luni, decembrie 16, 2024
AcasăLocalPractici profesionale din Spania descoperite de un grup de elevi dărăbăneni

Practici profesionale din Spania descoperite de un grup de elevi dărăbăneni

În perioada 21 octombrie – 1 noiembrie 2024, un grup de 30 de elevi ai Liceului „Dimitrie Cantemir” Darabani, însoțiți de trei profesori, a avut ocazia să participe la un proiect de formare profesională Erasmus+.


Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro

*Baza legală poate fi consultată AICI.


Proiectul s-a desfășurat în Spania și a fost dedicat elevilor din clasele a X-a și a XI-a, de la profilele Tehnician în industria alimentară și Tehnician mecanic întreținere și reparații, dar și unui grup de elevi de la profilul Matematică-Informatica, ca urmare a cerințelor actuale de pe piața muncii europene.

Acest proiect Erasmus+ a oferit elevilor oportunitatea de a dobândi competențe profesionale și personale esențiale pentru viitoarele lor cariere, prin stagii de practică în companii din Spania. De asemenea, pentru cadrele didactice, proiectul a inclus activități de tip „job shadowing”, în cadrul cărora profesoarele Eliza Mărăciuc și Mirela Străjeriu au avut posibilitatea de a învăța noi abordări pedagogice și de a face schimb de bune practici cu profesorii de discipline VET ai liceului IES Virgen de las Nieves.

Stagii de practică și dezvoltare profesională

Elevii au avut ocazia de a efectua stagii de practică timp de 10 zile în patru companii de profil din Spania, în domeniile lor de pregătire. Ei au lucrat alături de profesioniști cu experiență în domeniul industriei alimentare, mecanicii și informaticii, dezvoltându-și competențele cheie, cum ar fi capacitatea de a lucra în echipă, adaptabilitatea la tehnologia modernă și abilități de comunicare în limba engleză și spaniolă. Experiența practică le-a permis să aplice cunoștințele teoretice într-un mediu de lucru real, iar acest lucru va contribui la o integrare mai ușoară pe piața muncii europeană.

„Changing lives and opening minds”, deoarece experienţa  Job Shadowing – Granada, Spania mi-a adus o multitudine de noi viziuni asupra mediului de învăţare şi asupra vieţii, o experiență valoroasă și fără îndoială, plină de lecții și momente memorabile”, a declarat profesoara Eliza Mărăciuc.

O experiență culturală de neuitat pentru zeci de elevi

Pe lângă activitățile profesionale, elevii și cadrele didactice au avut parte și de un program cultural variat. Aceștia au vizitat atracții istorice și culturale din Granada, inclusiv Alhambra, cartierele Albaicín și Sacramonte, și au participat la un spectacol de flamenco.

„Experiența mea Erasmus+ în Granada a fost o aventură completă, combinând învățarea practică cu descoperirea unor locuri fascinante. Am învățat să creez și să dau viață paginilor web prin HTML, CSS și JavaScript, iar acest lucru mi-a consolidat pasiunea pentru web design. Totodată, excursiile la Alhambra, Malaga și Gibraltar m-au impresionat profund. De la detaliile arhitecturale superbe ale Alhambrei, la farmecul mediteranean din Malaga și priveliștile spectaculoase din Gibraltar. Cel mai memorabil aspect a fost interacțiunea cu localnicii – atât de deschiși, prietenoși și plini de viață, încât te făceau să te simți instantaneu parte din comunitate”, a spus Medeea Dobrincu, elevă în clasa a XI-a.

De asemenea, au explorat orașele Málaga și Córdoba, vizitând celebra Catedrală Mezquita și au avut ocazia să ajungă în Gibraltar, făcând un urcuș pe stânca care leagă Marea Mediterană de Oceanul Atlantic.

„Participarea la mobilitate­a Erasmus din Granada, Spania, a fost o experiență de­ neuitat. Din punct de vede­re profesional, am lucrat la proiecte­ de programare web în HTML, CSS și JavaScript, îmbunătățindu-mi abilitățile­ tehnice și colaborând cu profesioniști din dive­rse medii. Din punct de ve­dere cultural, am explorat frumuse­țile Andaluziei: Alhambra din Granada, Mezquita din Córdoba, pe­isajele de la mare­ din Malaga și Gibraltar, cu priveliștile uimitoare și maimuțe­le sale cele­bre. Am fost impresionat de comportame­ntul prietenos și cald al localnicilor, care ne­-au făcut să ne simțim ca acasa. Ace­astă mobilitate a combinat învățarea cu descope­rirea, oferindu-mi amintiri valoroase și o nouă pe­rspectivă asupra culturii și colaborării”, a adăugat Andrei Murariu, colegul de clasă al Medeei.

„Am învățat să lucrez în echipă, să comunic prin limbajul semnelor, chiar și puțin în spaniolă”

Prin acest proiect Erasmus+, elevii Liceului „Dimitrie Cantemir” din Darabani au avut ocazia să învețe din experiențele profesionale și culturale oferite de Spania. Participarea lor în cadrul acestei mobilități va contribui la formarea lor ca profesioniști competenți și va facilita tranziția lor de la școală la viața activă, având astfel șanse mai mari de integrare pe piața muncii din Uniunea Europeană.

„Toate activitățile la care am participat m-au fermecat, am vizitat locuri în care nu credeam că o să ajung niciodată care m-au lăsat fără cuvinte mai ales Catedrala din Cordoba și gradina botanică. Am vizionat un dans specific „Flamenco”, a fost nespus de frumos și deosebit, m-au atras felul lor de a se îmbrăca și cântecul care îți ajungea la inimă. La muncă în patiserie a fost o atmosferă plăcută, de neuitat, am lucrat cu drag și spor, iar șeful și angajații erau înțelegători și buni. Am învățat să lucrez în echipă, să comunic prin limbajul semnelor chiar și puțin în spaniolă și să fiu punctuală”, a declarat Daniela-Petronela Căruceriu, elevă în clasa a X-a F IA.

 

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
7.7 ° C
7.8 °
6.6 °
69 %
8.5kmh
100 %
lun
9 °
mar
10 °
mie
11 °
joi
9 °
vin
8 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cică sunt niște mici greșeli și unii nu văd scena, dar după zece ani de lucrări e normal.

EDITORIAL

În cursul alegerilor prezidențiale, Călin Georgescu nu a însemnat doar omul - altfel un șarlatan cu o capacitate cameleonică ieșită din comun - ci...

EPIGRAMA ZILEI

Seara, când a primit cardul I-a spus după un suspin, Că-i inteligent ca gardul Și frumos precum un ... PIN!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...