Județul Botoșani și Regiunea Cernăuți (Ucraina) au devenit oficial partenere, în urma semnării unui acord istoric care vizează cooperarea în domeniile economiei, agriculturii, educației, culturii, sănătății, protecției sociale și turismului.
Acest parteneriat, parafat pe 6 februarie a.c., deschide noi oportunități pentru dezvoltarea economică a județului Botoșani, mai ales în contextul viitoarei reconstrucții a Ucrainei.
Președintele Consiliului Județean Botoșani, Valeriu Iftime, a subliniat importanța acestui demers și speră ca județul Botoșani să profite de această conjunctură pentru a-și dezvolta și mai mult infrastructura. „Această colaborare reprezintă un pilon esențial pentru dezvoltarea și prosperitatea noastră ca județ și capătă o importanță strategică deosebită, având în vedere poziția geografică și interesele economice comune. Am discutat despre modernizarea infrastructurii, eficientizarea punctelor vamale și dezvoltarea unor căi de acces rapide către Ucraina. Sunt proiecte ambițioase menite să transforme Botoșaniul într-un nod economic relevant”, a arătat Valeriu Iftime.
Extinderea căii ferate de la Săveni, printre obiective
Printre obiectivele strategice se numără extinderea căii ferate de la Săveni spre Darabani și mai departe spre Ucraina, modernizarea Punctului de Trecere a Frontierei Racovăț și dezvoltarea unei rețele rutiere rapide care să conecteze punctele de trecere a frontierei cu Dorohoi și autostrada A7.
De cealaltă parte a frontierei, guvernatorul regiunii Cernăuți, Ruslan Zaparaniuk, a evidențiat importanța acestei colaborări pentru relațiile bilaterale. „De astăzi, regiunea Cernăuți și județul Botoșani sunt oficial partenere. Este primul acord între regiunile noastre și o pagină cu totul nouă în relațiile bilaterale. Suntem recunoscători poporului român pentru sprijinul constant acordat Ucrainei în această perioadă dificilă”, a punctat la rândul său Ruslan Zaparaniuk, șeful Administrației Militare Regionale Cernăuți.
Acordul, negociat timp de aproape doi ani, plasează județul Botoșani într-o poziție strategică pentru viitoarele proiecte de reconstrucție a Ucrainei. Proximitatea față de graniță și infrastructura în dezvoltare pot transforma regiunea într-un hub logistic și economic esențial pentru refacerea țării vecine după încheierea conflictului și semnarea unui tratat de pace.
Prin această inițiativă, Botoșaniul are ocazia nu doar să consolideze relațiile economice și culturale cu Ucraina, ci și să își redefinească rolul pe harta economică a României și a Europei de Est.