duminică, februarie 23, 2025
AcasăLocalCât costă să cumperi ani de vechime la pensie în 2025. Suma...

Cât costă să cumperi ani de vechime la pensie în 2025. Suma a crescut față de anul trecut

Botoșănenii care doresc să își completeze stagiul de cotizare la pensie pot cumpăra ani de vechime și în 2025, însă costul acestei contribuții a crescut comparativ cu anul anterior. Motivul principal este majorarea salariului minim brut pe economie, aprobată de Guvern la finalul anului 2024.

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Începând cu 1 ianuarie 2025, salariul minim brut pe economie a crescut de la 3.700 de lei la 4.050 de lei, ceea ce influențează și contribuția lunară necesară pentru completarea stagiului de cotizare.

Aceasta este calculată ca 25% din salariul minim brut, ceea ce înseamnă că, în 2025, suma lunară pe care trebuie să o achite cei interesați este de 1.012,5 lei. Pentru un an întreg, contribuția totală ajunge la 12.150 de lei.

Prin comparație, în 2024, costul lunar era de 925 de lei, iar pentru un an întreg, contribuția totală era de 11.100 de lei.

Când și cum se poate cumpăra vechime la pensie

Conform legislației în vigoare, cei care doresc să se pensioneze anticipat în 2025 trebuie să aibă un stagiu de cotizare de 35 de ani. În cazul în care au cotizat doar 34 de ani, există două variante:

  • Așteaptă un an pentru a îndeplini stagiul minim de cotizare;
  • Achită contribuția aferentă pentru anul lipsă, în valoare de 12.150 de lei.

Această posibilitate este valabilă atât pentru botoșănenii din țară, cât și pentru cei din diaspora. Orice persoană care nu are calitatea de pensionar și dorește să își completeze anii de contribuție poate achita retroactiv contribuția la sistemul public de pensii, pentru o perioadă de maximum șase ani.

Cine poate beneficia și ce condiții trebuie îndeplinite

Această măsură este destinată celor care au ajuns la vârsta de pensionare, dar nu îndeplinesc stagiul minim necesar. Totuși, pentru a putea cumpăra vechime, solicitantul trebuie să îndeplinească anumite condiții:

  • Să nu fi avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii din România sau dintr-un alt stat membru al UE, în perioada pentru care dorește să plătească retroactiv.
  • Să nu fi cotizat într-un sistem de pensii neintegrat sistemului public din România sau într-o țară cu care statul român are acorduri de securitate socială.

Casa Națională de Pensii Publice urmează să comunice procedura exactă și termenele-limită pentru cei care doresc să își completeze vechimea în muncă.

Cum puteţi afla istoricul contribuțiilor pentru pensie

Deși pensionarea poate părea departe pentru unii este esențial să știm din timp câți bani vom primi după „o viață” de muncă.

Codul Muncii definește vechimea în muncă drept „perioada cât o persoană a activat în calitate de angajat, indiferent de felul contractului de muncă și de modul de remunerare a muncii”. Cu alte cuvinte, vechimea în muncă înseamnă perioada însumată în care un angajat a prestat o activitate plătită în baza unui contract de muncă.

Contribuțiile trebuie verificate

Pe de altă parte, vechimea în muncă este diferiră de stagiul de cotizare, care se referă la perioada de timp în care s-au plătit contribuțiile sociale la stat. Contribuția salariaților la bugetul asigurărilor sociale pentru pensie este cea mai mare dintre taxele pe salariu aplicate de stat în România, respectiv 25% din salariul brut. Această contribuție e plătită, însă, în numele angajatului de către angajator.

Teoretic, angajatul nu trebuie să se preocupe de nimic. Practic, ar fi bine să verifice dacă sumele tăiate, lunar, din salariul său brut pentru viitoarea sa pensie chiar sunt virate statului. Aceștia trebuie să știe că lunile lipsă pot însemna o pensie mai mică.

Cerere scrisă pentru a vedea online istoricul contribuțiilor pentru pensie

În prezent, Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) și, implicit, Casa Județeană de Pensii (CJP) Botoșani, dar și celelalte Case Teritoriale de Pensii oferă posibilitatea de a afla istoricul contribuțiilor online, după crearea unui cont gratuit pe site-ul CNPP. În acest sens, se completează un formular online care apoi trebuie tipărit și prezentat, împreună cu actul de identitate, la Casa de Pensii. Ulterior, botoșănenii vor primi un e-mail prin care vor putea seta parola contului, după care vor putea accesa efectiv contul din site-ul CNPP.

Cei interesați pot semna formularul și electronic, având opțiunea de a-l trimite de e-mail, însă doar cu o semnătură electronică calificată – serviciu oferit de diverse companii, contra-cost și folosit mai degrabă de oameni de afaceri, manageri sau contabili.

De precizat că datele electronice sunt valabile pentru perioada ulterioară lunii aprilie 2001. Vechimea anterioară o poți dovedi prin cartea de muncă, în măsura în care are înscrise aceste date.

Ce faci dacă ai „găuri” de plată

Pot cumpăra vechime în muncă cetățenii români din ţară sau din străinătate care nu sunt pensionari şi care nu au fost asiguraţi în sistemul public de pensii. Această formă de asigurare se adresează tuturor persoanelor care doresc să-și completeze stagiul de cotizare în vederea acordării pensiei pentru limită de vârstă, respectând vârsta standard de pensionare de 65 ani la bărbați și 63 ani la femei.

Statul ia mâna de pe cei cărora angajatorii nu le-au plătit contribuțiile pentru pensie

Prevederea nu se aplică, însă, pentru perioadele în care botoșănenii care doresc să facă plata retroactiv erau asigurați în sistemul de pensii. Concret, nu se aplică pentru cei care au lucrat cu contract individual de muncă, dar angajatorul nu le-a plătit contribuția. În acest caz, singura opțiune este de a se adresa instanței, deși instituțiile statului ar trebui să vegheze la corectitudinea angajatorilor în această privință.

Angajații sau foștii angajați pot merge în instanță fie pe legislația muncii, în civil, fie pe legislația penală, pentru reținerea și neplata sumelor datorate drept contribuții prevăzute de lege, între care și cele de asigurări sociale, sunt infracțiuni.

 

 

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer senin
-4.5 ° C
-4.4 °
-4.5 °
54 %
3kmh
3 %
Dum
2 °
lun
4 °
mar
5 °
mie
6 °
joi
-1 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Ar fi timpul să mai schimbăm niște pavele, au ținut aproape un an, deja e mult.

EDITORIAL

În urmă cu ceva vreme, președintele Consiliului Județean Botoșani, Valeriu Iftime, declara că nu va mai sprijini sub nicio formă, proiectele din mediul rural...

EPIGRAMA ZILEI

Deși-i mereu colorat În vopsele doctrinare, Lumea s-a edificat Că nu-i … de nicio culoare!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...