Situația de la Spitalul Județean „Mavromati” a ajuns să fie discutată la fiecare ședință a Consiliului Județean (CJ), din cauza dificultăților cu care se confruntă unitatea medicală. Conducerea CJ Botoșani recunoaște că problemele sunt multiple, iar soluțiile nu par a se materializa. Miza este uriașă, iar autoritățile sunt hotărâte să ia măsuri ferme pentru a depăși impasul.
Președintele Consiliului Județean, Valeriu Iftime, a subliniat vineri, la finalul unei ședințe extraordinare a CJ, că situația de la spital este „total nesatisfăcătoare” și că va fi monitorizată „foarte atent”. Iftime a explicat că există o „lipsă de participare a managerilor” și a insistat asupra importanței unui management eficient. „Spitalul de care avem atâta nevoie, din păcate, are o imagine anormală. Noi nu evoluăm, acolo involuăm”, a spus Iftime, care se așteaptă la mult mai mult din partea celor desemnați să conducă instituția.
„Vom fi foarte atenți acolo”
În acest context, Iftime a precizat că managementul nu poate funcționa fără o echipă bine închegată. „Este un plan de management pe care domnul manager trebuia să îl depună și aștept să îl văd. Vom fi foarte atenți acolo. Până la urmă managerul face totul, își face echipa”, a spus acesta, aducând în discuție și o posibilă relație tensionată între manager și șeful departamentului de Resurse Umane.
„Eu nu văd o companie condusă fără director general, director economic și șef la Resurse Umane. Ăștia sunt cei trei poli care sunt independenți în marile companii”, a subliniat Iftime, făcând un apel la o colaborare eficientă.
„Toți managerii care s-au perindat pe la conducerea Spitalului s-au izbit de acest RUNOS”
De asemenea, vicepreședintele CJ Botoșani, Dorin Birta, a confirmat existența unui conflict intern și a punctat că „toți managerii care s-au perindat pe la conducerea Spitalului s-au izbit de acest RUNOS”, deși, dacă ar fi să se meargă pe varianta DNA, cei de la acolo au promovat un singur principiu – totul să se facă legal. „Toți managerii care s-au perindat pe la conducerea Spitalului s-au izbit de acest RUNOS. Din 2016 până în prezent există această falie. Trebuie să spunem și lucrurilor pe nume”, a invocat Dorin Birta.
Totuși, Valeriu Iftime a afirmat că unitatea medicală are nevoie de un manager capabil. „Nu ai pe ce pune mâna acum. Este o situație dată, este un manager cu concurs, trebuie să-l ajuți să crească, să-l ajuți să înțeleagă ce are de făcut acolo”, a mai spus președintele CJ.
Iftime a subliniat că, dacă nu se vor face progrese, „cineva trebuie să cedeze”. În acest sens, el a afirmat că „în șase luni avem un manager bun”. „Vă garantez că în șase luni de zile vom avea un manager bun acolo, fie că este domnul Prepeliță sau altcineva. În momentul de față nu am nicio putere ca să schimb, dar dacă îmi dați puterea să pot reverifica încă o dată managerul, o să o fac. Să văd de unde vine, ce face, cum lucrează cu oamenii, ce plan de management are”, a mai punctat președintele CJ.
„Am adus un consilier personal pe care l-am pus pe probleme de sănătate”
Pe de altă parte, Ramona Guraliuc, șefa UPU-SMURD și consilier județean PSD, a adus o perspectivă diferită, afirmând că un singur om sau o singură structură nu pot cauza disfuncționalități majore într-un sistem atât de complex precum cel al Spitalului „Mavromati”.
„Eu cred că dialogul a fost într-adevăr o problemă, iar în momentul în care s-au creat niște breșe în comunicare, au fost și alți oameni care nu au făcut altceva decât să distrugă, nu să construiască”, a declarat aceasta. Guraliuc a apelat la solidaritate și echilibru, subliniind importanța stabilității în echipă.
În paralel, vicepreședintele Constantin Bursuc a anunțat că pentru a monitoriza activitatea spitalului, autoritățile județene au desemnat un consilier de specialitate. „Am adus un consilier personal pe care l-am pus pe probleme de sănătate, care să urmărească îndeaproape activitatea”, a spus Bursuc. Acesta a subliniat că Consiliul Județean dorește să îmbunătățească performanțele de la Spitalul Judeţean, iar acest lucru va presupune influențarea pozitivă a deciziilor prin prisma resurselor financiare pe care le poate pune la dispoziție.
Spital lovit de scandaluri
La un moment dat, s-a avansat ca ipoteză de lucru și o eventuală externalizare a activității de management la Spitalul Județean, variantă lansată de consilierul județean Cristian Nistor. În ciuda tuturor dificultăților, președintele CJ a reiterat angajamentul de a găsi soluția corectă, idee susținută și de faptul că la alte instituții au fost obținute rezultate pozitive prin schimbarea unui singur om. Iar președintele CJ a dat exemplul de la Nova Apaserv, acolo unde – în opinia acestuia – lucrurile ar fi început să se schimbe în bine după înlocuirea managerului.
Este adevărat, problemele majore de la Spitalul Judeţean au fost adâncite de controalele Direcției Naționale Anticorupție, care i-a ridicat pe ultimii trei manageri, dar și pe alți angajați ai unității, toți suspectați de fapte de corupție, aranjarea unor concursuri de angajare și alte abuzuri. Corneliu Prepeliță, actualul manager al spitalului, a fost, de asemenea, ridicat de procurori și pus sub control judiciar, iar atribuțiile sale au fost preluate de interimarul Daniela Fetcu. Recent, Prepeliță a revenit la conducere, însă rămâne de văzut cum va evolua situația în perioada următoare.