O nouă alertă a fost emisă în judeţul Botoşani după ce autorităţile au depistat două noi focare de pestă porcină.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
Acestea au fost descoperite vineri, în comuna Lunca, după ce patru porci au murit. În prezent se aşteapă rezultatele analizelor şi pentru o altă gospodărie.
Ştire în curs de actualizare
La nivelul județului Botoșani, în 2021 au existat 11 focare de ale bolii, în 2022 şapte, iar în 2023 au fost 12 focare de pestă porcină.
Mortalitate de aproape 100%
Virusul care provoacă pesta porcină africană este foarte rezistent, iar mortalitatea se apropie de 100%. Nu există vaccin, iar singura metodă de a eradica boala este sacrificarea întregului efectiv de animale, distrugerea furajelor și a așternutului, dezinfecția utilajelor, a materialelor, a adăposturilor. Din acest motiv, pesta porcină africană reprezintă un adevărat coșmar atât pentru crescătorii particulari, cât și pentru cei care fac afaceri în acest domeniu, întrucât confirmarea bolii în exploatație echivalează cu sacrificarea tuturor exemplarelor.
Deși virusul nu afectează omul, acesta poate rezista inclusiv în carnea congelată timp de aproape doi ani. În prezent, vectorul principal pare să fie reprezentat de porcii mistreți, virusul fiind adus în gospodăriile populației de cei care muncesc sau se deplasează în zonele frecventate de mistreții bolnavi. De aceea, crescătorii de animale sunt sfătuiți să nu mai intre în exploatații cu hainele sau cu încălțămintea cu care au muncit în pădure sau la câmp. Totodată, cei care dețin animale nu ar trebui să permită accesul persoanelor străine în exploatații. În plus, cei care doresc să achiziționeze porci trebuie să o facă numai din punctele autorizate, exemplarele să fie crotaliate, iar tranzacțiile să se facă numai sub supravegherea și cu avizul medicului veterinar, pe baza documentelor.
Focare în toată Europa
În Europa, pesta porcină africană evoluează din 1957, atunci când pe o linie aeriană, odată cu resturile alimentare ale călătorilor administrate în hrana porcilor, s-a transferat și boala de pe continentul african pe cel european.
Primul focar a fost depistat în Lisabona, Portugalia. De atunci virusul PPA s-a întins pe tot continentul european. În România, primul focar confirmat de PPA a fost înregistrat în 2018, la Satu Mare, boala fiind adusă cel mai probabil prin intermediul unor produse din carne de porc și subproduse aduse dintr-o sursă neautorizată, din Ungaria, unde evolua PPA. Apoi boala a evoluat și a făcut ravagii în exploatații.