marți, ianuarie 7, 2025
AcasăLocalIstoria paşaportului. Când a apărut şi de ce

Istoria paşaportului. Când a apărut şi de ce

Pașapoartele, așa cum le știm astăzi, au existat doar în jur de 100 de ani, potrivit lui Hermine Diebolt, care lucrează la Biblioteca și Arhivele Națiunilor Unite de la Geneva, Elveția. Geneva a fost cândva gazda Ligii Națiunilor, predecesorul Națiunilor Unite, care a fost fondată în 1920 ca să ajute la menținerea păcii după ororile Primului Război Mondial.


Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro

*Baza legală poate fi consultată AICI.


Potrivit Deutsche Welle, a fost o perioadă în care vechile imperii coloniale se prăbușeau și noi state-națiuni se nășteau. Oamenii nu mai erau subiecții conducătorilor lor, ci cetățeni ai națiunilor. Mulți dintre ei treceau granițele dintr-o țară în alta, după ce au fost strămutați din cauza războiului. Dar cei mai mulți aveau la ei doar documente locale – alții nu aveau documente de niciun fel – ca să își demonstreze identitatea.

Încă din vremea războiului, țări precum Germania, Franța, Marea Britanie și Italia au început să insiste asupra faptului că oamenii din țările inamice au nevoie de documente oficiale de identificare ca să intre pe teritoriul lor.

„Vameșii s-au confruntat dintr-o dată cu multe documente de călătorie diferite, cu mărimi și forme diferite, și era greu să știi dacă pașaportul era autentic sau nu”, a explicat Diebolt despre marea mișcare de oameni de după 1918 când s-a terminat războiul. „Așa că chiar aveau nevoie să găsească o soluție.”

Reguli stabilite la Paris

În 1920, Liga Națiunilor i-a adunat pe liderii lumii la Paris ca să participe la „Conferința despre pașapoarte, formalități vamale și bilete directe”. Și, astfel, a devenit oficial: toate pașapoartele trebuie să arate într-un anume fel și să includă același gen de informații. În scurt timp, însă, au apărut proteste împotriva pașapoartelor. Mulți lideri preferau lucrurile așa cum erau înainte, când oamenii se puteau mișca liber fără să fie nevoie de aceste documente. Pașapoartele erau detestate și de public și de presă.

Oamenii credeau că pașapoartele le subminează libertatea și le încalcă viața privată. Documentul se baza și pe multă birocrație. Însă lucrurile nu mai puteau fi ca înainte. Membrii Ligii Națiunilor nu s-au putut pune de acord cu privire la o lume fără controale vamale și fără pașapoarte. Potrivit clasamentului celor mai puternice pașapoarte în 2023, primul loc era deținut de Emiratele Arabe Unite, iar pe ultimul loc se clasa Afghanistan.

În jur de 10 milioane de oameni rămân însă fără cetățenie, ceea ce înseamnă că nu au dreptul la niciun fel de pașaport, de multe ori din cauza discriminării împotriva anumitor grupuri etnice.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
9.4 ° C
9.6 °
9.4 °
70 %
1.8kmh
100 %
mar
13 °
mie
14 °
joi
13 °
vin
12 °
sâm
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Preocupați fiind cu deschiderea teatrului, doza de cultura a rămas aia de anul trecut.

EDITORIAL

Paradoxul românesc… Am scris de atâtea ori despre eternul paradox românesc încât mi s-a cam făcut lehamite, însă nu trece o zi să nu...

EPIGRAMA ZILEI

Veni-va ziua când vom fi Mai buni, mai veseli și mai tineri Și acea zi se va numi Cu siguranță … vineri!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...