Tot mai mulți botoșăneni se plâng de starea în care se află municipiul, afectat de prezența masivă a ciorilor. Aleile și băncile din oraș sunt pline de excremente, iar zgomotul produs de păsări, mai ales în orele după amiezii, este asurzitor.
De-a lungul timpului, s-au purtat numeroase discuții privind găsirea unei soluții, însă fără un rezultat concret. Principalul impediment îl reprezintă faptul că aceste păsări sunt protejate la nivel european, iar orice măsură care ar duce la eliminarea lor, în special în perioada de reproducere, ar atrage sancțiuni pentru România, conform ornitologilor.
„Sunt plini copacii de ciori, mă mir că nu trag a se rupe”
Botoșănenii resimt din plin efectele invaziei ciorilor, mai ales în anumite zone ale orașului.
„După amiaza, când ies de la serviciu, mai lungesc drumul spre casă, dar nu ai cum cu ciorile, cel puțin pe George Enescu și Bulevard, prin zona Spitalului. Parcă s-au mutat din Parcul Eminescu acolo, sunt plini copacii de ciori, mă mir că nu trag a se rupe. Da, ca să nu mai zic de bănci, urât, nu ai unde sta jos”, a spus un botoșănean.
„Este foarte complicat de rezolvat această problemă”
Primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, a declarat că a solicitat sprijinul Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS), însă legislația actuală face dificilă luarea unei măsuri eficiente.
„Am trimis solicitare la AJVPS, dar nu am ajuns la o concluzie din cauza unor probleme legislative. Voi relua această problemă și o să revin cu un răspuns. I-am delegat pe colegii mei să discute cu AJVPS-ul și să vină cu un răspuns clar: ce specii sunt protejate, în ce perioadă și dacă putem interveni în vreun fel. Este foarte complicat de rezolvat această problemă. Mi-ar fi plăcut să mă inspir de la alți colegi din țară, poate mai inspirați decât noi, dar nu există niciun primar care să fi avut o soluție clară. Unele orașe au probleme mari cu porumbeii, noi cu ciorile. Nu avem o soluție clară pe care noi să o știm, dar să nu vrem să o implementăm”, a explicat edilul.