duminică, ianuarie 19, 2025
AcasăLocalBacalaureat 2025. Reguli noi pentru elevii care susțin probele de competenţe

Bacalaureat 2025. Reguli noi pentru elevii care susțin probele de competenţe

Pentru prima dată, elevii claselor a XII-a și a XIII-a vor susține probele orale ale examenului de Bacalaureat în timpul anului școlar. Conform Ordinului Ministrului Educației, evaluarea competențelor lingvistice și digitale se va desfășura între 27 ianuarie și 7 februarie 2025.

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Probele de competențe lingvistice la limba română (Proba A), limba maternă (Proba B) și cele digitale (Proba D) se vor desfășura după programul școlar, începând cu ora 13:00. În cazul elevilor care au cursuri după-amiaza, probele vor avea loc dimineața, de la ora 9:00.

Proba C, care evaluează competențele într-o limbă de circulație internațională, va începe pe 3 februarie 2025, cu testele de înțelegere a unui text audiat și proba scrisă. Acestea vor fi susținute începând cu ora 8:30, iar programul școlar va începe la 10:30. Proba orală se va desfășura pe 4 și 5 februarie.

Pentru elevii care beneficiază de burse de studiu în străinătate, probele de competențe vor avea loc între 30 mai și 4 iunie 2025.

Reguli stricte în sălile de examen

Candidații nu au voie să intre în sala de examen cu ghiozdane, telefoane mobile, căști audio sau orice dispozitive electronice. Acestea trebuie lăsate într-o sală special destinată depozitării obiectelor personale.

Orice tentativă de fraudă, inclusiv comunicarea cu alți candidați sau transmiterea de materiale interzise, duce la eliminarea din examen. Cei prinși copiind nu mai pot participa la următoarele două sesiuni ale Bacalaureatului.

În cazuri speciale, timpul destinat redactării lucrărilor scrise poate fi prelungit cu cel mult o oră. Candidații care vor să predea lucrarea mai devreme pot părăsi sala, dar fără a lua subiectele cu ei.

Calendarul probelor de competențe

  • 27-29 ianuarie 2025: Evaluarea competențelor lingvistice în limba română (proba A);
  • 29-31 ianuarie 2025: Evaluarea competențelor lingvistice în limba maternă (proba B);
  • 3-5 februarie 2025: Evaluarea competențelor într-o limbă străină (proba C);
  • 5-7 februarie 2025: Evaluarea competențelor digitale (proba D).

Elevii care studiază în străinătate vor susține aceste probe între 30 mai – 4 iunie 2025.

Calendarul probelor scrise

  • 10 iunie 2025: Limba și literatura română (proba E.a));
  • 11 iunie 2025: Proba obligatorie a profilului (proba E.c));
  • 13 iunie 2025: Proba la alegere a profilului și specializării (proba E.d));
  • 16 iunie 2025: Limba și literatura maternă (proba E.b)).

Primele rezultate vor fi afișate pe 18 iunie 2025, iar elevii vor avea la dispoziție zilele de 19 și 20 iunie pentru vizualizarea lucrărilor și depunerea contestațiilor, dacă este cazul.

Sesiunea de toamnă

Pentru cei care nu au promovat în prima sesiune, probele din sesiunea de toamnă se vor desfășura astfel:

  • 4-8 august 2025: Evaluările competențelor;
  • 11-14 august 2025: Probele scrise;
  • 26 august 2025: Afișarea rezultatelor finale.
Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer senin
4.5 ° C
4.6 °
3.3 °
74 %
2.1kmh
2 %
Dum
5 °
lun
10 °
mar
9 °
mie
7 °
joi
7 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nod informatic la IPJ.

EDITORIAL

Reprezentanții actualei clase politice se miră de conspiraționismul care a pus stăpânire pe țară. Cum e posibil ca românii să voteze în masă un...

EPIGRAMA ZILEI

Aproape sigur, nu-i tipar În care viața să încapă, Doar un ciudat itinerar: Dintr-o ... gropiță, într-o groapă! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...