La fiecare început de an trecem în revistă evenimentele importante care au marcat județul Botoșani în anul precedent. Ieri am discutat despre lunile iulie şi august, iar astăzi ne concentrăm asupra lunilor septembrie şi octombrie.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
Toamna începea la Botoşani cu o serie de tragedii, iar elevii începeau anul şcolar în sunet de bormaşină. Primarul Cosmin Andrei încerca din răsputeri să amâne începerea procesului său, însă nu a reuşit. Acesta a ajuns în faţa magistraţilor şi pentru a prelua noul mandat de primar. Tot în septembrie comunitatea a fost zguduită după ce un tânăr olimpic a fost atacat în Centrul Istoric.
Nici luna octombrie nu a fost mai liniştită, mai ales după debutul campaniei electorale. De asemenea intram cu toţii în zodia schimbării după ce Valeriu Iftime a preluat oficial conducerea Cosiliului Judeţean.
SEPTEMBRIE
1 septembrie
-Un tânăr ucrainean de 26 de ani care abia se angajase la o firmă botoşăneană a fost găsit împuşcat în cap. Anchetatorii botoşăneni l-au capturat în timp record pe principalul suspect, un alt ucrainean de 30 de ani, cu care victima trecuse fraudulos frontiera. Autorul a vrut să-i inducă în eroare pe anchetatori, încercând să mascheze crima în sinucidere.
2 septembrie
– În timp ce sute de botoşăneni contestau recalcularea pensiilor şi depuneau petiţii la CJP, existau şi „fericiţi”. Unul pensionar i-a crescut pensia de la 26.322 de lei la 31.450 (peste 5.100 de lei în plus), iar altuia de la 15.930 de lei la 19.240 de lei. Veniturile aparţineau unei femei de afaceri şi unui director de bancă şi nu erau pensii speciale.
3 septembrie
–Cazul unui adolescent olimpic bătut în Centrul Vechi reaprindea spiritele în zonă. Poliţia ridica din umeri şi minimaliza conflictul, spunând că în loc de 16 agresori filmaţi erau doar 3. În timp ce rețelele sociale vuiau, autorităţile nu știau cum să reacționeze.
4 septembrie
–Un poliţist venit la o şedinţă de tragere cu arma într-un poligon botoşănean la Vlădeni şi-a pus pistolul la cap şi şi-a luat viaţa. Gestul inexplicabil s-a produs în faţa instructorului, care nu a putut reacţiona.
5 septembrie
–Poliţiştii şi şeful IPJ comiteau gafe tot mai mari după ce botoşănenii revoltaţi de agresiunile din Centrul Vechi începuseră să ceară demisii. Comisarul șef Tudor Costîn era contestat după ce întrebase ce căuta noaptea prin centru elevul olimpic ce fusese bătut. Mai mult, poliţia informase victima că poate cere ordin de protecţie, apoi a analizat cererea şi a respins-o.
6 septembrie
– Cosmin Andrei a fost trimis oficial în judecată, deşi apărătorii săi contestau tot ce se putea pentru a amâna procesul.
8 septembrie
–Un tânăr de 20 de ani din Dobârceni a fost salvat de sărbătoarea Sfintei Maria, după ce stătuse scufundat mai mult de cinci minute în apa unui iaz. Acesta a fost ținut în viață de un paramedic aflat în timpul liber, care i-a aplicat imediat manevre de resuscitare până la sosirea salvatorilor.
9 septembrie
-Anul şcolar a început la Botoşani cu şcoli în moloz din cauza unităţilor intrate simultan în reabilitare şi cu politicieni care s-au ferit să mai dea ochii cu părinţii şi copiii.
10 septembrie
–Medicul legist solicitat ca expert în cazul Alexandra, mama care murise pe patul de spital, trasa concluzii şocante, ce puteau răsturna cu totul acuzaţiile. Acesta spunea că fătul a murit din cauza stării grave şi preexistente a mamei, deci chiuretajul atât de invocat nu ar fi salvat-o pe fată, care ar fi suferit de o afecţiune gravă a sângelui.
11 septembrie
-Până să se ia măsuri concrete cu agresiunile în Centrul Vechi, încă un tânăr a fost snopit în bătaie şi jefuit în zonă. Mascaţii au descins apoi şi au reţinut trei suspecţi din prima agresiune, însă judecătorii le-au dat drumul.
12 septembrie
-Ioan Alupoaiei, unul dintre cei mai cunoscuţi şi iubiţi parohi botoşăneni, a decedat în spital la Iaşi, după ce a fost diagnosticat cu virusul West Nile. Preotul era prima victimă din judeţ a virusului care de câţiva ani aducea cazuri şi în judeţul nostru.
13 septembrie
– Trei angajaţi ai Urban Serv au ajuns la spital cu răni şi arsuri după o explozie provocată în timp ce unul dintre ei încerca să sudeze ţeava unui utilaj. Ancheta preliminară arăta că pe ţeavă mai rămăsese gaz.
