spot_img
sâmbătă, aprilie 19, 2025
AcasăLocalRETROSPECTIVA 2024: Final de an cu alegeri şi decizii istorice

RETROSPECTIVA 2024: Final de an cu alegeri şi decizii istorice

La fiecare început de an trecem în revistă evenimentele importante care au marcat județul Botoșani în anul precedent. Astăzi vorbim despre ultimele două luni ale anului trecut, respectiv noiembrie şi decembrie.

În ultima lună de toamnă, judeţul intra în zodia schimbării după ce Valeriu Iftime a preluat oficial mandatul de preşedinte al Consiliului Judeţean, iar luptele politice erau în toi având în vedere că urma o nouă rundă de alegeri, respectiv parlamentarele şi prezidenţialele. Finalul lunii aducea răsturnări de situaţie de infarct, după ce în turul al doilea al prezidenţialelor intrau Elena Lasconi şi Călin Georgescu.

Începutul lui decembrie aducea decizii fără precedent. Turul al doilea al alegerilor pentru preşedinte fiind anulat în timpul votului. Tot în luna decembrie a avut loc un moment istoric şi pentru comunitatea locală din Botoşani după ce actorii Teatrului Eminescu s-au întors acasă după 10 ani de exil.

NOIEMBRIE

1 noiembrie

-Noul preşedinte al CJ spunea că vrea ca pe fiecare post din instituţie să aibă cei mai buni oameni cu care să lucreze.

Iftime constata cu stupoare că fostul preşedinte Federovici nu mai avea un computer în birou, după ce dispozitivul ar fi fost ridicat de DNA în urmă cu un an. Doina Federovici a replicat că laptopul fusese predat la încheierea mandatului.

3 noiembrie

Încă un suspect în cazul angajărilor măsluite de la Spitalul Judeţean a recunoscut cum se dădeau şpăgile pentru a se truca totul. Acesta era al patrulea din cei 14 angajaţi care semna recunoaşterea vinovăţiei pentru a primi pedeapsă mai mică.

4 noiembrie

-PSD a ajuns să facă în totalitate legea în Primăria Botoşani, după ce, pe lângă primarul Cosmin Andrei au fost aleşi viceprimari Dana Bețenchi și Bogdan Buhăianu, ambii din partea PSD.

Social democraţii aveau majoritate şi în CL (13 aleşi din 23), astfel că răspund practic de tot ce se întâmplă în oraş.

 

5 noiembrie

-Partidele botoşănene se băteau în reclamaţii electorale. Majoritatea sesizărilor erau împotriva PNL, însă au fost respinse pe rând de Biroul Electoral. Nereguli au fost sesizate însă la afişajul AUR.

6 noiembrie

Direcţia Judeţeană de Statistică a contractat servicii informatice pentru alegerile parlamentare şi prezidenţiale de la o firmă de cosmetice a soţiei unui fost angajat. Contractele au fost retrase în ultimul moment, după ce „Monitorul” s-a interesat de caz.

8 noiembrie

sursa foto Facebook

O tânără din Săveni, Loredana Mihaela P., a fost reținută și dusă în fața magistraților chiar în ajunul aniversării, fiind acuzată de furt de bijuterii de 160.000 de euro din Franţa. Pentru anchetarea ei au venit special la descinderi şi autorităţi din Hexagon.

10 noiembrie

Cinci persoane din cinci familii diferite au murit pe loc după ce un şofer botoşănean din Hilişeu a vrut să se răzbune pe soţia care fugise de acasă şi a intrat în plin cu maşina în alt autoturism. Din maşina sa în care îşi pusese cei trei copii a murit el şi un băieţel de patru ani, iar din maşina izbită au murit doi băieţi de 18 ani şi instructorul lor, care făceau şcoală de şoferi.

11 noiembrie

Lucian Trufin (PSD), fost candidat la şefia CJ, renunța surprinzător la mandatul de ales județean. Destinul politic al acestuia era incert, mai ales că nu figura pe listele pentru parlamentare.

12 noiembrie

Microbuzele electrice pentru comune erau înşiruite în centrul oraşului şi la mai bine de două săptămâni după ce fuseseră aduse odată cu vizita la Botoşani a lui Ciolacu. Maşinile aveau numere provizorii şi puteau fi date comunelor, dar fosta şefă a CJ Doina Federovici nu voia să rateze „efectul electoral”.

