miercuri, ianuarie 15, 2025
AcasăLocalComisarii de mediu nu fac rabat - acordul de mediu, o piesă...

Comisarii de mediu nu fac rabat – acordul de mediu, o piesă importantă în dezvoltare

Anul 2024 a marcat o activitate intensă pe linie de protecție a mediului. În urma inspecțiilor și verificărilor efectuate, comisarii Gărzii Naționale de Mediu au transmis 199 de puncte de vedere către autoritatea de reglementare, vizând potențialul impact asupra mediului al unor proiecte publice și private.

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

În același timp, pentru încălcarea obligațiilor legale privind obținerea actelor de reglementare, au fost aplicate două sancțiuni pecuniare în valoare totală de 57.500 de lei. Totodată, au fost dispuse două sancțiuni complementare, constând în desființarea lucrărilor realizate fără autorizație și readucerea terenurilor la starea inițială.

Un operator economic și o persoană fizică s-au aflat în vizorul autorităților după ce au demarat proiecte fără obținerea actului de reglementare, fiind sancționați ulterior.

Ce înseamnă acordul de mediu și de ce este esențial

Acordul de mediu reprezintă actul administrativ emis de autoritatea competentă în domeniul protecției mediului, prin care sunt stabilite condițiile și măsurile ce trebuie respectate pentru realizarea unui proiect, fie public, fie privat.

Acesta este obligatoriu nu doar pentru inițierea unor noi proiecte, ci și pentru modificarea sau extinderea activităților existente, dacă acestea au un potențial impact semnificativ asupra mediului.

Procedura de evaluare a impactului asupra mediului (EIA) este reglementată la nivel european prin Directiva 2014/52/UE, transpusă în legislația națională prin Legea nr. 292/2018.

Garda de Mediu este implicată în această procedură, prin formularea de solicitări pentru completări, puncte de vedere și alte informații relevante, asigurând astfel că toate proiectele sunt evaluate riguros sub aspectul impactului asupra factorilor de mediu, ariilor naturale protejate și corpurilor de apă.

Consecințe legale pentru nerespectarea normelor

Legea 292/2018 interzice realizarea proiectelor fără obținerea deciziei etapei de încadrare și a acordului de mediu. De asemenea, este strict interzisă emiterea acestor acte pentru proiecte care au fost deja demarate fără autorizație, ceea ce subliniază importanța respectării etapelor legale încă de la începutul oricărui demers investițional.

Mesajul autorităților pentru dezvoltatori

Solicitarea și obținerea acordului de mediu nu sunt simple formalități birocratice, ci garanții pentru desfășurarea unui proiect în armonie cu natura și comunitățile locale. Respectarea acestui proces nu doar că previne sancțiunile, dar contribuie și la construirea unui viitor durabil.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
1.6 ° C
1.6 °
-0.6 °
85 %
1.5kmh
100 %
mie
2 °
joi
2 °
vin
5 °
sâm
6 °
Dum
7 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Miile de oameni de la mitingul AUR din Botoșani erau mai puțini, dar a fost și frig, e drept.

EDITORIAL

Cu siguranță Hollywood-ul reprezintă pentru mulți actori americani sau nu, un pisc înalt și luminos, un țel în viață, un ideal mult râvnit. De-a...

EPIGRAMA ZILEI

Nene Iancule, să știi, Că azi, „letrele” pierdute Nu se pun la pălării Ci la ... dosărel, cusute!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...