sâmbătă, ianuarie 4, 2025
AcasăLocalRETROSPECTIVA 2024: Începutul de primăvară era marcat de tragedii şi trădări politice

RETROSPECTIVA 2024: Începutul de primăvară era marcat de tragedii şi trădări politice

După cum v-am obişnuit, la fiecare început de an prezentăm o retrospectivă a anului ce tocmai s-a încheiat. Ieri am analizat lunile ianuarie şi februarie, iar astăzi vorbim despre începutul de primăvară al anului 2024 la Botoşani.


Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro

*Baza legală poate fi consultată AICI.


Dacă lunile de iarnă au fost dominate de frământări politice, reconfigurări pe scena locală şi descinderi, martie și aprilie au adus un val de evenimente care au schimbat dinamica județului Botoșani. De la valuri de primari care au migrat între partide, până la proteste spontane în diverse sectoare, tragedii care au zguduit comunitățile și decizii administrative controversate, fiecare zi a scris o nouă pagină din istoria tumultoasă a județului.

În martie, am asistat la un exod politic fără precedent, în timp ce conflictele din comunități, accidentele și condamnările răsunătoare au ținut prima pagină. Aprilie nu a fost mai blândă, aducând noi scandaluri politice, greve generale, dar și evenimente sociale care au ridicat multe semne de întrebare despre direcția în care ne îndreptăm.

MARTIE

1 martie

Zeci de primari şi viceprimari din judeţ, majoritatea liberali, anunţau că îşi părăsesc partidul şi vor candida la alegeri sub sigla PSD.

Printre aceştia era şi Verginel Gireadă (Mihai Eminescu), dar şi singurul primar din judeţ din partea USR (cel din Dimăcheni).

La PSD au trecut şi singurii primari de la Pro România (cei din Brăeşti şi Dângeni), precum şi singurul edil de la ALDE, cel din Româneşti.

2 martie

-Valeriu Iftime, care aflase de marele exod liberal către PNL, spunea că nu regretă plecările şi că aşa va şti pe cine se poate baza în partid.

Guvernul dădea liber la trădările politice, modificând legea prin care primarii traseişti îşi pierdeau mandatul.

3 martie

-O tânără de 18 ani care abia îşi luate permisul s-a înfipt cu maşina în gardul unităţii militare de pe strada Petru Rareş. Mercedes-ul a rămas suspendat pe gardul din beton şi în sârma ghimpată, dar fata de la volan a scăpat teafără.

4 martie

-Trei arabi care au vândut în pandemie un spirt otrăvitor ce a ucis 17 oameni, printre care şi doi botoşăneni, au primit puşcărie grea, 65 de ani în total. Sentinţa finală a venit după patru ani de anchete şi procese.

6 martie

Primarul de Cândeşti Ștefan Coțofrec schimba şi el tabăra şi recunoştea că, dacă nu ar fi făcut acest lucru, comuna lui ar fi fost privată de bani, aşa cum i-a transmis şefa PSD Doina Federovici.

7 martie

-Florarii au ajuns să se bată în plină stradă pentru cele mai bune locuri de vândut flori la colţ de stradă înainte de 8 Martie. O răfuială din Capătul lui 1 din municipiul Botoşani, în care combatanţii au aruncat cu flori şi ghivece unii în alţii, a fost întreruptă doar cu jandarmii.

8 martie

-Doi soţi din Săveni, un bărbat de 73 de ani şi soţia lui de 69 de ani, au ajuns în stare gravă la spital după ce în apartamentul lor s-a produs o explozie urmată de un incendiu. Totul a pornit de la o butelie aflată în balconul locuinţei, Bărbatul a fost transportat la Iaşi cu elicopterul.

10 martie

-Medicul Ionuț Radu Smicală, din comuna Mitoc, a fost trimis în judecată de procurori pentru obținere ilegală de fonduri. Acesta ar fi trecut consultaţii fictive făcute în pandemie, prejudiciul fiind estimat la 150.000 de lei. La percheziţii, anchetatorii au ridicat peste 100.000 de euro.