14 septembrie
– Cabinetul Ciolacu a decis oficial ca noul prefect de Botoşani să fie Dan Nechifor. Acesta prelua postul de la Sorin Cornilă, care la rândul lui îl înlocuise pe Nechifor în 2022. Dan Nechifor era la a treia preluare a funcţiei.
–Băiatul de 20 de ani resuscitat de cadrele medicale după ce se înecase la Dobârceni a murit după câteva zile la Terapie Intensivă, unde medicii au făcut tot posibilul să-l salveze.
16 septembrie
– Ștefan Silion, prim-vicepreședintele organizației PNL de la municipiu, anunța că renunță la funcție. Acesta invoca lipsa de reacție a organizației în urma agresiunii de pe Pietonalul Transilvaniei. Victima era fiul afaceristului Florin Cristian Alexuc, care şi el plecase de la liberali. Şi Daniel Câșlariu anunţase că nu mai vrea să fie consilier local liberal, pe motiv că voia să continue acţiunile de voluntariat.
18 septembrie
–Primarul Cosmin Andrei şi şefa de partid şi de la CJ Doina Federovici au vizitat din nou şantierul de la Teatru şi spuneau, la fel ca şi înainte de alegerile locale, că lucrările sunt aproape gata. Nimeni nu scotea o şoaptă despre când se va juca primul spectacol.
19 septembrie
–Suspecţii reţinuţi şi eliberaţi după scandalul din Centrul Vechi au fost arestaţi preventiv. Decizia în premieră venea după un val de acuze că autorităţile au scăpat de sub control situaţia explozivă din centrul oraşului.
21 septembrie
-Botoşaniul revoluţiona arbitrajul în fotbalul românesc. Comisia Județeană de Arbitri pregătea zeci de copii în tainele arbitrajului, care începeau de la 10 ani, iar la 11-13 ani aveau la activ zeci de meciuri conduse în ligile a 4-a sau a 5-a ori în Cupa României. Culmea era că fotbaliştii erau mai puţin recalcitranţi cu arbitrii copii.
23 septembrie
-O femeie de 52 de ani a decedat pe loc după ce maşina în care era pasageră s-a izbit puternic în alte două autoturisme la Suliţa, după ce şoferul de 32 de ani, un coleg cu care mergea la serviciu, a pierdut controlul volanului într-o curbă.
24 septembrie
Acesta a obţinut inclusiv plata salariilor restante, după meciul politic cu primarul Andrei, care i-a adus destituirea din funcţie.
25 septembrie
– O copilă de 15 ani care ar fi fost ademenită să plece din centrul de plasament la o plimbare nocturnă a reclamat că a fost abuzată sexual chiar de grupul pentru care evadase din instituţie. Suspecţi de violul în grup erau trei minori şi un adult.
26 septembrie
–Botoşăneanul de 55 de ani care şi-a omorât soţia în primăvară, înjunghiind-o cu un cuţit în scara blocului, şi-a curmat şi el viaţa în puşcărie, spânzurându-se cu şiretul de la pantaloni. Ucigaşul a recurs la gestul extrem deşi era supravegheat continuu.
28 septembrie
– Un medic de familie din Botoșani, Ionuț Radu Smicală, a fost trimis în judecată, fiind acuzat că a decontat ilegal un număr considerabil de consultații fictive, îmbolnăvind sute de copii din pix. Prejudiciul produs CAS trecea de 150.000 de lei.
29 septembrie
-Noul prefect Dan Nechifor anunţa schimbări masive printre preşedinţii de secţii electorale, pentru a nu se mai repeta situaţia de la alegerile din vară, cu întârzierile uriaşe la predarea datelor şi procesele verbale pline de erori.
OCTOMBRIE
1 octombrie
–Aleşii locali au votat abia la şedinţa cu repetiţie scoaterea şinelor de tramvai de pe Calea Națională, după ce la finele lui august câţiva aleşi au fost împotrivă, pe motiv că tramvaiele erau „boeme”.
2 octombrie
-După cazul tânărului agresat la sfârșitul lunii august pe Pietonalul Transilvaniei, o nouă situație revoltătoare ieşea la iveală. O familie era terorizată de minori care spărgeau frecvent geamurile apartamentului din „distracţie”, iar poliţia nu reacţiona, deşi cei atacaţi au oferit şi filmări.
3 octombrie
–Un bugetar botoşănean, angajat la AJPIS, a fost prins cu cantităţi uriaşe de droguri şi a dat în vileag toată reţeaua ce acţiona în nordul Moldovei. Gruparea gestiona tot felul de substanţe, de la ecstasy la cocaină, şi făcea sume colosale, acasă la funcţionar fiind găsiţi 140.000 de lei.
4 octombrie
–Brăţările electronice au ajuns şi la noi în judeţ, astfel că bătăuşii botoşăneni vizaţi de ordine de restricţie puteau fi urmăriţi prin satelit. Măsura venea după o serie sumbră de tragedii ce puteau fi evitate şi după ce două femei au fost ucise de soţi la scurt timp după ce ceruseră ajutorul poliţiei.