13 noiembrie

– Judecătorii au respins acuzele lui Cosmin Andrei că ar fi fost anchetat cu probe ilegale şi l-au pus la plată pentru contestaţia formulată nejustificat. În aceste condiţii, procesul contra primarului, care ar fi măsluit un concurs pentru o prietenă, nu mai putea fi evitat.

Un copil de opt ani din Copălău care s-a ars grav la faţă după ce a aprins focul cu benzină a agonizat ore în şir pentru că bunica s-a temut să-i spună mamei copilului despre accident. Băiatul a ajuns în stare critică la Iaşi.

14 noiembrie

Eusebiu Cilibiu, candidat la alegerile locale mazilit de AUR pentru că ar fi fost apropiat de PNL, a fost validat în CJ după un război în instanţă. Cilibiu devenea astfel consilier judeţean împotriva voinţei partidului.

15 noiembrie

hotel tineret blestemat salt în golHotelul Tineret era abonat la tragedii. După mama care s-a aruncat cu doi copii de la etaj, iar unul a murit, şi bărbatul găsit mort în cameră, a apărut cazul unui tânăr, găsit inconştient pe caldarâm, după ce s-ar fi aruncat în gol de la etajul 2.

Acesta a fost trimis în comă la Iaşi.

 

16 noiembrie

-Valeriu Iftime a ales un administrator public surpriză pentru judeţ. Acesta era Iulian Diac-Milatinovici, fost lider al organizației de tineret a PNL și fost consilier personal al fostului președinte al CJ, Florin Țurcanu. Acesta venea din postura de secretar al comunei Nicșeni.

17 noiembrie

Florin B.L., un infractor care recunoscuse că şantaja pentru a recupera bani cu forţa, în afacerile cu jocuri de noroc, a primit închisoare cu suspendare dar a fost obligat să facă muncă în folosul comunităţii la Protopopiat.

18 noiembrie

Valeriu Iftime a anunțat demiterea lui Liviu Ștefan din funcția de director general al Nova Apaserv.

Decizia venea după ce le ceruse şefilor să facă un pas în spate din proprie iniţiativă.

Liviu Ștefan venise la conducerea Nova Apaserv din postura de candidat unic la concurs, când judeţul era condus de PSD.

19 noiembrie

Cotinel Munteanu, expert în artă la Memorialul Ipoteşti, a fost condamnat definitiv la închisoare cu suspendare pentru fals după ce a recunoscut măsluirea a sute de tablouri celebre. Procesele pentru despăgubiri continuau, pentru că ţepele erau uriaşe, de sute de mii de lei.

20 noiembrie

Percheziții acte falseZeci de locuinţe şi primăriile Bucecea şi Vârfu Câmpului au fost răscolite de poliţişti şi jandarmi veniţi în coloane imense de maşini.

Descinderile au avut loc în afacerea uriaşă a buletinelor contrafăcute, în care mii de basarabeni, ucraineni şi chiar ruşi ar fi plătit fiecare sute de euro pentru a primi cetăţenie română şi a circula liber în UE.

21 noiembrie

Sistemul de supraveghere al agresorilor prin brăţări electronice a salvat prima viaţă. Un bărbat care şi-a rupt brăţara şi a pornit spre fosta parteneră să o ucidă a declanşat alarma, iar el a fost prins înainte de a ajunge la femeie, care deja era şi ea păzită. Furios, bărbatul şi-a tăiat el gâtul şi a ajuns la spital.

22 noiembrie

12 persoane au fost arestate şi cinci au primit control judiciar în dosarul uriaş al miilor de buletine false pentru ucraineni, moldoveni şi ruşi. Dosarul era atât de amplu şi de grav încât de el se ocupau procurori de la Înalta Curte. La Vârfu Câmpului, Serviciul de Evidenţa Persoanei rămăsese fără angajaţi în prag de alegeri. Peste 10.000 de buletine fuseseră eliberate în fals.

24 noiembrie

-Primul tur de la prezidenţiale a produs un şoc la Botoşani şi în toată ţara. Mai întâi s-a anunţat o ierarhie cu 1.Ciolacu, 2.Lasconi, 3.Călin Georgescu şi abia pe locul patru George Simion, pentru ca dimineaţa Georgescu să fie primul şi Lasconi pe locul doi.

25 noiembrie

Ciolacu PSDMarcel Ciolacu a demisionat declarativ de la şefia PSD, fără să conteste rezultatul alegerilor pierdute la doar 2.742 de voturi faţă de Elena Lasconi.

La scurt timp a demisionat şi Nicolae Ciucă.