11 martie

-Primarul comunei Roma, Mihai Asiminicesei, anunţa că se desparte de PSD pentru a se alătura PNL, un pas în „contrasens” față de tendința majoritară a primarilor liberali din județ.

Acesta lansa cuvinte grele şi spunea că „Doamna Federovici e foarte slabă”, iar „PSD este un hoț total, atât”. Despre primarii care plecau invers, de la PNL la PSD, acesta spunea că „sunt bătuți în cap”.

12 martie

-O femeie de 65 de ani a murit în circumstanţe dramatice, după ce a fost lovită în plin de o maşină la Zăiceşti. Drama era cu atât mai mare cu cât victima suferea de cancer şi tocmai revenea de la Iaşi, însă o traversare neregulamentară i-a fost fatală.

13 martie

Doi aleşi locali din comuna Călăraşi, consilierul Andrei Cristian Voiniciuc și viceprimarul Iulian Daniel Ripiceanu, au fost reținuți de polițiști şi au stat o noapte în arest după un şantaj sexual. Suspecţii ar fi convins o adolescentă să  intre într-o relaţie cu un politician liberal, care a fost şantajat cu publicarea unor imagini intime dacă nu divulga informaţii compromiţătoare despre primăriţa de Călăraşi. Cel vizat nu a cedat şi a denunţat totul.

14 martie

Costel Nazare, primarul independent al comunei Concești, a trecut şi el la PNL, deşi spunea că Iftime nu a ajuns democratic la conducerea formaţiunii.

Nazare candidase ca independent pentru ultimele două mandate, dar la un moment dat fusese şi membru PSD.

15 martie

Fostul primar Cătălin Flutur a anunţat oficial că urma să candideze din partea PNL pentru un nou mandat în fruntea urbei botoşănene. Acesta avea susţinerea totală a lui Valeriu Iftime, care spunea că Flutur a început Cornişa şi Teatrul, şi tot el le va termina.

– Învățământul botoșănean era în doliu, după ce profesoara de franceză Luiza Paula Closs, cu 33 de ani la catedră la Colegiul „Eminescu” şi zeci de elevi olimpici în palmares, a încetat din viaţă la vârsta de 78 de ani.

16 martie

Constantin Ciobanu, un liberal care a candidat la Consiliul Local Blândeşti dar s-a trezit primar după ce edilul ales a fost dat jos de ANI, schimba tabăra politică. Acesta trecea de la PNL la AUR.

18 martie

Aryan, un băieţel de 2 ani şi opt luni dispărut de sub ochii bunicii sale din Tudora, a fost găsit miraculos în viaţă, după 24 de ore de căutări cu 500 de oameni. Copilul a stat singur o noapte în pădure, la temperaturi sub pragul de îngheţ.

Organizaţia judeţeană Pro România Botoşani trecea în bloc la PSD, după alianţa anunţată la nivel naţional cu AUR. Albert Tanasă, liderul Pro România Botoşani, spunea că alianţa perfectată de Ponta era greșită. Mihaela Huncă, vicepreşedinte Pro România la nivel naţional, refuza să comenteze, mai ales că revenirea ei în PSD era blocată de rivalitatea cu Doina Federovici.

19 martie

Monica Adăscăliţei, noul manager al Spitalului Judeţean Botoşani, a fost reţinută, la trei luni după ce şi fosta şefă fusese săltată de mascaţi. Decizia cădea ca un trăsnet, deoarece Adăscăliţei fusese adusă tocmai pentru a face spitalul bine.

-Mihai Asiminicesei, primarul social democrat al comunei Roma, care în urmă cu câteva zile se vedea liberal şi spunea că partidul său e o „gaşcă de şmecheri”, anunţa că revine în PSD.

