Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) organizează „Ziua Porților Deschise” în patru dintre subunitățile sale.
Luni și marți, pe 16 și 17 decembrie, între orele 10,00 și 13,00, pompierii din Dorohoi, Săveni, Ștefănești și Trușești își invită vizitatorii să descopere activitatea din spatele misiunilor de salvare.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
Ce pot experimenta vizitatorii
Evenimentul se desfășoară în aer liber, iar participanții vor avea ocazia să exploreze autospecialele utilizate în misiuni și să primească informații utile despre prevenirea situațiilor de urgență. De asemenea, pompierii vor oferi demonstrații și explicații despre modul lor de intervenție.
„Este o ocazie unică pentru comunitate să înțeleagă cât de complexă și importantă este munca noastră” au declarat reprezentanții ISU Botoșani. Acțiunea este organizată cu prilejul celebrării a 20 de ani de la înființarea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) și a ISU Botoșani, care marchează două decenii de activitate dedicată siguranței cetățenilor.
20 de ani de evoluție
Înființat în 2004 prin comasarea Inspectoratului General al Corpului Pompierilor Militari și Comandamentului Protecţie Civilă, IGSU a devenit o instituție esențială în gestionarea situațiilor de urgență, oferind un răspuns prompt și eficient în fața provocărilor din România.
Începând cu aceeași dată, la Botoșani, a fost înființat ISU Botoșani, prin fuzionarea Grupului de Pompieri cu Inspectoratul Judeţean de Protecţie Civilă.
Misiuni pentru siguranţa cetăţenilor
Misiunile celor două structuri s-au întrepătruns, devenind o instituţie modernă, flexibilă, capabilă să asigure creşterea gradului de siguranţă al cetăţeanului. Complexitatea, intensitatea şi dinamismul diverselor situaţii cu care ne confruntăm zi de zi impun adoptarea rapidă şi implementarea celor mai bune practici menite să ofere dezvoltarea instituţională pe cele trei paliere: prevenire, pregătire şi intervenţie.
ISU Botoşani are în subordine cinci gărzi de intervenţie la Botoşani, Dorohoi, Ştefăneşti, Săveni, Truşeşti și trei puncte de lucru la Flămânzi, Darabani și Coțușca, care deservesc o populaţie de 455 238 locuitori, pe o suprafaţă de 4.986 km².
Dacă în primul an de funcţionare sub noua siglă, salvatorii botoșăneni au fost solicitați şi au intervenit la 298 de evenimente, în 2024, numărul misiunilor a ajuns la 8.296, ceea ce reprezintă o creștere de peste 2.700%.
Față de 2005, când pompierii botoşăneni nu plecau zilnic în misiune, anul acesta au avut, în medie, 25 intervenții de salvare a vieţii şi bunurilor pe zi.
De-a lungul celor 20 de ani, militarii în termen au fost înlocuiţi cu profesionişti în urma celor două etape de profesionalizare din 2006 şi 2007, iar numărul mijloacelor tehnice de intervenţie s-a triplat, de la 30, câte aveau la dispoziţie forţele I.S.U. Botoşani în 2005, la peste 100, astăzi.
14 ani de la intrarea în pâine a SMURD Botoşani
Pe 16 decembrie 2010, la cinci ani de la înfiinţarea ISU Botoşani, a fost operaţionalizat Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD), inspectoratul fiind dotat cu două ambulanţe de tip B2, repartizate la Detaşamentele de Pompieri Botoşani şi Dorohoi.
Pe 9 mai 2012, în judeţul Botoşani au fost deschise alte două substaţii SMURD la Săveni şi Ştefăneşti.
În ziua de 17 septembrie 2013 a fost operaţionalizat echipajul de terapie intensivă mobilă SMURD.
Pentru eficientizarea acțiunilor de intervenție prin reducerea timpului de răspuns, au fost operaționalizate trei puncte de lucru, astfel:
– 21 decembrie 2016, la Darabani;
– 01 octombrie 2017, la Flămânzi;
– 16 iunie 2023, la Coțușca.
În cei aproape 20 ani, ISU Botoşani s-a dezvoltat continuu şi a ajuns o structură eficientă, aliniată la standardele impuse de statutul de ţară membră a Uniunii Europene, capabilă să ofere o creştere a nivelului de securitate a vieţii cetăţenilor, proprietăţii şi mediului.