Era pentru prima dată după Revoluţie când niciunul din marile partide, PSD sau PNL nu avea candidat la prezidenţiale în turul 2. Ciolacu avea să revină asupra deciziei.

26 noiembrie

Ilie Bolojan a preluat interimar conducerea PNL la nivel naţional, iar Valeriu Iftime a fost cooptat în conducerea centrală. Şi PSD făcea şedinţe pentru noi şefi, dar la Botoşani Budăi şi Federovici încercau să se lipească de discursul extremistului Călin Georgescu.

27 noiembrie

Botoşani era codaş pe ţară la prezenţa la vot, (cu 39,54% faţă de 52,55% media naţională), fiind urmat doar de Satu Mare (38,77%) şi Vaslui cu 33,92%. La noi pe primul loc ieşise Ciolacu, cu 27,7%, urmat de Georgescu cu 25,76%, Simion cu 16,17%, Lasconi cu 10,24% şi Ciucă cu 8,87%.

29 noiembrie

-Diasil Service, firma care primise la cheie afacerea de zeci de milioane de euro a gestionării gunoiului la Botoşani, cerea de trei ori mai mulţi bani pentru a ridica gunoiul în zona Ştefăneşti. Situaţia a pus pe jar noii aleşii judeţeni, care trebuiau să găsească soluţii.

DECEMBRIE

1 decembrie

-Ziua Naţională a fost marcată pe repede înainte în Centrul Vechi, ca urmare a tensiunilor generate de scrutinul parlamentar. Seara, exit-poll-urile dădeau o ierarhie PSD 26%, AUR 19%, USR 15,5%, PNL 15,5% , SOS 5,5% şi POT 5,5%. Iftime lăuda triumful forţelor democratice, la PSD era reţinere, în timp ce la AUR rezultatul a fost primit cu aplauze.

2 decembrie

Votul anti-sistem făcea ca trei dintre viitorii parlamentari ce se anunţau la Botoşani să fie din afara judeţului, dintre care 2 arhinecunoscuţi: Alexandrin Moiseev (SOS) din Constanța şi Gheorghe Pîclișan (POT) din Alba, care aveau şanse să primească mandate prin redistribuire.

3 decembrie

accident cu ambulanţa-Un botoşănean de 39 de ani accidentat grav în timp ce era transferat cu ambulanţa acasă a murit în spital după ce a stat câteva zile la terapie intensivă.

În accident fusese implicată o ambulanţă privată, al cărei şofer ar fi forţat o depăşire în timp ce bolnavul nu era asigurat pe targă.

4 decembrie

Un copil de 14 ani din Leorda a ajuns la spital cu ambele mâini rupte după ce a încercat la şcoală provocarea Superman Challenge, ce presupunea să te arunci în faţă cu mâinile în speranţa că cineva te va prinde. Fenomenul făcuse deja zeci de victime în toată ţara.

6 decembrie

CCR a anulat primul tur al alegerilor prezidenţiale din România, cu mai puţin de două zile înainte de deschiderea urnelor pentru turul doi, în care rămăseseră independentul Călin Georgescu şi Elena Lasconi (USR). Magistraţii constituţionali acuzau ingerinţe străine în alegeri şi promovarea ilegală a candidatului pro-rus Georgescu, printr-o strategie planificată de ani de zile.

7 decembrie

Săndel Lapteacru, botoșăneanul condamnat pe viață pentru cvadruplu asasinat, cerea să iasă de după gratii.

Deţinutul care şi-a măcelărit mama, o soră şi doi fraţi a primit un nou refuz din partea judecătorilor, pe motiv că nici după 22 de ani nu manifesta compasiune pentru victime.

8 decembrie

După votul de la parlamentare, Botoşaniul s-a ales cu trei parlamentari navetişti, dintre care doi total necunoscuţi, care nu aveau vreo treabă cu judeţul. Unul dintre ei (Gheorghe Pîclișan -POT) nici nu a venit la preluarea mandatului, având o cursă cu camionul.

Noii aleşi erau: SENAT: -Doina Federovici (PSD), Ovidiu Jitaru (PNL) şi Cătălin Silegeanu (AUR): CAMERA DEPUTAȚILOR: Elisabeta Lipă (PSD), Marius Budăi (PSD), Eduard Mititelu (PNL), Ariadna Cîrligeanu (AUR), Alexandrin Moiseev (SOS) şi Gheorghe Pîclișan (POT).

9 decembrie

familieO fetiţă de şase ani din Cristineşti a murit în braţele medicilor, imediat după ce a fost adusă de urgenţă la spital.

