marți, ianuarie 14, 2025
AcasăLocalDetectoarele de fum, monoxid de carbon și de gaz pot salva vieți!

Detectoarele de fum, monoxid de carbon și de gaz pot salva vieți!

Incendiile, intoxicațiile cu monoxid de carbon sau acumulările de gaze urmate de explozii reprezintă pericole majore care pot fi prevenite printr-o soluție simplă: montarea detectoarelor de fum, monoxid de carbon și de gaz în locuințe. La nivelul județului Botoșani, astfel de tragedii au marcat de-a lungul anilor comunitățile, provocând pierderi de vieți omenești, răniri grave și distrugerea locuințelor.

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Pentru a reduce riscul unor astfel de evenimente dramatice, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a demarat încă din 2016 campania RISC – „Mai bine previi decât să nu fii!”, care împinge populația să adopte o atitudine proactivă în prevenirea incendiilor prin instalarea detectoarelor.

Acțiuni concrete pentru comunitate

În cadrul campaniei „Detector pentru viață”, desfățurată în aprilie anul trecut, pompierii militari și voluntari au instalat 500 de detectoare de fum și monoxid de carbon în locuințe din mai multe comune din județul Botoșani, inclusiv Albești, Brăești, Coțușca și Vorona. Aceste dispozitive au fost montate în gospodării aparținând persoanelor vârstnice, celor cu dizabilități, familiilor numeroase sau celor din medii defavorizate, unde pericolele sunt amplificate de utilizarea sobelor sau altor mijloace de încălzire nesigure.

Beneficiarii acestor inițiative au declarat că, în trecut, s-au confruntat cu situații periculoase cauzate de sobele defecte, care au generat acumulări de fum în timp ce dormeau. Toți au recunoscut utilitatea detectoarelor, subliniind că aceste dispozitive pot face diferența dintre viață și moarte.

Campanii de conștientizare pentru siguranța cetățenilor

Proiectul, susținut de primării și Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență din localitățile implicate, a fost inițiat de Departamentul pentru Situații de Urgență și IGSU. Obiectivul principal este evidențierea importanței detectoarelor în avertizarea timpurie a pericolelor, oferind ocupanților timp suficient pentru a se pune la adăpost.

Cum vă protejează detectoarele?

Detectoarele de fum, monoxid de carbon și gaz au rolul de a alerta locatarii în cazul izbucnirii unui incendiu sau a prezenței unor substanțe toxice periculoase. Atenție, în cazul declanșării alarmei, dispozitivele nu contactează automat autoritățile și nu activează sisteme de stingere a incendiilor; ele avertizează doar ocupanții clădirii.

Măsuri de siguranță suplimentare

  • Pentru intoxicațiile cu monoxid de carbon, este esențială evacuarea rapidă a persoanei din mediul toxic, acordarea primului ajutor și aerisirea încăperilor.
  • Dacă simțiți miros de gaz, deschideți imediat geamurile și ușile, evitați utilizarea oricărui aparat electric și nu folosiți flacăra pentru verificarea scurgerilor.

Mai multe informații despre prevenirea situațiilor de urgență sunt disponibile pe platforma națională fiipregatit.ro sau prin aplicația mobilă DSU, descărcabilă gratuit din App Store și Google Play.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer senin
-1.2 ° C
-1.2 °
-1.4 °
79 %
1.8kmh
8 %
mar
0 °
mie
1 °
joi
1 °
vin
5 °
sâm
5 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

În tot balamucul ăsta, chiar era nevoie să ningă liniștit o vreme, ca în poza trimisă de un cititor al ziarului.

EDITORIAL

Panică printre profesori la început de an. Până pe data de 10 ianuarie trebuiau să justifice cheltuirea primei didactice. Dascălii au trebuit să semneze...

EPIGRAMA ZILEI

În dorințe clari Le-ar vrea, va să zică : Cu buzele mari Dar cu gura … mică!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...