5 octombrie
–ISU Botoșani a emis o alertă RO-ALERT pentru locuitorii din Vorona, Copălău, Coșula, Cristești, Flămânzi, Tudora și Frumușica, după ce a fost semnalată prezența unui urs în apropierea zonelor locuite, în pădure în zona „RUNC”. Cazul era fără precedent în judeţ.
6 octombrie
-Un şofer botoşănean s-a ales cu cătuşe după un şir incredibil de grozăvii comise la volan.
Acesta a demarat în trombă, cu mama lui agăţată de portieră, şi s-a oprit după ce s-a izbit într-o maşină a poliţiei care făcuse baraj. Testele au arătat că şoferul era băut şi drogat.
7 octombrie
-Ghenadie Prisacaru, cunoscut fotograf şi jurnalist botoşănean, a încetat din viaţă la 51 de ani după ce a luptat ani în şir cu o boală gravă.
8 octombrie
-Un bărbat de 65 de ani internat la Psihiatrie şi-a curmat viaţa în mod şocant, tăindu-şi venele cu capacul unei cutii de conserve, lângă colegul de salon care nu a auzit nimic.
9 octombrie
–Un bărbat care a abandonat cinci pui de pisică la Havârna, aruncându-i într-un sac legat la gură, a fost depistat şi amendat cu 12.000 de lei.
11 octombrie
–Aurora boreală s-a văzut la Botoşani, a doua oară într-un an, pe fondul unei furtuni geomagnetice puternice.
12 octombrie
-Comisarul-șef Tudor Costîn, bombardat cu acuzaţii şi cu cereri de demisie în timpul scandalului din Centrul Vechi, a fost considerat cel mai bun la concursul pentru şefia IPJ Botoşani, astfel că şi-a adjudecat postul definitiv.
14 octombrie
–O femeie a murit pe loc în seara de Sfânta Parascheva, după ce o maşină a izbit-o în plin la Ilişeni – Santa Mare. Tot după sărbătoare, un microbuz de Botoşani s-a răsturnat în judeţul Iaşi, fiind izbit de maşina unui preot care aţipise la volan.
15 octombrie
Contabila de la Federaţie îşi aprobase primă de 162.000 de euro, în timp ce înotătorul David Popovici luase 140.000. Unii antrenori luau şi aproape jumătate de milion de euro.
16 octombrie
–Două botoşănence au fost transferate la Iaşi, iar una era în stare critică, din cauza intoxicaţiei cu ciuperci. Situaţia venea în contextul în care abundenţa de bureţi cauza zeci de îmbolnăviri.
17 octombrie
–Un botoşănean de 34 de ani împătimit de alcool care a vrut să-şi curme viciul renunţând brusc la băutură a murit în sevraj. Medicii avertizau că renunţarea la excese e vitală, dar trebuie făcută cu ajutor specializat.
19 octombrie
–Liberalii botoşăneni cereau schimbarea denumirii Sălii Polivalente din Botoşani, după scandalul naţional cu premierea canotorilor.
Aceştia spuneau că Lipă nu este botoşăneancă şi că îi apreciau meritele sportive, dar virase prea tare spre politică.
21 octombrie
-Curtea de Apel Suceava i-a respins primarului Cosmin Andrei contestația formulată în Camera Preliminară și a validat atât rechizitoriul întocmit de DNA, cât și legalitatea administrării probelor. Procesul nu mai putea fi evitat, iar mandatul lui era în pericol.
25 octombrie
–Premierul Marcel Ciolacu, aflat în vizită electorală la Botoșani, la lansarea campaniei pentru alegerile prezidenţiale, a arătat că investițiile din județ nu sunt vizibile de la centru, uitând complet că judeţul a fost condus de şefa PSD Doina Federovici, iar municipiul de primarul PSD Cosmin Andrei. Federovici a încercat să dreagă situaţia spunând că a atras investiţii de 1,5 miliarde de lei.
27 octombrie
–Cosmin Andrei a depus jurământul pentru un nou mandat de primar în faţa judecătorului, dar nu pentru că era cercetat penal, ci pentru că noul Consiliu Local botoşănean nu a putut fi constituit din cauza contestațiilor depuse de cei care au fost aleși și excluși din partid.
28 octombrie
– Valeriu Iftime şi-a preluat mandatul de preşedinte al Consiliului Judeţean într-o şedinţă cu jurăminte şi acuze. Fosta şefă Doina Federovici a vrut să spună că lasă un judeţ la cheie, dar a stârnit un val de râsete.
29 octombrie
-Botoșani devenea a doua casă pentru sute de străini. Biroul pentru Imigrări din Botoșani a gestionat în 2024 dosarele de ședere pentru 1.173 de persoane. Cei mai mulţi dintre noii rezidenţi au venit pentru un loc de muncă sau pentru reîntregirea familiei.
31 octombrie
– La Lupăria-Prăjeni se făceau piste de biciclete de un milion de lei, deşi nu avea cine să le folosească. Ca o ironie a sorţii, în satul îmbătrânit nu s-a găsit altă direcţie a pistei decât spre cimitir.