20 martie

O femeie de 52 de ani din Botoşani, aflată în divorţ cu soţul, a fost înjunghiată mortal în gât de bărbatul care avea ordin de protecţie şi nu avea voie să se apropie de ea. Suspectul ar fi încercat să se înjunghie şi el în piept după atac, şi a fost dus la urgenţe.

21 martie

Încă doi primari botoşăneni cu state vechi în PNL au ales să treacă în barca PSD. Gabriel Talef, primarul comunei Ripiceni, trecea la PSD după trei mandate la liberali, iar Costel Matei (Hăneşti) schimba tabăra politică după patru mandate consecutive de primar. Numărul dezertărilor de primari de la PNL la PSD ajungea la 11.

23 martie

Doina Federovici, şefa CJ şi a PSD Botoşani, a anunţat că nu va candida pentru un nou mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean, fără a spune şi motivele. Decizia venea însă după ce Spitalul Judeţean, aflat în subordine, devenise un fief al şpăgii şi era abonat şi la scandaluri uriaşe de culpă medicală. Cosmin Andrei spunea însă că vrea o nouă candidatură la primărie, deşi îşi şifonase puternic imaginea cu scandalul concursului aranjat pentru o prietenă.

24 martie

-Spitalul Judeţean nu ştia să organizeze un concurs de angajare pe bune. Cu 82 de posturi deblocate, şefii spitalului anulau concurs după concurs pentru vicii de procedură. Când angajările se făceau pe bani, lucrurile mergeau strună.

25 martie

-Un bărbat de 48 de ani a murit, iar fratele său a ajuns în stare gravă la spital după ce maşina în care se aflau s-a înfipt într-un copac, la Roma. Anchetatorii spuneau că şoferul ori a adormit la volan, ori a suferit un infarct.

26 martie

-În ultima zi de depunere a dosarelor pentru concursul de manager la Spitalul Judeţean a apărut un singur candidat şi era o surpriză. Deşi şefii nu spuneau nimic, se ştia că este vorba despre un economist din mediul privat. După o zi, dosarul acestuia a fost respins.

27 martie

Aleşii judeţeni au aprobat majorarea preţurilor la apă şi canalizare, cu o medie de 35%. Scumpirea cădea fix înainte de alegeri pentru că autorităţile au amânat-o populist ani la rând, astfel că riscau să bage Nova Apaserv în faliment.

30 martie

Sfârşitul de martie aducea temperaturi record pentru această perioadă a anului. La Botoşani au fost 27,1 grade Celsius, fiind cel mai cald din regiunea Moldovei. La Giurgiu au fost aproape 30 de grade Celsius, iar la Oraviţa temperatura trecea de 20 de grade şi noaptea.

APRILIE

1 aprilie

Poştaşii au intrat în grevă generală chiar când trebuia să înceapă plata pensiilor. Protestul fără precedent venea după ce şi alte categorii profesionale au recurs la proteste extreme în momente-cheie.

2 aprilie

Consilierul Local Daniel Botezatu părăsea PNL.

Motivele erau neclare, în condiţiile în care Botezatu saluta venirea lui Iftime şi candidatura lui Flutur, dar spunea că nu se regăseşte în noile tipare.

3 aprilie

Poştaşii încetau protestul, după ce au obţinut creşteri salariale de 350 de lei, dar intrau în grevă cadrele medicale, care se considerau trase pe sfoară cu creşterile de lefuri de după protestele din vară.

4 aprilie

Doctoriţa Mariana Pitrop, acuzată în cazul Alexandrei Ivanov, mama care a murit la Maternitate, a obţinut strămutarea procesului la Suceava.

Aceasta era în proces şi cu Spitalul Judeţean pentru a fi reangajată.

