vineri, ianuarie 10, 2025
AcasăLocalCum să plăteşti mai puţin la energie. Ghid practic pentru consumatori

Cum să plăteşti mai puţin la energie. Ghid practic pentru consumatori

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat că românii ar putea să nu vadă nicio diferenţă în facturi după eliminarea plafonării la energie, dar îi îndeamnă pe toţi să verifice pe site-ul ANRE ofertele de pe piaţă şi să o aleagă pe cea mai mică. Trecerea de la un furnizor la altul se face rapid, exclusiv online. Ministrul crede că, dacă foarte mulţi români îşi schimbă furnizorul în funcţie de cea mai bună ofertă, companiile vor scădea constant preţurile, transmite News.ro.


Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro

*Baza legală poate fi consultată AICI.


Sebastian Burduja a fost întrebat, miercuri seara la Antena 3, care va fi diferenţa între factura pe care o plătim acum la energie, la gaz, la curent şi factura pe care o vom plăti în momentul în care se va elimina plafonarea.

Suntem într-un context regional extrem de complicat”

”E posibil să nu fie nicio diferenţă. Unul dintre scenariile pe masa noastră este să continuăm actuala schemă de compensare-plafonare şi sunt nişte motive în spate. Suntem într-un context regional extrem de complicat şi ştiţi foarte bine situaţia sistării tranistului gazului rusesc prin Ucraina, presiunile din Republica Moldova, toate aceste lucruri pun la rândul lor presiune pe preţuri şi această schemă, cu bune, cu rele, totuşi, a asigurat pentru consumatorul final (…) un preţ stabil şi rezonabil, aş spune, la facturi la energie electrică”, a declarat ministrul Energiei.

Potrivit acestuia, un scenariu de lucru este ”să ţintim mai bine sprijinul”.

”Adică românii care cu adevărat nu-şi permit să plătească facturi la utilităţi să beneficieze de un sprijin din partea statului român, sub forma unui voucher sau sub forma unui alt mecanism de compensare, astfel încât să nu lăsăm pe nimeni în urmă”, a mai declarat Burduja.

Acesta cere românilor să aleagă cele mai mici oferte de pe piaţă.

”Chiar îi rog pe toţi românii să fac asta, să intre pe site-ul ANRE şi să vadă ofertele şi să o aleagă pe cea mai mică (…) Asta nu ştiu foarte mulţi români. Deci e un proces care se face integral online şi este extrem de rapid şi foarte simplu. Mai mult, dacă românii ar face asta în număr mare, ce s-ar întâmpla? Ar pune presiune pe furnizori, care ar coborî succesiv preţurile şi ar veni cu oferte extrem de competitive”, a mai declarat ministrul.

Burduja crede că, dacă românii nu fac asta, şi ”ne mulţumim cu furnizorul pe care l-am avut acum 10-15 ani de zile, sigur, n-are nicio motivare în plus să coboare preţul”.

Ce se întâmplă cu prețul energiei electrice în 2025?

Începând cu 1 aprilie 2025, plafonarea prețului energiei electrice va expira, ceea ce înseamnă că prețurile vor fi reglementate de piață, nu de stat. Acest lucru va aduce schimbări majore în facturile de energie ale consumatorilor casnici, iar estimările arată o creștere semnificativă pentru unii utilizatori.

Cum se vor schimba prețurile?

Pentru consumatorii care folosesc peste 255 kWh/lună, se estimează o scădere de aproximativ 21% față de actualul tarif plafonat. În schimb, cei care consumă mai puțin de 100 kWh/lună ar putea vedea o creștere de până la 51%, echivalentă cu o medie de 17,6 lei în plus pe lună.

Ce preţuri se preconizează

În prezent, ofertele din piață pentru perioada post-plafonare sunt între 1,03 și 1,43 lei/kWh (TVA inclus). Conform prognozei Asociației Energia Inteligentă (AEI), consumatorii vor plăti un preț final cuprins între 1,03 și 1,15 lei/kWh. Aceasta reprezintă o scădere comparativ cu plafonul actual de 1,3 lei/kWh, dar rămâne mai mare decât prețurile din perioada plafonată pentru anumite categorii de consumatori.

Începând cu 1 aprilie 2025, după expirarea plafonării actuale, prețurile la energie electrică pentru consumatorii casnici vor depinde de ofertele furnizorilor. Fiecare furnizor mare are o abordare diferită:

  • Hidroelectrica: Ofertele lor actuale sunt valabile până pe 31 martie 2025. După această dată, compania va comunica noul preț, iar clienții vor putea rezilia contractul dacă nu sunt de acord cu condițiile noi.
  • Electrica Furnizare: Similar, va notifica clienții privind noul preț după încetarea plafonării, iar clienții vor avea opțiunea de a continua sau nu.
  • Getica 95: Propune un preț mult mai ridicat, de 7 lei/kWh, după expirarea plafonării, cu toate taxele incluse.
  • Nova Power&Gas: Oferă un preț fix de 0,49882 lei/kWh pentru primele trei luni, după care acesta poate fi ajustat. Cu toate taxele, prețul final ar putea ajunge între 0,83 și 1,15 lei/kWh, în funcție de zonă.
  • PPC (fosta Enel): Are un preț de 0,749 lei/kWh pentru energie activă, iar după adăugarea tarifelor și taxelor, prețul final depășește 1,3 lei/kWh.
  • E.On: Oferta post-liberalizare include un preț de 0,73 lei/kWh pentru energie activă, care cu toate costurile incluse ajunge aproape de nivelul oferit de PPC, depășind actualul plafon de 1,3 lei/kWh.

Pe scurt, consumatorii vor putea alege dintre mai multe oferte, însă este de așteptat ca unele prețuri să fie mai mari decât plafonul actual, de 1,3 lei/kWh, în funcție de furnizor și regiunea de distribuție.

De ce se majorează prețul energiei electrice?

Plafonul actual de 0,68 lei/kWh, stabilit de stat, implică vânzarea sub costuri reale pentru furnizori, ceea ce necesită fie subvenții bugetare, fie ajustarea altor taxe pentru a acoperi diferențele. După expirarea plafonării, costurile reale (inclusiv taxe, accize și tarife) vor fi reflectate integral în factură.

Retrospectiv, poți observa cum a arătat evoluția prețului energiei electrice în România pe parcursul anului 2023, comparativ cu media europeană. Din datele ilustrate, se pot observa diferențele de prețuri față de alte țări din Europa, observând poziția României în raport cu media europeană.

Ce opțiuni avem?

Pentru a te adapta, poți compara ofertele disponibile pe comparatorul de prețuri al ANRE și pot alege furnizorul cu oferta cea mai avantajoasă. De asemenea, este recomandat să urmărești consumul lunar și să iei măsuri pentru a-l reduce, dacă este posibil, pentru a evita facturi mai mari.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
ninsoare
1.7 ° C
1.7 °
1.6 °
94 %
6.3kmh
96 %
vin
3 °
sâm
5 °
Dum
4 °
lun
1 °
mar
1 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E mașina de la serviciu, altfel nu avea curajul să lase așa ceva la geam.

EDITORIAL

Sfârșitul de an a venit cu vești proaste, dar care au cam fost trecute cu vederea de mass media, cât și de cei care...

EPIGRAMA ZILEI

M-a lăsat fără cuvinte Acest candidat: Nici n-a ajuns președinte Și s-a suspendat! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...