De Anul Nou, botoșănenii păstrează vii tradițiile și obiceiurile moștenite din străbuni, în speranța unui an nou mai bun și mai prosper. De la purtarea hainelor roșii și a banilor în buzunar, până la respectarea unor ritualuri specifice, Revelionul este un prilej de a atrage norocul, belșugul și sănătatea.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
Conform tradiției, este bine să ai bani în buzunar în noaptea de Revelion, dar să eviți să dai sau să împrumuți bani pe 31 decembrie și 1 ianuarie, pentru a nu pierde norocul financiar. Totodată, pe 1 ianuarie, aruncarea gunoiului, măturatul sau spălatul sunt evitate, deoarece ar „arunca norocul afară”. Totodată, se crede că cine lucrează în prima zi a anului va avea succes profesional, dar inițierea unor proiecte de amploare este considerată de rău augur.
Un alt simbol al norocului este vâscul, care trebuie să fie prezent pe masă sau agățat prin casă, iar purtarea unei haine roșii aduce veselie și dragoste. Se spune că pe 1 ianuarie ar trebui să îmbrăcăm haine noi pentru un an prosper.
Pe masa de Revelion, nu lipsesc strugurii și smochinele, simboluri ale belșugului. Tradiția de a consuma 12 boabe de struguri, fiecare reprezentând câte o lună a anului, este asociată cu punerea a 12 dorințe. De asemenea, peștele este considerat aducător de noroc, spre deosebire de carnea de pasăre, care simbolizează risipirea bunăstării.
Ritualuri și obiceiuri străvechi
În lumea satului românesc, datinile de Anul Nou, precum Plugușorul, Buhaiul, Jocul Ursului sau Sorcova, sunt păstrate ca expresii ale tezaurului cultural.
Plugușorul, un obicei agrar, povestește în versuri despre nașterea pâinii, simbolizând unitatea comunității prin împărțirea colacului. În unele sate, Mersul cu Buhaiul adaugă un element inedit – sunetele grave produse de un instrument rudimentar, menit să aducă rodnicie.
Jocul Ursului și Jocul Caprei sunt spectacole populare cu măști, fiecare având o semnificație augurală. Masca ursului sugerează fertilitatea și protecția pământului, în timp ce Capra simbolizează renașterea și prosperitatea.
De asemenea, copiii practică Sorcova, o tradiție ce implică urări pentru sănătate și tinerețe, făcute cu o ramură verde decorată.