 

5 aprilie

Dinu Moroșanu, fost primar de Viişoara şi candidat pentru un nou mandat, a fost arestat pentru că ar fi violat o copilă de 16 ani. Fata ar fi venit la el la magazin şi ar fi ademenit-o în casă, unde ar fi agresat-o. Acesta ar fi cochetat în 2023 cu AUR, dar în 2024 ar fi vrut să candideze din partea liberalilor.

6 aprilie

Valeriu Iftime şi Cătălin Flutur şi-au lansat oficial candidaturile la şefia CJ şi respectiv a Primăriei Botoşani, în prezenţa liderului naţional Nicolae Ciucă şi a preşedintelui CJ Bihor Ilie Bolojan, care l-ar fi convins pe Iftime să intre în politică. Flutur i-a avertizat pe traseişti că mai aveau câteva zile pentru a se răzgândi şi a reveni în partid, după care porţile PNL le erau închise.

8 aprilie

Adrian Neculai Heciu, principalul suspect în cazul dublului asasinat din aprilie 2022 de la Cristineşti, unde o femeie de 82 de ani şi fiica ei de 54 de ani au fost găsite cu gâtul tăiat, a primit închisoare pe viaţă. Ancheta a arătat că ucigaşul care a curmat două vieţi a mai distrus una, abuzându-şi sexual fiica de 13 ani, pe care iniţial a obligat-o să ia crima asupra ei.

9 aprilie

Alexandru Simionovici, fost prefect de Botoşani în mandatul 1996-2000 şi fost deputat în legislatura 1992-1996, a încetat din viață la vârsta de 80 de ani. Acesta se retrăsese din politică după ce a fost condamnat în cazul „Afacerii buletinelor de vot” din vara anului 2000.

10 aprilie

-Angajaţii de la Spitalul Judeţean acuzaţi de şpagă la angajări nu se lecuiau nici când DNA era cu ochii pe ei. Mirela Titiliuc, asistenta medicală șefă la Secția de Boli Infecțioase Adulți, a fost arestată preventiv, după ce fusese plasată sub control judiciar, deoarece ar fi încercat să-i intimideze pe cei care ar fi putut depune mărturie împotriva ei.

11 aprilie

Chirurgul pediatru Viorel Livadariu, care a consultat şi tratat mii de botoşăneni, a încetat din viaţă la 73 de ani.

 

12 aprilie

Primarul Cosmin Andrei a reuşit să mute Zilele Oraşului, din a doua încercare, când îi convenea cel mai mult, în perioada 9-12 mai, în condiţiile în care campania electorală începea pe 10 mai. Totul era pe bani publici, 500.000 de lei. Pentru aceasta a fost nevoie de votul unui ales local, Maricel Maxim, care se declara de dreapta, dar care a votat pentru Cosmin Andrei.

14 aprilie

Botoşăneanul de 54 de ani acuzat că, la finele lunii martie, şi-a ucis cu cruzime soţia de care nu avea voie să se apropie, a încercat să-şi curme şi propria viaţă. Deşi era păzit non stop de poliţişti, care stăteau la uşa celulei, acesta a înghiţit un pumn de pastile, după ce a ascuns tratamentul din care primea zilnic câteva comprimate.

16 aprilie

Judeţul Botoşani făcea înconjurul presei naţionale după ce cazul cătunului Balta Roşie din Flămânzi, care nu avea electricitate, urma să beneficieze de transport cu autobuze electrice. În prealabil mijloacele de transport au fost sfinţite, iar în ele a urcat şi liderul liberal Nicolae Ciucă.

18 aprilie

Angajaţi ai AJOFM precum şi reprezentanţi ai unor asociaţii erau suspectaţi de furt din bani europeni, fiind vizaţi de descinderi dictate de Parchetul European condus de Codruţa Kovesi. Aceştia ar fi derulat cursuri fictive în vederea integrării tinerilor pe piaţa muncii şi se vorbea de un prejudiciu de 160.000 de euro.

