marți, februarie 25, 2025
AcasăLocal169 de ani de la dezrobirea rromilor. O filă de istorie, explicată...

169 de ani de la dezrobirea rromilor. O filă de istorie, explicată elevilor

Școala Gimnazială „Nicolae Călinescu” din localitatea Coșula, județul Botoșani, a organizat, pe 20 februarie 2025, o activitate cu elevii de gimnaziu, marcând astfel împlinirea a 169 de ani de la dezrobirea rromilor.

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Copiii au realizat o expoziție de desene cu tematică specifică, a fost prezentat unui referat având ca temă descrierea evenimentelor care au dus la abolirea sclaviei/robiei rromilor din România.

Tot cu această ocazie, câțiva elevi au prezentat un moment artistic de dansuri și cântece specifice etniei rrome. Această activitate a fost inițiată de către mediatorul școlar, d-l Virgil Cobzariu, împreună cu Mihaela Mironică, secretar al unității școlare, alături de un grup de cadre didactice.

Moment de cotitură în istoria Ţărilor Române

Anual, în data de 20 februarie, este sărbătorită Ziua Națională de Comemorare a Dezrobirii Romilor din Țările Române, moment istoric de la care s-au împlinit anul acesta 169 de ani.

Dezrobirea romilor din Țările Române a fost un proces complex, care a durat aproximativ 25 de ani. În Transilvania se renunțase la robie încă din anul 1786, la fel ca în toate teritoriile ocupate de Imperiul Austro-Ungar.

Ziua de comemorare a dezrobirii romilor a fost reglementată prin Legea nr. 28 din 11 martie 2011. Potrivit legii, în această zi, Ministerul Culturii, autoritățile administrației publice centrale și locale pot organiza manifestări publice și acțiuni social-culturale pentru promovarea identității și culturii romilor.

Printre cei care au contribuit la dezrobirea romilor se numără arhimandritul Iosafat Snagoveanul. Implicat în Revoluția de la 1848, el a fost membru în comisia pentru dezrobirea romilor, alături de Cezar Bolliac și Petrache Poenaru.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer senin
2.7 ° C
2.7 °
1.6 °
56 %
2.3kmh
0 %
mar
3 °
mie
7 °
joi
7 °
vin
7 °
sâm
8 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Se vede că s-a schimbat conducerea la județ, se repară la fel, dar cu coșuri galbene.

EDITORIAL

Dacă analizăm la rece ce se întâmplă în momentul de față în România - și nu, scuza cu „așa e peste tot” nu se...

EPIGRAMA ZILEI

Se liberalizează gazul, Va fi un altfel de negoț Dar știți care va fi necazul ? Se schimbă un hoț c-un alt hoț...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...