Noua lege a pensiilor aduce o serie de facilități în cazul femeilor care au născut sau adoptat copii și vor să se pensioneze la limita de vârstă.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
Începând cu lunile octombrie și noiembrie 2024, vârsta standard de pensionare pentru femei este de 62 de ani și trei luni, iar stagiul complet de cotizare necesar a crescut la 32 de ani și nouă luni.
Cu cât se reduce vârsta de pensionare în cazul mamelor
Însă legea permite reducerea vârstei de pensionare în cazul femeilor care îndeplinesc cumulativ două condiții, respectiv au realizat stagiul complet de cotizare contributiv, au născut și crescut copii până la vârsta de 16 ani sau, după caz, au adoptat copii și i-au crescut pe o perioadă de cel puțin 13 ani.
Astfel, noua lege a pensiilor permite reducerea vârstei de pensionare cu câte 6 luni pentru fiecare copil, dar nu mai mult de 3 ani şi jumătate per total. Practic, femeile care au născut și crescut un copil vor putea beneficia de o reducere a vârstei de pensionare cu șase luni, în timp ce acelea care au născut și crescut șapte sau mai mulți copii vor putea beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu trei ani și șase luni. Reducerea vârstei de pensionare pentru creșterea copiilor poate fi cumulată și cu alte reduceri stabilite de lege, însă rezultatul final nu poate depăși 11 ani.
Documentele necesare
Pe lângă documentele necesare prevăzute în normele de aplicare, dosarul de pensionare al femeilor trebuie să conțină următoarele:
- certificatul de naştere al copiilor/hotărârea judecătorească definitivă prin care s-a încuviinţat adopţia, în copie;
- declaraţia pe propria răspundere că au născut și crescut copii până la vârsta de 16 ani, respectiv au adoptat și crescut copii timp de cel puțin 13 ani.
Precizări în privința femeilor cu pensie de invaliditate sau pensie anticipată
Totodată, femeile care se află în plată cu drepturi de pensie de invaliditate sau pensie anticipată și îndeplinesc condițiile de trecere la pensia pentru limită de vârstă. Pentru acestea, trecerea la pensie pentru limită de vârstă se face, din oficiu:
- de la data îndeplinirii condițiilor prevăzute, cu condiția ca documentele menționate mai sus să fi fost depuse anterior îndeplinirii cumulative a condițiilor privind realizarea stagiului complet de cotizare contributiv și împlinirea vârstei standard reduse de pensionare;
- de la data depunerii documentelor, în situația în care acestea au fost depuse ulterior îndeplinirii cumulative a condițiilor privind realizarea stagiului complet de cotizare contributiv și împlinirea vârstei standard reduse de pensionare.