Consiliul Județean (CJ) Botoșani nu alocă, deocamdată, fondurile necesare pentru refacerea școlii din Cristești, afectate de incendiu, prioritățile fiind reanalizate. Decizia a provocat dezbateri intense.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
Astăzi, Consiliul Județean Botoșani a avut pe ordinea de zi un proiect de hotărâre privind alocarea a 300.000 de lei pentru Școala Gimnazială nr. 1 din Cristești, grav afectată de un incendiu izbucnit la începutul lunii. Însă, președintele CJ, Valeriu Iftime, a decis retragerea proiectului, invocând necesitatea unor clarificări suplimentare.
„Trebuie să ne lămurim un pic. Eu am fost acolo, am văzut. Mai întâi, am vrea să știm cum poate arde o școală fără niciun vinovat? Nu vreau să pedepsim, dar vreau să găsim cauza, ca data viitoare să nu se mai petreacă”, a spus Iftime. Potrivit acestuia, suma necesară pentru refacerea clădirii este mult mai mare decât cea propusă inițial, iar lucrările nu pot începe în sezonul rece. În plus, o altă prioritate a primăriei din Cristești este achiziționarea unui autocar pentru transportul elevilor, în contextul în care autoritățile locale intenționează să renunțe la sistemul de învățământ simultan.
Dezbateri aprinse pe tema finanțării
Subiectul a generat discuții aprinse în cadrul ședinței. Inspectorul școlar general, Bogdan Suruciuc, consilier județean din partea PNL, a explicat că problemele ar putea să apară abia din anul școlar 2025 – 2026, când se intenționează reducerea numărului de clase în care elevii învață în sistem simultan. Asta pentru că o parte din elevi trebuie să vină din sate aflate la distanțe mari, situație în care Primăria a solicitat un autobuz sau un autocar. De cealaltă parte, consilierul județean PSD Constantin Pătrăuceanu a subliniat urgența reabilitării școlii, mai ales în ceea ce privește structura din lemn a acoperișului, complet distrusă de incendiu.„Este nevoie de bani pentru a reface întreaga structură a acoperișului, altfel riscul pentru siguranța copiilor este foarte mare”, a spus Pătrăuceanu.
Primarul din Cristești a cerut sprijin imediat după incendiu
Reamintim că primarul comunei Cristești a solicitat sprijin financiar de urgență din fondul de rezervă al Consiliului Județean imediat după incendiul din 5 decembrie, care a distrus camera centralei și clădirea adiacentă. Centrala termică, esențială pentru încălzirea întregului complex școlar, a fost grav avariată, lăsând 231 de elevi fără condiții optime de studiu. Conform pompierilor, cauza incendiului a fost un coș de fum neizolat corespunzător. În urma incidentului, fochistul școlii a suferit arsuri la ambele mâini și a fost transportat la spital.
Ce urmează
Președintele CJ a lăsat să se înțeleagă că alocarea fondurilor ar putea fi discutată din nou anul viitor, odată ce vor exista mai multe clarificări și un plan concret de acțiune. Până atunci, elevii din Cristești vor fi în vacanța de iarnă.