Fostul director al Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani, Teodor Ferariu, a fost repus în funcţie luni dimineaţă, după ce săptămâna trecută fusese demis din cauza unei tehnicalităţi.
Economistul a fost repus acum în funcție, fiind numit director interimar cu delegare de atribuții pentru o lună de zile, după care va fi numit director executiv cu exercitare de atribuții.
Săptămâna trecută, Ferariu a fost eliberat din funcție din cauză că numirea sa, care era temporară, avea o serie de cerinţe, una dintre ele referindu-se la un certificat de competenţe digitale, pe care Ferariu nu îl avea la dosar. Din acest motiv, reprezentanţii ministerului au revocat ordinul numirii sale ca director, emis la începutul anului.
Ulterior economistul a trimis la minister toate documentele necesare, astfel că a fost repus în funcţie.
Teodor Ferariu la conducerea DSP de mai bine de un deceniu
Teodor Ferariu ocupă poziţia de şef al DSP din 2022, când i-a expirat numirea fostului director, medicul Monica Adăscăliţei, care a condus frâiele instituţiei în cea mai grea perioadă a sistemului sanitar, adică în cei doi ani de pandemie. Munca acesteia a fost apreciată de instituţiile care au colaborat cu DSP. De altfel, și în contextul pandemiei Covid, și cu echipa de conducere Adăscăliței-Ferariu, DSP Botoșani a devenit una dintre mai “vizibile” instituții din județ și mai ales una dintre puținele care a continuat să comunice cu botoșănenii în această perioadă grea
De altfel, economistul Teodor Ferariu se află în echipa de conducere a Direcţiei de Sănătate de mai bine de 15 ani. Atunci a venit pe postul de director economic din mediul privat, unde activa în conducerea unei bănci.
Diferența principală dintre directorul interimar cu delegare de atribuții și directorul executiv cu exercitare de atribuții este legată de modul de numire și de stabilitatea mandatului:
-
Director interimar cu delegare de atribuții – Este o persoană desemnată temporar să conducă o instituție sau un departament, printr-o delegare de atribuții, de obicei din partea unei autorități superioare (de exemplu, consiliu de administrație, primar, ministru etc.). Această funcție este provizorie și poate fi revocată oricând, având o durată limitată.
-
Director executiv cu exercitare de atribuții – Se referă, de regulă, la o persoană care ocupă funcția de director executiv, dar care nu a trecut printr-un concurs definitiv pentru acel post. Exercită atribuțiile specifice funcției, dar cu un statut temporar, de regulă, până la organizarea unui concurs oficial. În unele cazuri, poate fi numit printr-o dispoziție administrativă pe o perioadă determinată.
Pe scurt, directorul interimar are un rol mai fragil, fiind numit doar prin delegare, pe când directorul executiv cu exercitare de atribuții are o funcție mai stabilă, deși nu este ocupată definitiv prin concurs.