spot_img
duminică, aprilie 20, 2025
AcasăLocalBotoșăneni la București pentru a-și cere drepturile. Protest amplu în fața Guvernului...

Botoșăneni la București pentru a-și cere drepturile. Protest amplu în fața Guvernului (VIDEO)

Peste 40 de angajați ai Secției de Drumuri Naționale Botoșani, membri ai Sindicatului “Elie Radu”, au plecat încă din timpul nopții spre București pentru a participa la un protest organizat în fața Guvernului. Cu pancarte și mesaje directe pentru actuala putere, botoșănenii se alătură colegilor din toată țara pentru a-și face auzite nemulțumirile.

Sindicaliștii trag un semnal de alarmă asupra unor decizii pe care le consideră dezastruoase pentru siguranța drumurilor din România. Desființarea Agențiilor de Control și Încasare (ACI), absența unui sistem eficient de verificare a vehiculelor supradimensionate, dar și modificările legislative ce afectează negocierile colective și drepturile angajaților sunt doar câteva dintre motivele acestui protest.

“CNAIR este sabotată din interior!”

Sindicatul “Elie Radu” avertizează că actualele schimbări legislative ar putea avea efecte dezastruoase asupra infrastructurii și angajaților. “Dacă guvernanții nu iau măsuri rapide, vom bloca activitatea și vom protesta în toată țara! Nu vom permite ca drumurile României să fie distruse, iar angajații care le întrețin să fie transformați în sclavi!” se precizează într-un comunicat emis de sindicat.

Probleme legislative după intrarea în Schengen

O altă nemulțumire majoră este lipsa unor reglementări clare după aderarea la Schengen. Sindicaliștii reclamă faptul că, deși România a intrat în spațiul european de liberă circulație, Ministerul Transporturilor nu a luat măsuri pentru a adapta legislația la noile cerințe.

“Compania similară din Ungaria, Kozut Nonprofit Zrt, gestionează eficient controlul și încasarea taxelor și amenzilor. Noi, la o lună și jumătate de la intrarea în Schengen, încă nu avem un plan clar. Ministerul Transporturilor tace, iar la CNAIR SA nu există dialog social. ISCTR, singura instituție responsabilă de control, este subdimensionată și insuficient dotată pentru a face față situației“, susțin protestatarii.

Statul, acuzat de imixtiune abuzivă în negocierea contractelor colective

Sindicaliștii sunt nemulțumiți și de faptul că recentele acte normative afectează grav negocierile colective și drepturile salariaților. Legea nr. 296/2023 și Ordonanța de Urgență 156/2024 au impus modificări considerate arbitrare, care blochează creșterea salariilor și împiedică dezvoltarea unui dialog echitabil între angajați și angajatori.

“Statul intervine abuziv în relațiile de muncă, distrugând autonomia negocierilor! Salariile nu mai pot fi adaptate la inflație, ceea ce afectează nivelul de trai al angajaților. Mulți preferă să plece în sectorul privat, unde salariile sunt mai mari, iar consecințele sunt grave: un deficit tot mai mare de ingineri, tehnicieni, mecanici și șoferi, suprasolicitarea angajaților rămași și acumularea excesivă de ore suplimentare“, explică reprezentanții “Elie Radu”.

Solicitări clare din partea sindicaliștilor

Sindicatul Drumarilor “Elie Radu” cere Guvernului să aprobe exceptarea CNAIR SA de la aplicarea Legii nr. 296/2023, astfel încât drepturile salariale și beneficiile stabilite prin contractele colective de muncă să fie respectate.

“România s-a angajat, prin Convenția OIM nr. 98/1949, să promoveze negocierile colective voluntare, nu să le blocheze prin dispoziții legale contrare. Aplicarea acestor legi în forma actuală nu face decât să agraveze problemele din infrastructura rutieră și să determine un exod al specialiștilor către sectorul privat“, susține sindicatul.

Protestul de astăzi este doar prima etapă dintr-un lung șir de acțiuni menite să atragă atenția asupra acestor probleme. Angajații CNAIR sunt hotărâți să continue lupta pentru drepturile lor, dar, spun ei, și pentru siguranța șoselelor din România.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
8.9 ° C
8.9 °
8.9 °
92 %
0.9kmh
89 %
D
25 °
lun
24 °
mar
25 °
mie
25 °
J
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Numai ce am dat la ziar și s-a și rezolvat avaria. Probabil s-au luat cu sărbătorile și au uitat.

EDITORIAL

Ne-am aștepta ca, având în vedere vremurile și tehnica, cei de la butoane să fie mai prudenți atunci când vine vorba despre manipulare și...

EPIGRAMA ZILEI

Problema ucraineană Se va rezolva la țar Numai printr-un emisar Ales pe ... Sprânceană!

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...