De la 1 ianuarie, România a aderat oficial la spațiul Schengen, eliminând controalele la frontiere pentru cetățenii care călătoresc în țările din această zonă.
Cu toate acestea, regulile de traversare a frontierei cu Ucraina și Republica Moldova rămân neschimbate. Atât pentru cetățenii români, cât și pentru cei moldoveni sau ucraineni. Ministerul Afacerilor Interne (MAI) precizează că trecerea frontierei va fi autorizată pe baza acelorași documente ca și până acum.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
Punctele de frontieră din județul Botoșani
Județul Botoșani dispune de trei puncte de trecere a frontierei – două cu Republica Moldova (Stânca – Costești și Rădăuți Prut – Lipcani) și unul cu Ucraina (Racovăț – Diakivți). Traversarea acestora se va realiza conform procedurilor deja existente.
Reguli pentru cetățenii moldoveni
Cetățenii moldoveni și ucraineni care călătoresc în România vor fi supuși controlului de frontieră la fel ca până acum. Dacă destinația finală este o altă țară Schengen, controlul se va efectua în aeroporturile din România, nu în cel de destinație. Moldovenii care dețin pașapoarte biometrice beneficiază de un proces mai simplu la intrarea în țările Schengen.
Cum afectează noul context timpul de ședere
O schimbare importantă pentru ucraineni și cetățenii Republicii Moldova este faptul că timpul petrecut în România se cumulează cu cel din alte țări Schengen, fiind parte din cele 90 de zile autorizate într-o perioadă de 180 de zile. Astfel, moldovenii și ucrainenii care nu au și cetățenia română sau a altui stat membru UE trebuie să planifice atent durata călătoriilor.
Recomandări pentru călătorii eficiente
Din aceste motive, Poliția de Frontieră recomandă insistent cetățenilor ucraineni și celor din Republica Moldova ca, înainte de călătoriile în UE, să se asigure că îndeplinesc anumite condiții.
Ei trebuie să fie siguri că pașaportul este valabil, să verifice termenul de valabilitate, să planifice călătoriile în ore mai puțin aglomerate, să monitorizeze traficul și să dețină documente care să ateste scopul călătoriei.
Zeci de mii de persoane au tranzitat frontiera înainte de aderarea la Schengen
În perioada 23-30 decembrie 2024, la nivelul județului Botoșani au fost înregistrate următoarele valori de trafic:
- PTF Rădăuți Prut – 5100 persoane și 1800 auto
- PTF Stânca – 18450 persoane și 4300 auto
- PTF Racovăț – 7700 persoane și 2300 auto
Sute de polițiști de frontieră mobilizați
Zilnic, la nivelul întregului județ, peste 280 de polițiști de frontieră desfășoară activități de supraveghere și control la frontiera de stat, precum și pentru prevenirea și combaterea infracționalității transfrontaliere.
„În primele zile ale anului 2025 ne așteptăm la o creștere semnificativă a valorilor de trafic în punctele de trecere a frontierei, atât la frontiera cu Moldova cât și la frontiera cu Ucraina, întrucât în cele două state vecine urmează sărbătorile de iarnă pe rit vechi”, a menționat Minodora Răcnea, purtătorul de cuvânt al Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Botoșani.
De exemplu, în prima săptămână din ianuarie 2024 valorile de trafic înregistrate au fost – PTF Rădăuți Prut – 5400 persoane și 1800 auto. PTF Stânca – 18600 persoane și 4600 auto.
Dacă situația o va impune, vor fi suplimentate arterele de control pe sensul de ieșire din ţară, până la capacitatea maximă permisă de infrastructura punctelor de trecere a frontierei.
De asemenea, pentru operativitate, polițiștii de frontieră au în dotare stații mobile de control care pot fi folosite în cazul în care traficul va fi crescut.
Spațiul Schengen – ce presupune aderarea României
Spațiul Schengen este cea mai mare zonă de liberă circulație din lume, incluzând 29 de țări și peste 420 de milioane de persoane. Dintre cele 27 de state membre UE, doar Irlanda și Cipru nu fac parte din acest spațiu. Prin eliminarea controalelor interne, călătoriile devin mai rapide și mai simple pentru cetățenii Schengen.
Eliminarea controalelor dintre România și alte țări Schengen este o oportunitate pentru moldoveni și ucraineni, care pot călători mai ușor în scopuri turistice, educaționale sau de afaceri. Totuși, această libertate vine cu reguli stricte privind durata șederii, de care trebuie să fie conștienți.