duminică, ianuarie 12, 2025
AcasăLocalAmenzile noi fac ravagii printre șoferi. Tupeul și prostia golesc buzunarele

Amenzile noi fac ravagii printre șoferi. Tupeul și prostia golesc buzunarele

Pe 11 ianuarie 2025, polițiștii rutieri au desfășurat o amplă acțiune de control pe principalele artere de circulație din județ. Scopurile acesteia au fost prevenirea accidentelor rutiere și sancționarea conducătorii auto care nu respectă regulile de siguranță. O atenție deosebită a fost acordată depistării șoferilor aflați sub influența alcoolului sau a substanțelor interzise.


Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro

*Baza legală poate fi consultată AICI.


Siguranța rutieră – prioritate absolută

Potrivit reprezentanților Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani, acțiunea a avut ca obiectiv principal creșterea siguranței pe drumurile județului. Polițiștii au operat controale pe drumuri naționale, județene și comunale, fiind instituite filtre de verificare în puncte-cheie.

200 de vehicule controlate

Peste 200 de vehicule au fost oprite pentru verificări, iar 75 de șoferi au fost testați cu aparatele alcooltest și drugtest. Doi conducători auto au fost depistați sub influența alcoolului, iar unul este suspectat de consumul de substanțe psihoactive. Agenții rutieri spun că astfel de acțiuni sunt esențiale pentru reducerea riscurilor din trafic și pentru descurajarea comportamentelor periculoase. „Scopul nostru este să protejăm viața tuturor participanților la trafic,” au precizat reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean.

Amenzi consistente și permise suspendate

În urma neregulilor constatate, polițiștii au aplicat 85 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de aproximativ 160.000 de lei. De asemenea, au fost reținute 10 permise de conducere, majoritatea pentru depășirea vitezei legale, abatere care a generat 57 dintre amenzi. Astfel de măsuri fac parte dintr-o strategie amplă a autorităților de a descuraja comportamentele periculoase la volan și de a proteja participanții la trafic.

Prostia și tupeul golesc buzunarele

Șoferii trebuie să știe că valoarea unui punct de amendă s-a majorat de la 1 ianuarie, odată cu creșterea salariului minim pe economie. Dacă în 2024 valoarea unui punct de amendă era de 165 lei, de la 1 ianuarie 2025, odată cu majorarea salariului minim pe economie, valoarea punctului de amendă este de 202 lei. De altfel, plecând de la bilanțul acțiunii de sâmbătă, dacă se împarte valoarea totală a amenzilor la numărul sancțiunilor se poate vedea că valoarea medie a unei amenzi a fost de aproape 1900 de lei, adică mai bine de jumătate dintr-un salariu mediu pe economie.

Aplicație pentru denunțarea șoferilor agresivi

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a lansat în anul 2024 platforma online prin intermediul căreia se poate reclama comportamentul agresiv al șoferilor în trafic. Pe acest hub există o rubrică specială (n.r. – ultima din pagină) denumită <<Sesizări abateri rutiere>>, unde pot fi depuse reclamațiile. Doar că pentru a putea face acest lucru, orice utilizator trebuie să își creeze un cont propriu. Pot fi depuse online plângeri, probe sau indicii care să ajute la identificarea persoanelor cu comportament violent în trafic. Aplicația MAI pentru reclamarea șoferilor violenți în trafic este deja activă și permite depunerea sesizărilor. „Scopul acestui demers vizează sancționarea comportamentului agresiv în trafic a conducătorilor de vehicule, prin respectarea regulilor de circulație, astfel încât să fie reduse evenimentele rutiere cu consecințe deosebit de grave”, potrivit MAI.

 

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer fragmentat
-0.5 ° C
-0.4 °
-0.6 °
61 %
5.3kmh
80 %
Dum
4 °
lun
-0 °
mar
0 °
mie
2 °
joi
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E mașina de la serviciu, altfel nu avea curajul să lase așa ceva la geam.

EDITORIAL

Ping-pong-ul politic al USL-ului cu privire la stabilirea datei alegerilor prezidențiale roade din electoratul celor două partide mai ceva precum vântul, înghețul sau ploaia...

EPIGRAMA ZILEI

M-a lăsat fără cuvinte Acest candidat: Nici n-a ajuns președinte Și s-a suspendat! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...