19 aprilie

Dinu Moroșanu, fost primar de Viişoara, acuzat că ar fi violat o copilă de 16 ani, a fost eliberat fără vreo restricţie, iar victima acuza că este traumatizată pentru că-şi vedea abuzatorul trecând zilnic prin faţa casei ei. Judecătorii spuneau că nu au avut raportul privind trauma suferită de fată atunci când au decis eliberarea.

20 aprilie

Un tânăr de 25 de ani din Suceava a ajuns în stare critică pe masa de operaţie după ce a fugit de un filtru al poliţiei şi agenţii au tras asupra maşinii lui zeci de gloanţe, din care două l-au nimerit. Medicii l-au operat peste patru ore şi i-au scos un rinichi şi jumătate de colon. Băiatul fugise de poliţie pentru că avea vreo 90 de tuburi cu freon aduse din Ucraina.

21 aprilie

– Agenţii botoşăneni de la Poliţia Rutieră condamnaţi pentru mită erau în continuare în vizorul judecătorilor. Doi dintre poliţiştii condamnaţi au fost obligaţi să restituie câte 75 de lei, echivalentul caşului primit ca şpagă de la un şofer cu aproape patru ani în urmă.

22 aprilie

Călin Stroe, cadrul didactic din Ştefăneşti acuzat de coruperea sexuală a unui elev, a fost condamnat definitiv la doi ani închisoare cu suspendare. Sentinţa venea după ce acuzatul s-a bucurat de mai multă susţinere publică decât victima, inclusiv din partea conducerii şcolii şi a mediului politic.

23 aprilie

Poliţia se apăra şi spunea că nu a acţionat exagerat în cazul tânărului împuşcat după ce a fugit de control. Şefii IPJ spuneau că şoferul fugar era un pericol în trafic, deşi într-un caz similar în alt judeţ fusese folosită cu succes banda cu ţepi care sparge cauciucurile maşinilor.

25 aprilie

Flavius M., un poliţist judiciarist din Dorohoi, a fost condamnat la un an şi două luni de închisoare cu suspendare şi îşi risca întreaga carieră după un incident şocant. Acesta l-a ameninţat cu moartea pe un coleg de la Rutieră, care voia să-i pună etilotestul. Flavius M. se dăduse de gol după ce, în plin trafic, i-a căzut portiera de la maşina pe care o conducea.

27 aprilie

-Un tânăr botoşănean de 20 de ani a fost săltat de anchetatori după ce s-a dat poliţist şi a încercat să stoarcă de bani un suspect de trafic de persoane şi proxenetism. Doar că infractorul versat nu s-a lăsat tras pe sfoară şi l-a trimis după gratii pe tânărul ce visa că va face foarte uşor 23.000 de euro.

29 aprilie

Un tânăr de 24 de ani a murit în circumstanţe dramatice pe drumul dintre Flămânzi și Prăjeni, după ce s-a izbit în plin cu maşina într-o căruţă. La scurt timp, un alt tânăr s-a răsturnat cu maşina la Rediu, dar a scăpat cu viaţă.

30 aprilie

Drumul strategic, reabilitat cu un milion de euro pe kilometru, adică la preţ de autostradă, se surpa la scurt timp de la inaugurare. Conducerea CJ spunea că nu sesizase probleme, deşi se instituiseră deja şi restricţii de circulaţie.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
nori împrăștiați
-2.2 ° C
-0.4 °
-2.3 °
66 %
2kmh
33 %
sâm
-2 °
Dum
2 °
lun
8 °
mar
10 °
mie
10 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Când l-au prins în flagrant, acolo a rămas.

EDITORIAL

Nu știu cine anume se ocupă de promovarea imaginii premierului Marcel Ciolacu, dar mă îngrijorează direcția spre care tinde această promovare și modul în...

EPIGRAMA ZILEI

Veni-va ziua când vom fi Mai buni, mai veseli și mai tineri Și acea zi se va numi Cu siguranță … vineri!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...