joi, decembrie 26, 2024
AcasăLocalPensionarea anticipată. Ce trebuie să știe botoșănenii

Pensionarea anticipată. Ce trebuie să știe botoșănenii

Legea pensiilor permite acum românilor să iasă mai devreme la pensie, fără penalizări, în anumite condiții. Cei care au lucrat cel puțin 5 ani peste vechimea completă de 35 de ani și mai au până la 5 ani până la vârsta standard de pensionare pot beneficia de această opțiune.


Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro

*Baza legală poate fi consultată AICI.


Condițiile principale pentru pensionare sunt clare. O persoană trebuie să aibă cel puțin 35 de ani de stagiu de cotizare și să atingă vârsta standard de pensionare. În cazul pensionării anticipate, aceasta poate fi solicitată de cei care au depășit vechimea completă de 35 de ani cu până la 5 ani și au mai puțin de 5 ani până la vârsta de pensionare. Anii suplimentari, precum cei de facultate sau de armată, sunt luați în considerare.

Cum să beneficiezi de pensionare anticipată fără penalități

Pentru cei care doresc să iasă mai repede la pensie fără penalități, legea permite pensionarea anticipată pentru cei care au lucrat cel puțin 5 ani peste vechimea completă și au până la 5 ani până la vârsta de pensionare. De exemplu, un bărbat de 60 de ani, care a cotizat timp de 40 de ani, poate solicita pensia la 60 de ani, cu 5 ani înainte de vârsta standard.

Pentru femei, vârsta de pensionare poate fi mai devreme, dar depinde de data nașterii. De exemplu, o femeie născută în ianuarie 1965 se poate pensiona la 62 de ani și 9 luni, cu cinci ani înainte de această vârstă.

Penalizările la pensionarea anticipată

În ceea ce privește pensionarea anticipată, aceasta se poate solicita de către cei care sunt cu cel mult 5 ani mai tineri decât vârsta standard de pensionare și au depășit stagiul complet de cotizare cu până la 5 ani.

Pensionarea anticipată vine, însă, cu penalizări calculate pe baza numărului de luni de anticipare și a stagiului de cotizare suplimentar. De exemplu, o persoană care dorește să se pensioneze anticipat la 61 de ani, având o vechime de 36 de ani în muncă, va suferi o penalizare de 19,2% din pensie. În acest caz, penalizarea va fi următoarea: 0,4% (procent de penalizare acordat pana la un an ) X 48 luni de anticipare (4 ani X 12 luni) = -19,2% din pensie.

Cum se stabilesc penalizările

Astfel, cu cât o persoană se pensionează mai devreme, cu atât penalizarea aplicată va fi mai mare, însă aceasta se diminuează pe măsură ce perioada de anticipare este mai scurtă.

  • Pentru o anticipare de până la un an: penalizarea este de 0,40% pe lună;
  • Pentru o anticipare între 1 și 2 ani: penalizarea scade la 0,35% pe lună,
  • Pentru o anticipare între 2 și 3 ani: penalizarea ajunge la 0,30% pe lună;
  • Pentru o anticipare între 3 și 4 ani: penalizarea este de 0,25% pe lună;
  • Pentru o anticipare între 4 și 5 ani: penalizarea scade la 0,20% pe lună.

Cum se poate cumula pensia anticipată cu alte venituri

Beneficiarul pensiei anticipate poate cumula pensia cu alte venituri dacă realizează venituri lunare în următoarele condiții:

  • pe baza unui contract individual de muncă;
  • pe baza unui raport de serviciu;
  • în calitate de persoană care își desfășoară activitatea în funcții elective sau numite în cadrul autorității executive, legislative sau judecătorești, pe durata mandatului;
  • ca membru cooperator într-o organizație a cooperației meșteșugărești, al cărui statut și drepturi sunt reglementate legal similar celor menționate anterior.

Pensiile anticipate se transformă automat în pensii pentru limita de vârstă

La împlinirea vârstei standard de pensionare, pensiile anticipate se vor transforma, din oficiu, în pensii pentru limită de vârstă. Acestea vor fi recalculare prin eliminarea diminuărilor și adăugarea stagiilor de cotizare nevalorificate anterior. Stagiul minim și complet de cotizare, conform prevederilor legii, reprezintă un criteriu esențial în această recalculare.

„Pensiile anticipate parțiale și pensiile anticipate, devenite pensii anticipate în sensul noii legi, precum și pensiile de invaliditate, devenite pensii de invaliditate în sensul noii legi, pot fi transformate, din oficiu, în pensii pentru limită de vârstă, la împlinirea vârstelor standard de pensionare reduse, în situația în care sunt îndeplinite condițiile referitoare la realizarea stagiului complet de cotizare contributiv, respectiv, depășirea acestuia cu cel puțin 5 ani de stagiu de cotizare, după caz”, au spus reprezentanții Casei Naționale de Pensii.

 

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
0.6 ° C
0.6 °
-0.6 °
91 %
0.5kmh
100 %
joi
2 °
vin
3 °
sâm
3 °
Dum
7 °
lun
6 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Finanțatorul FC Botoșani arată direcția spre care se îndreaptă echipa.

EDITORIAL

Suntem în toiul Sărbătorilor de Iarnă și, pe undeva, se întrevăd niscaiva semne c-am fi pe drumul cel bun. Aparent, cel puțin. Nu, nu...

EPIGRAMA ZILEI

La-nceput a fost cuvântul Apoi strângerea de mână Dar le înghiți pământul Și-apăru ... țeapa română...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...