marți, ianuarie 7, 2025
AcasăLocalMii de botoșăneni prezenți la slujba de Bobotează (video)

Mii de botoșăneni prezenți la slujba de Bobotează (video)

Mii de credincioși au participat la slujbele oficiate în biserici cu prilejul marii sărbători Botezul Domnului sau Boboteaza. Sfânta Liturghie a fost urmată de slujba de sfințire a apei și transformarea ei în agheasmă.


Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro

*Baza legală poate fi consultată AICI.


De la primele ore ale dimineții, bisericile botoșănene au fost umplute de credincioși de toate vârstele. Sărbătoarea reprezintă reactualizarea momentului în care Fiul lui Dumnezeu, Iisus Hristos, la vârsta de 30 de ani, vine la Iordan, se botează cu botezul pocăinţei – a lui Ioan -, El Cel fără de păcat, asumând păcatele întregii omeniri, pe care le va răscumpăra prin scump sângele Său, pe Golgota.

După Sfânta Liturgie a urmat slujba de sfinţire a apei. În cadrul acesteia, credincioşii au aprins lumânări şi s-au rugat alături de preoţi pentru sănătate şi vremuri mai bune. Cei mai mulţi dintre credinicioşi au venit să ia agheasmă în vase din sticlă în care au pus crenguţe de busuioc.

„Ne rugăm pentru sănătate, restul vin dacă este sănătate. Ne dorim pace și multă liniște pentru toată lumea”, a spus o botoșăneancă.

Agheasma Mare este ţinută la loc de cinste în case 

Agheasma Mare este luată de la biserici şi ţinută la loc de cinste în case. Creştinii gustă pe nemâncate din Agheasma Mare timp de opt zile, de la Ajunul Bobotezei (5 ianuarie), până la 14 ianuarie – odovania praznicului.

Cu Agheasma Mare se stropesc casele şi persoanele care locuiesc acolo, spre binecuvântare. Tot cu ea se stropesc şi lucrurile care trebuie binecuvântate sau sfinţite, la binecuvântarea şi sfinţirea prapurilor, la sfinţirea crucii şi a troiţelor, a clopotului, a vaselor şi veşmintelor liturgice, la sfinţirea icoanelor, a bisericilor, a antimiselor şi a Sfântului şi Marelui Mir.

În multe familii este respectată tradiţia de a lua Agheasmă Mare de la mai multe biserici. Totodată, foarte mulţi botoşăneni, după slujba de la biserică, merg la cimitir pentru a aprinde lumânări şi a stropi mormintele celor dragi plecaţi din această lume.

Bobotează fără cruci de gheață la Botoșani

În ultimii ani, crucile de gheață au început să lipsească din cauza temperaturilor neobișnuit de ridicate pentru perioada în care ne aflăm. Meteorologii anunţă pentru săptămâna care începe cu sărbătoarea Botezului Domnului, o vreme de primăvară, cu temperaturi maxime de 14 grade Celsius.

Obiceiuri și superstiții de Bobotează

În multe sate aflate pe malul unei ape, preotul oficiază slujba de sfințire, iar, conform tradiției, aruncă o cruce de lemn în apele reci, uneori acoperite de gheață. Feciorii curajoși sar după ea, iar cel care o aduce înapoi este considerat binecuvântat și ocrotit de rele pentru tot anul.

Dincolo de obiceiurile creștine, în tradiția populară sunt practicate și ritualuri păgâne pentru alungarea spiritelor rele. În unele sate, oamenii își afumă grajdurile și vitele pentru a proteja gospodăriile. În alte zone, vânătorii trag cu pușca peste oglinda apei pentru a izgoni duhurile malefice.

Conform credințelor populare, în ziua de Bobotează nu este bine să te speli pe cap sau să speli rufe. Se spune că „se spurcă apele”, iar cei care încalcă acest obicei riscă să atragă ghinion sau să sufere de dureri de cap tot anul. Totodată, hainele nu trebuie lăsate la uscat afară, deoarece se crede că diavolii se pot ascunde sub ele.

Previziuni meteorologice și rodul pământului

Boboteaza este și o zi de previziuni meteorologice. Dacă vremea este rece și geroasă, se spune că anul va fi roditor. Dacă plouă, iarna va fi lungă, iar dacă bate crivățul, va fi belșug. În unele regiuni, dacă pomii sunt acoperiți de promoroacă, acesta este un semn de sănătate și belșug.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
9.4 ° C
9.6 °
9.4 °
65 %
1.9kmh
93 %
mar
10 °
mie
14 °
joi
14 °
vin
12 °
sâm
5 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Preocupați fiind cu deschiderea teatrului, doza de cultura a rămas aia de anul trecut.

EDITORIAL

Paradoxul românesc… Am scris de atâtea ori despre eternul paradox românesc încât mi s-a cam făcut lehamite, însă nu trece o zi să nu...

EPIGRAMA ZILEI

Veni-va ziua când vom fi Mai buni, mai veseli și mai tineri Și acea zi se va numi Cu siguranță … vineri!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...