Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a emis recent o clarificare importantă privind informațiile false apărute în spațiul public. Acestea sugerează că, începând cu anul 2025, „ANAF va percepe o taxă de 10% din banii aflați în conturile bancare ale contribuabililor”. Autoritățile fiscale au respins categoric, însă, aceste afirmații, subliniind că nu vor exista astfel de măsuri.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
Conform legislației în vigoare, singurele sume care sunt supuse impozitării sunt veniturile din investiții, cum sunt dobânzile obținute din economiile bancare, dividendele sau câștigurile de pe piața de capital, și acest lucru doar în cazul în care veniturile totale cumulate din diverse surse depășesc anumite praguri stabilite de lege. Astfel, contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) este datorată doar pentru veniturile din investiții, dacă acestea depășesc plafonul anual de 6, 12 sau 24 de salarii minime brute pe țară.
Explicațiile oficiale din partea ANAF
De exemplu, ANAF susține că în cazul în care o persoană obține 25.000 de lei anual din dobânzi, iar acest venit reprezintă singura sursă, CASS datorată va fi de aproximativ 1.980 de lei, iar în cazul unui venit anual de 45.000 de lei, CASS-ul datorat se va ridica la 3.960 de lei.
„Atenție! Este important de subliniat că nu se percep contribuții pentru sumele existente în conturile bancare, ci doar pentru dobânzile generate de aceste sume, dacă veniturile totale din investiții depășesc plafonul legal”, au transmis reprezentanții ANAF.
ANAF amintește că regimul actual de plată a CASS pentru veniturile din investiții este în vigoare din 2018 și încurajează contribuabilii să obțină informații doar din surse oficiale, pentru a evita confuziile și interpretările greșite. Pentru orice detalii suplimentare sau întrebări, contribuabilii pot apela Call Center-ul ANAF la numărul 031.40.39.160.