sâmbătă, februarie 22, 2025
AcasăLocalCandidaţi de nota 1 pentru posturi la stat

Candidaţi de nota 1 pentru posturi la stat

Concursurile pentru posturile din instituțiile publice din județul Botoșani au ajuns să fie un subiect controversat, iar cel organizat recent pentru postul de jurist la Direcția de Sănătate Publică (DSP) nu face decât să adâncească această problemă.

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

După ce mai multe dosare penale legate de angajări ilegale în instituții publice din județ, inclusiv în Spitalul Județean și Direcția de Taxe și Impozite, au fost deschise de procurorii DNA, concursurile în instituțiile publice au devenit brusc mai „corecte”. Cei care ajung să susţină probe scrise cu subiecte din bibliografia de concurs ajung să ia note de cascadorii râsului, arătând gradul de pregătire al candidaţilor, iar cei care reuşesc să promoveze examenele o fac la limită, dar şi cu multe semne de întrebare.

Rezultate de cascadorii râsului la proba scrisă

În cadrul concursului pentru postul de consilier juridic în cadrul DSP Botoșani au fost înscrişi 9 candidați, iar 8 au ajuns la proba scrisă. Aici, însă, s-a produs un adevărat dezastru. Dintr-un total de 100 de puncte, punctajul maxim, doar un singur candidat a reușit să treacă de pragul de 50 de puncte pentru a merge la proba următoare, obținând doar 55 de puncte. O candidată, inițial notată cu 35 de puncte, a reușit să obțină 52 de puncte după contestație, adică abia peste limita minimă, pentru a fi şi ea admisă la a treia probă.

Pe lângă aceștia, performanțele celorlalți candidați sunt de-a dreptul şocante: unul a obținut doar 3 puncte, altul 6,66 puncte, iar altul doar 19,33 puncte.

Este greu de imaginat cum astfel de rezultate pot reflecta o pregătire adecvată pentru un post de consilier juridic clasa I, grad profesional superior. Într-o formă de notare de la 1 la 10, aceşti candidaţi ar fi fost notaţi cu 0.3, 0.66 au 1.93. „Nu aş putea eu să analizez nivelul de pregătire al candidaţilor. Fiecare subiect a avut un barem de corectare, care este dat de prevederile legale. Poate candidatul a răspuns, dar nu la ce era în enunţul întrebării. Sau nu a răspuns punctual la ce trebuia. Nu ştiu”, a comentat economistul Teodor Ferariu, directorul DSP Botoşani.

Post pierdut pe muchie de cuţit

După proba scrisă, a urmat interviul, unde încă o dată s-au produs surprize. Candidata care fusese respinsă iniţial la proba scrisă a reușit să obțină un punctaj mai mare decât candidatul admis din prima pentru proba interviului, depășindu-l cu 3,34 de puncte. A fost însă suficient pentru ca aceasta să câştige concursul, la final având cu 1,66 mai mult decât adversarul său.

Candidatul care a fost depășit a contestat rezultatul, însă fără succes. Situația a ridicat multe semne de întrebare, iar întrebările legate de transparența și corectitudinea procesului de selecție sunt din ce în ce mai frecvente.

Sistem deficitar de recrutare

Această situație nu este o excepție, ci doar una dintre numeroasele probe ale unui sistem de recrutare care lasă de dorit. În urma scandalurilor recente de la Spitalul Județean și Direcția de Taxe și Impozite, unde au fost deschise anchete penale pentru concursuri și angajări ilegale, așteptările publicului erau mari în ceea ce privește corectitudinea proceselor de recrutare în instituțiile publice. Însă, după cum arată acest concurs, semnele de întrebare încă persistă. Deși concursurile s-au „corectat” în urma presiunilor procurorilor DNA, rezultatele obținute de candidați și modul în care au fost gestionate contestațiile și interviurile demonstrează că mai sunt multe de făcut pentru a avea un sistem cu adevărat transparent și funcțional.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
câțiva nori
-4.5 ° C
-2.3 °
-4.5 °
61 %
0.5kmh
18 %
sâm
-4 °
Dum
2 °
lun
4 °
mar
4 °
mie
6 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Ar fi timpul să mai schimbăm niște pavele, au ținut aproape un an, deja e mult.

EDITORIAL

În urmă cu ceva vreme, președintele Consiliului Județean Botoșani, Valeriu Iftime, declara că nu va mai sprijini sub nicio formă, proiectele din mediul rural...

EPIGRAMA ZILEI

Deși-i mereu colorat În vopsele doctrinare, Lumea s-a edificat Că nu-i … de nicio culoare!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...