miercuri, ianuarie 15, 2025
AcasăLocalMișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei îi solicită premierului Marcel Ciolacu o întrevedere pe tema...

Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei îi solicită premierului Marcel Ciolacu o întrevedere pe tema regionalizării

Marcel Ciolacu a anunţat recent că a primit undă verde în Consiliul Politic Național al PSD să demareze reorganizarea administrativ teritorială printr-un proiect de lege. Acest lucru înseamnă redesenarea județelor și, posibil, redefinerea localităților. 

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

În acest context reprezentanţii Mișcării pentru Dezvoltarea Moldovei (MDM) îi solicită primului ministru o întrevedere în perioada următoare, în care reprezentanții MDM să prezinte punctele de vedere și argumentele moldovenilor asupra regionalizării României.

Redăm mai jos textul complet: 

 Către Guvernul României,

În atenția Domnului Prim-Ministru Marcel Ciolacu

Domnule Prim-Ministru,

Recent ați afirmat că reorganizarea administrativ-teritorială a României este o prioritate guvernamentală și legislativă pentru perioada următoare. Subiectul reorganizării administrativ-teritoriale reprezintă de altfel o constantă a agendei publice din ultimele decenii. Îndeosebi, regionalizarea este un subiect dificil, dar de mare importanță pentru țara noastră și care interesează deopotrivă liderii politici, oamenii de afaceri și specialiștii în dezvoltarea teritoriului și în buna guvernanță.

Reformele de reorganizare administrativ-teritorială a României vor avea impact major asupra destinului tuturor cetățenilor țării, pe termen mediu și lung. De aceea, este necesar ca dezbaterea asupra regionalizării să includă pe lângă oamenii politici, care vor lua deciziile și vor legifera, și reprezentanți ai societății civile, ai mediului de afaceri și ai celui academic.

Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei (MDM) este un think tank care a dedicat o bună parte a ultimilor ani înțelegerii și identificării de soluții legate de administrarea teritoriului, în special care să ajute la rezolvarea gravei probleme a izolării și golirii demografice a regiunilor lăsate în urmă, în special a Moldovei.  Printre altele, MDM a publicat recent un volum pe această temă – Regionalizarea. Către un model de bună guvernanță a României, coord. Alexandru L. Cohal, Dorin Dobrincu, George Țurcănașu, Iași, Polirom, 2023, unde au fost reunite contribuțiile a zece specialiști din domenii diverse, geografie, economie, științe politice, științe juridice, istorie, filologie, sociologie și etnografie (https://polirom.ro/-/7950-regionalizarea.html).

Este evident că actuala organizare administrativ-teritorială a României, care datează de la sfârșitul anilor 1960 și reflectă modul în care regimul ceaușist își imagina teritoriul, reprezintă una dintre cauzele dezvoltării inegale a regiunilor sale. Această opinie este împărtășită, după cum au arătat luările de poziție de până acum, de părți ale corpului politic, de organizații civice sau din zona afacerilor, de membri ai mediului academic ș.a.m.d.

Comunitățile din această țară, inclusiv cele regionale, mai mari sau mai mici, nu trebuie să fie doar obiect al ingineriilor politice și guvernamentale. Este necesar ca punctele lor de vedere să fie luate în seamă atunci când se discută pe marginea temelor majore și se iau decizii care le privesc direct. Buna guvernare presupune, potrivit teoriei și practicii democratice, inclusiv un dialog real și permanent între instituții și cetățeni.

Având în vedere toate acestea, vă solicităm, domnule Prim-Ministru, o întrevedere în perioada următoare, în care reprezentanții MDM să vă prezinte punctele de vedere și argumentele moldovenilor asupra regionalizării României.

Cu stimă,
Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei
Iași, 15 ianuarie 2025

 

Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei (www.miscareamoldova.ro) este o organizație non-guvernamentală regională, cu filiale în județele Bacău, Botoșani, Galați, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui și Vrancea, care militează pentru introducerea problemelor Moldovei pe agenda națională, pentru deblocarea investițiilor majore în infrastructură, pentru echitate în alocarea resurselor din bugetul central, pentru eficientizare administrativă şi fiscală prin descentralizare şi regionalizare.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
1.6 ° C
1.6 °
-0.6 °
85 %
1.5kmh
100 %
mie
2 °
joi
2 °
vin
5 °
sâm
6 °
Dum
7 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Miile de oameni de la mitingul AUR din Botoșani erau mai puțini, dar a fost și frig, e drept.

EDITORIAL

Cu siguranță Hollywood-ul reprezintă pentru mulți actori americani sau nu, un pisc înalt și luminos, un țel în viață, un ideal mult râvnit. De-a...

EPIGRAMA ZILEI

Nene Iancule, să știi, Că azi, „letrele” pierdute Nu se pun la pălării Ci la ... dosărel, cusute!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...