marți, februarie 11, 2025
AcasăLocalCodași la apelurile care pot salva vieți. Ce e de făcut când...

Codași la apelurile care pot salva vieți. Ce e de făcut când suni la 112 (VIDEO)

Mulți botoșăneni se feresc să ajute un om căzut în stradă, fie din teamă, fie din nepricepere, deși astfel se pot pierde vieți. Dispecerii 112 explică ce trebuie făcut în astfel de cazuri. 

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Frica de a interveni într-o situație de urgență poate face diferența dintre viață și moarte. Cel mai recent caz de acest fel a adus în atenţie o realitate dureroasă şi şocantă în Botoșani. Tot mai mulți oameni evită să sune la 112 atunci când văd o persoană căzută pe stradă. Sau dacă o fac, aceștia nu acordă ajutor victimei. În principal de teama unor posibile complicații. Unii se gândesc că victima ar putea refuza ajutorul și că ei ar putea suporta costurile intervenției. Alții se tem că vor fi implicați într-o eventuală anchetă a poliției. „Le e frică, le e frică din cauză că spun că dacă omul nu vrea să meargă, pe urmă poate ajunge să plătească salvarea și zice: de ce să mă implic eu în așa ceva? Mai bine îmi văd de treaba mea”, a spus o vecină de-a bărbatului decedat în localitatea Roşiori.

Însă, potrivit specialiștilor, un apel la 112 și colaborarea cu dispecerii pot salva vieți. „Dacă nu știi ce să faci, prin simplul fapt de a asculta telefonic indicațiile primate de la 112, poți ajuta persoana respective. Acolo sunt profesioniști care îți vor spune exact ce trebuie să faci”, a explicat asistentul principal Relu Chiriac, din cadrul dispeceratului pentru situații de urgență Botoșani.

Un apel la 112 poate face diferența

Mai mult, legislația din România impune obligația de a interveni în astfel de cazuri. „Foarte mulți oameni nu se apropie de personae aflate în dificultate de frica unei anchete. Vrem să îi anunțăm că nu este nicio problemă să ajuți un om care nu se poate îngriji singur. Dimpotrivă, legea prevede această obligație. Prima dată trebuie să vezi dacă persoana este conștientă, dacă respiră. Uneori, simpla acțiune de a-i ridica puțin capul poate fi salvatoare”, a mai explicat specialistul.

Ultimul astfel de caz petrecut recent la Botoșani, a făcut ca polițiștii să deschidă o anchetă pentru a stabili circumstanțele exacte ale decesului. „Au fost demarcate cercetări pentru a stabili cu exactitate împrejurările în care a survenit decesul victimei. Se va efectua și autopsia pentru a stabili cauza morții”, a declarat inspectorul principal Delia Nenișcu, purtător de cuvânt al IPJ Botoșani.

În astfel de momente, fiecare secundă contează. Indiferența poate costa vieți, iar un apel la 112 poate face diferența între o tragedie și o viață salvată.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer senin
-0 ° C
-0 °
-4.4 °
69 %
2.7kmh
0 %
mar
1 °
mie
2 °
joi
4 °
vin
6 °
sâm
1 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Când e mai aglomerat, e permis și acest gen de parcare.

EDITORIAL

Cu tot balamucul acestor zile, scandalul câinilor uciși la Carasa a trecut cam nebăgat în seamă. Pe bune, la ce scandaluri, luări de poziție...

EPIGRAMA ZILEI

La Solitaire, de bună seamă Sunt reguli de necontestat : Nu pui băiatul peste damă Și nici ... popa peste băiat!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...