La 35 de ani de la Revoluție, Botoșaniul a găzduit o comemorare specială dedicată eroilor căzuți în lupta pentru libertate și democrație. Evenimentul, organizat de Prefectură și Garnizoana locală, s-a desfășurat duminică, 22 decembrie, în curtea Bisericii Sf. Cuv. Parascheva de pe Pietonalul „Unirii”.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
Discurs acid la adresa extremismului
Evenimentul a inclus o ceremonie militară și una religioasă, cu un singur discurs, susținut de profesorul Tudor Maxim, vicepreședintele Asociației Revoluționare 22 – 25 decembrie 1989. Mesajul său a fost unul puternic, cu critici dure la adresa partidelor extremiste din România, despre care a afirmat că își au originea în influențe externe.
„Nu știu cum se face că toate năpârcile scoase din negura istoriei au dreptul să se manifeste și să spună ce vor despre revoluție. Atât cei de la extrema stângă, cât și cei de la extrema dreaptă. Eu sunt convins că extrema dreaptă este o confecție ad-hoc. Atât în spatele unora, cât și a altora, atât a verzilor, cât și brunilor, se vede o coadă roșie, iar în spatele cozii roșii se vede rânjetul din taiga al ursului”, a spus Tudor Maxim.
Vicepreședintele asociației a punctat și lipsa de maturitate politică din România. „Unii politicienii nu par să fi învățat nimic, chiar dacă spun că au înțeles, câte vreme îi vedem că se comportă tot ca niște matrozi beți, care își cară pumni în cap pe o corabie aflată în furtună, care mai ia și apă”, a adăugat Tudor Maxim. Cuvintele rostite de acesta au deranjat pentru că, la finalul discursului, o parte dintre cei de la PSD nu au mai aplaudat.
Momente emoționante la troița eroilor
După discurs, au fost depuse coroane din partea instituțiilor locale – Prefectura, Primăria, Consiliul Județean, Asociația Revoluționară 22 – 25 Decembrie 1989 și Garnizoana Botoșani. Într-un gest spontan, o copilă a vrut să depună o candelă la troiță, fiind ajutată de membrii asociației revoluționarilor, moment ce a atras atenția participanților.
Conform noului protocol oficial, doar reprezentanții instituțiilor și asociațiilor mai pot depune coroane în cadrul oficial, astfel încât partidele politice PSD, USR și Forța Dreptei au realizat acest gest simbolic după încheierea ceremoniei oficiale.
Participare redusă din partea conducerii CJ
De remarcat a fost lipsa conducerii Consiliului Județean de la eveniment. Nici președintele, nici cei doi vicepreședinți nu au fost prezenți, instituția fiind reprezentată doar de administratorul public și câțiva consilieri.
În schimb, câteva zeci de botoșăneni au asistat la comemorare, în ciuda suprapunerii cu Festivalul Datinilor.
O comemorare între solemnitate și sărbătoare
Întreaga ceremonie s-a desfășurat pe fundalul sonor al Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Din străbuni, din oameni buni…”, organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale și derulat la numai 200 de metri distanță de locul comemorării.