Probabil știi că nu ducem lipsă de sfaturi – bune, rele, medii – în peisajul nostru digital. Influencerii promovează mereu câte un truc ciudat pentru a-ți „optimiza” sănătatea; pe internet, mulți oameni nu ezită să-ți spună să „divorțezi de el”. Însă jurnaliștii de la Vox spun că există și ghidurile lor practice pe diverse subiecte.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
Pe măsură ce încheiem anul 2024, am strâns cele mai bune sfaturi și trucuri oferite de experți în acest an. De la ajustări mici la reevaluări majore, terapeuți, cercetători, antrenori de dating și alții și-au împărtășit perspectivele pe tot parcursul anului. Aceste sfaturi sunt doar câteva dintre cele mai utile învățături pentru a începe 2025 cu o abordare pozitivă.
Iată o listă rapidă cu cele mai bune sfaturi de aplicat în 2025:
Ridică-te de pe scaun o dată pe oră
Dacă ai un job care necesită să stai multe ore pe scaun, Keith Diaz, profesor asociat de medicină comportamentală la Columbia University Medical Center, spune că exercițiile fizice zilnice nu sunt suficiente pentru a contracara efectele negative ale statului prelungit. (Aceste efecte includ un risc mai mare de diabet, boli cardiovasculare și chiar moarte prematură.)
Experții recomandă să te ridici de pe scaun cel puțin o dată pe oră. Pentru a-ți aminti, Diaz sugerează să folosești pauzele naturale din zi. Ai o întâlnire de o oră? Fă o scurtă plimbare după. Trebuie să umpli sticla cu apă? Ia traseul mai lung până la bucătărie.
Folosește regretele trecute pentru a-ți ghida viitorul
Regretul, la un moment dat în viață, vine pentru noi toți. În loc să rămâi blocat în „ce-ar fi fost dacă,” regretul poate să te învețe cum să mergi mai departe. În raportarea sa, Charley Locke a descoperit că este util să „pui alegerile în context”. De ce ai luat deciziile pe care le-ai luat? Ce presiuni sau constrângeri te-au influențat? Întreabă-te ce poți învăța din regrete: Ce ai fi dorit să faci diferit – și cum poți transforma acele vise în realitate acum?
Fă o observație specifică pentru a începe o conversație
Puține lucruri sunt mai incomode decât să participi la o petrecere unde nu cunoști prea mulți oameni. Cu cine vorbești? Ce spui? Ce faci cu mâinile? Ei bine, un sfat care te poate ajuta: Fă o observație sau oferă un compliment. Vorbește cu un străin despre alegerile impecabile de design ale gazdei sau abordează persoana cu șapcă și discută despre baseball. Cât despre ce faci cu mâinile, multă lume încearcă să descopere încă.
Nu te teme să le permiți copiilor să simtă o gamă completă de emoții
Părinții sunt pe bună dreptate protectori cu copiii lor – este rolul lor să-i protejeze de necazurile vieții. Dar experții în parenting avertizează împotriva rezolvării prea rapide a problemelor emoționale ale copilului tău, inclusiv durerea, conflictele sociale și chiar plictiseala. Dă-le copiilor spațiu să-și proceseze emoțiile în felul lor, spune Dorsa Amir, profesor asistent de psihologie și neuroștiințe la Duke University.
Fii specific cu privire la obiectivele tale financiare
Majoritatea oamenilor ar spune probabil că ar dori să câștige și să economisească mai mulți bani. Dar sunt total sinceri cu ei înșiși despre motivul pentru care își doresc asta? Nicole Dieker Finley sugerează să stabilești obiective financiare specifice și realiste. Gândește-te mai detaliat decât „Aș vrea să economisesc mai mult.” Fii cât mai concret: „Aș vrea să economisesc pentru a avea un fond de urgență și pentru a-mi începe propria afacere.”
Nu crede fiecare truc de sănătate pe care îl vezi online
TikTok abundă în trucuri și „hacks” menite să îmbunătățească sănătatea. Unele sunt ciudate, altele pot fi chiar dăunătoare. Dacă o afirmație despre sănătate pare prea bună ca să fie adevărată, probabil că este.
Întâlnește posibili parteneri romantici în viața reală fără presiune
Dacă întâlnirile online nu îți aduc rezultate, încearcă să întâlnești oameni în viața reală. Susan Winter sugerează să renunți la flirtul imediat și să te concentrezi pe o conversație plăcută, fără a pune presiunea unei relații romantice din start.
Iei în considerare să mergi la terapie? Caută pe cineva potrivit
La fel ca în orice relație personală sau de sănătate, compatibilitatea este totul. Un psiholog terapeut poate fi excepțional, dar, dacă nu te potrivești cu stilul sau personalitatea sa, atunci nu este profesionistul potrivit pentru tine. Jeff Ashby, psiholog și profesor la Georgia State University, spune că nu ar trebui să te temi să cauți alt terapeut dacă simți că nu este potrivit. După ce încerci să lucrezi cu cineva, ai tot dreptul să cauți o altă persoană care să se potrivească mai bine nevoilor tale.
Nu căuta știri care să te înfurie
Știrile de pe televiziune, X (fostul Twitter) sau acel grup de pe Facebook care te scoate din minți: există multe surse de informații enervante. Probabil nu ai nevoie să-ți spun cât de dăunător este să trăiești într-o stare perpetuă de furie. O parte din ruperea acestui ciclu implică evitarea știrilor sau postărilor care îți cresc tensiunea. Consumă doar atât cât să fii informat și evită să cazi pradă postărilor „capcană de furie” de pe social media. „Aleg să nu caut lucruri care mă enervează,” spune Ryan Martin, psiholog și autorul cărților Cum să te descurci cu oamenii furioși și De ce ne enervăm: Cum să folosești furia pentru schimbare pozitivă. „Nu este foarte diferit, sincer, de a alege să nu vezi filme de groază.”
Ține telefonul departe în micile momente de conectare cu oamenii
Chiar și cele mai mici, banale interacțiuni sociale pot să-ți lumineze starea de spirit și să te facă să te simți mai conectat: un salut rapid către un vecin, un schimb scurt de cuvinte în lift. Este greu să te bucuri de aceste momente de umanitate atunci când te uiți la telefon. Nicholas Epley, profesor de științe comportamentale la University of Chicago Booth School of Business, sugerează să fii mai intenționat în a trăi într-un mod care promovează socializarea – și asta ar putea însemna să elimini telefonul ca factor de distragere. „De exemplu, eu nu țin niciodată telefonul în buzunar, decât dacă trebuie să vorbesc cu cineva,” spune Epley. „Îl țin în rucsac. Asta mă ajută să mă angajez mai ușor cu alte persoane când sunt prin preajmă.”
Fii sceptic cu privire la produsele care fac promisiuni mari pentru sănătate
Indiferent dacă este vorba de deodorant pentru tot corpul, băuturi energizante sau multitudinea de „băuturi funcționale” care apar acum în magazine, este o practică bună să fii precaut cu privire la produsele noi care fac promisiuni mari pentru sănătate – și să ai conștientizarea posibilelor riscuri pe care le pot cauza. De asemenea, este înțelept să te întrebi dacă produsul este doar o soluție care caută o problemă. După cum spunea Sarah Everts, autoarea cărții Bucuria transpirației, despre excesul de deodorante pentru tot corpul introduse anul acesta: „Nimeni nu este păcălit să creadă că ești un fruct citric.”
Implementând mici schimbări sau reevaluări majore, putem aborda noul an cu un sentiment mai mare de claritate, conexiune și scop.
Articolul original poate fi citit AICI.