Copila ar fi avut o peritonită pe care familia ar fi confundat-o cu o răceală.

 

 

 

10 decembrie

Olivian Barabasa, liderul PSD Şendriceni, era acuzat că ar fi tras ilegal zeci de mii de lei din tot felul de programe, de la subvenţii pentru angajări până la cazarea ucrainenilor şi achiziţia unor utilaje.

O studentă de 24 de ani din Botoşani a murit la Iaşi după ce s-a prăbuşit din senin în tramvai. Fata se ştia cu afecţiuni cardiace şi avea indicaţie de intervenţie chirurgicală.

11 decembrie

Controalele la materialele pirotehnice comercializate de sărbători au dus la o captură uriașă. Un chinez care circula pe Calea Naţională avea în maşină 1,6 tone de artificii, iar în cazul unui accident s-ar fi produs un dezastru.

12 decembrie

Primul termen în procesul primarului Cosmin Andrei, vizat de un proces de corupţie, a adus o mulţime de surprize. Acesta a cerut judecată la secret, solicitare care a fost refuzată, şi apoi a respins categoric procedura simplificată, deşi iniţial fusese dispus să-şi recunoască vinovăţia. Noua strategie era mult mai riscantă, dar în acelaşi timp permitea tragerea de timp.

13 decembrie

-Cu o săptămână înainte de inaugurarea Teatrului reabilitat ieşeau la iveală probleme tragi-comice.

Scena nu se vedea bine din lojă şi balcon, astfel că încă de la piesa inaugurală trebuia să se recurgă la improvizaţii jenante.

15 decembrie

Două fetițe de 3 şi 8 ani au fost transferate în stare critică la Bucureşti cu elicopterul SMURD, după ce bucătăria de vară în care se aflau a explodat, iar apoi a urmat un incendiu. Tragedia pornise de la o scăpare de gaz.

16 decembrie

-Barajul de la Vârfu Câmpului a fost trecut ca obiectiv strategic naţional şi urmau să se aloce bani pentru continuarea investiţiei, care putea să asigure apă potabilă, preluarea viiturilor şi resursă pentru irigaţii.

 

 

17 decembrie

Patru angajaţi de la Barajul Stânca-Costeşti au scăpat ca prin minune după ce au căzut într-un cămin cu gaz toxic generat de o pompă defectă. Cazul venea la jumătate de an după ce un incident similar a curmat patru vieţi.

18 decembrie

-Gabriel Petrovici, reputat medic pediatru botoşănean, s-a stins din viaţă la 72 de ani.

20 decembrie

Beatrice Andreea Bracău, o tânără polițistă în vârstă de 23 de ani, a murit în circumstanțe dramatice într-un accident la ieșirea din Flămînzi spre Botoșani. Mașina cu care polițista mergea spre Flămânzi a fost izbită în plin de un autoturism condus de un tânăr de 22 de ani din Suceava, care tocmai se întorcea de la aeroport. În aceeași noapte a mai murit pe șosea un tânăr de 20 de ani din Răuseni, iar apoi un alt tânăr și o șoferiță au fost răniți grav în alte două accidente în județ.

Teatrul reabilitat s-a redeschis la 110 ani de la prima inaugurare, însă atunci a fost construit de la zero în nici doi ani, iar acum a fost reparat în zece. La primul spectacol au fost invitați angajați, familii, sponsori, parteneri și directori de licee. Oficialitățile au fost așteptate la spectacolul de a doua zi.

Retrospectiva pentru lunile ianuarie şi februarie o puteţi citi AICI. 

Retrospectiva pentru lunile martie şi aprilie o puteţi citi AICI.

Retrospectiva pentru lunile mai şi iunie o puteţi citi AICI.

Retrospectiva pentru lunile iulie şi agust o puteţi citi AICI.

Retrospectiva pentru lunile septembrie şi octombrie o puteţi citi AICI.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
ploaie ușoară
15.6 ° C
15.6 °
15 °
61 %
4kmh
20 %
vin
16 °
S
24 °
D
22 °
lun
23 °
mar
24 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Avem de toate, suntem pregătiți, cum ar veni.

EDITORIAL

Știrea că Spitalul Județean este obligat să o despăgubească pe medicul ginecolog care a fost de gardă în noaptea decesului Alexandrei Ivanov ne demonstrează...

EPIGRAMA ZILEI

Problema ucraineană Se va rezolva la țar Numai printr-un emisar Ales pe ... Sprânceană!

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...