Botoșaniul se mândrește cu una dintre cele mai importante instituții de cultură din România. Este vorba despre Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu”, un spațiu dedicat informării, educației și recreerii. Înființată în 14 noiembrie 1882, la inițiativa primarului Theodor Boyan, biblioteca continuă să servească generații de cititori, fiind un adevărat simbol al progresului cultural al orașului.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
Primul bibliotecar al instituției a fost V. Nădejde, un învățător pasionat de cultură, care mai târziu avea să devină membru fondator al Ateneului botoșănean. Cu o istorie care a traversat mai mult de un secol, biblioteca a fost redenumită „Mihai Eminescu” în 1982, când a celebrat 100 de ani de existență. Tot atunci, instituția a început să găzduiască un fond documentar dedicat poetului național, unic în țară.
„Progresul cultural al Botoşaniului din a doua jumătate a secolului al XIX-lea impunea înfiinţarea, alături de celelalte lăcaşuri de cultură (liceu, teatru, societăţi culturale) şi a unei Biblioteci Publice. Acest lucru se înfăptuiește din inițiativa lui Theodor Boyan, unul dintre primarii cei mai inimoşi şi luminaţi pe care i-a avut oraşul Botoşani în secolul trecut, Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” fiind inaugurată la 14 noiembrie 1882”, au transmis reprezentanții Centrului pentru Informare și Promovare Turistică (Cnipt) Botoșani.
Astăzi, Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” dispune de un fond impresionant de aproximativ jumătate de milion de unități de bibliotecă, accesibile prin cele 20 de secții și servicii. Printre colecțiile sale se numără cărți, reviste și alte documente tradiționale, care continuă să atragă iubitorii de lectură, indiferent de vârstă.