sâmbătă, decembrie 28, 2024
AcasăLocalVeşti proaste pentru şoferi. Polițele RCA se scumpesc cu până la 30...

Veşti proaste pentru şoferi. Polițele RCA se scumpesc cu până la 30 la sută

Noul an vine cu scumpiri ale polițelor RCA. Formula de calcul nu s-a schimbat, însă parcul auto român învechit este principalul motiv invocat de firmele de asigurări. Noile creșteri vin după ce, într-un singur an, pentru aceeași poliță RCA, un șofer a plătit în medie cu 13% mai mult, scrie Digi24.


Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro

*Baza legală poate fi consultată AICI.


Noile tarife de referință pentru polițele RCA au fost publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Acestea au crescut față de cele publicate în luna iulie a acestui an, moment în care a fost schimbat și modul de calcul. Astfel, în luna iulie, tarifele au început să fie calculate în funcție de puterea motorului, și nu de capacitate cilindrică, iar șoferii au fost împărții pe două regiuni: București – Ilfov și restul județelor țării, scrie Economedia.

Şoferii tineri plătesc sensibil mai mult

Pentru stabilirea tarifelor de referință, ASF notează că au fost făcute analize statistice detaliate referitoare la principalele măsuri de risc.
Astfel, pentru o mașină cu putere cuprinsă între 51 și 75 kW (69-102 CP), tariful de referință pentru un șofer din București sau Ilfov, ce are sub 30 de ani, este de 3.656 de lei, în creștere de la 3.380 de lei. Iar șoferii tineri din restul județelor plătesc 2.195 de lei, față de 2.033 de lei în vară.
În cazul mașinilor cu motor mai mare, cu o putere între 76 și 100 kW (103-136 CP), șoferii cu vârste între 41 și 50 de ani din București sau Ilfov au un tarif de referință de 2.260 de lei, în creștere de la 2.094 de lei. Pentru șoferii cu o mașină la fel de puternică, șoferii între 41 și 50 de ani din restul țării plătesc 1.347, în creștere de la 1.257 de lei.

Creşteri şi de peste 30 de procente faţă de iulie 2024

Diferențele cele mai mari se întâlnesc în cazul șoferilor care au peste 60 de ani și mașini cu motoare de 300 kW (407 CP). Cei din București Ilfov au un tarif de referință de 4.107 lei, iar cei din restul județelor, de 2.088 de lei, ceea ce reprezintă o creștere de 30,8% față de tarifele din iulie 2024.
Pentru ceilalți, majorările încep de la circa 5%. De exemplu, în cazul unui șofer de 31-40 ani, din orice județ în afară de București – Ilfov, cu o mașină cu putere 101-125 kW (137-170 CP), tariful a crescut de la 1.393 de lei la 1.458 de lei, adică o majorare procentuală de 4,66 la sută. În rest, majorările sunt cuprinse între 6 și 9%, cu excepția mașinilor cu cele mai puternice motoare, unde depășesc 20%.
Potrivit Economedia, aceste tarife de referință au rol orientativ și nu sunt prețurile efective pe care lor vor plăti șoferii când vor merge să cumpere o poliță RCA. Firmele de asigurări pot cere prețuri mai mici sau mai mari pentru o poliță RCA, în funcție de mai mulți factori de risc, dar și de istoricul șoferului. Conform sistemului bonus-malus, în funcție de cum au condus, primele pot fi reduse cu până la 50%, sau majorate cu până la 80%.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
1.7 ° C
1.7 °
0.5 °
96 %
2.7kmh
100 %
sâm
3 °
Dum
6 °
lun
6 °
mar
8 °
mie
11 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Pentru Moș Crăciun, poate dă ceva mai mult la patrioți.

EDITORIAL

Noul Guvern USL a trecut de la teorie la practică, având în frunte pe același individ ce se face vinovat de toate nenorocirile pe...

EPIGRAMA ZILEI

La-nceput a fost cuvântul Apoi strângerea de mână Dar le înghiți pământul Și-apăru ... țeapa română...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...