuţe. Noi avem un venit de 584 de lei din care doi copii, copilaş bolnav, ne descurcăm foarte greu. Soţul este plecat în străinătate că na, nu ne mai descurcam aproape deloc, facturi, chiria trebuie plătită, foarte greu. Şi hainele ne scutesc cumva să le mai cumpărăm acum. Vă daţi seama că nu ne mai ajung banii pentru haine, mai medicamente, mai lemne, alimente, foarte greu. Acuma trăim şi noi cum putem”, a spus Ioana Avădănii.
“Ţinând cont că şi iarna e geroasă şi îți trebuie şi lemne, îţi trebuie şi hrană, şi trei copii la şcoală care le trebuie pachet în fiecare zi şi fata hai că acuma a scutit-o că face naveta şi i-a dat abonament de la şcoală, dar pachetul la şcoală tot trebuie să îl aibă. Şi haine trebuie. Dacă vreţi să mă credeţi, a umblat cu o geacă de când a început anul şcolar şi până în momentul de faţă şi astăzi tot cu aceeaşi geacă se duce. Am auzit de la cineva şi am zis de ce sa nu vin, că na, până la urma urmei nu dau în cap la nimeni”, a spus şi Andreea, o altă mămică venită să caute o haină mai bună.