În ciuda unor progrese pe hârtie, județul Botoșani rămâne mult în urmă în ceea ce privește reciclarea și tratarea deșeurilor, atingând doar 1,19% din ținta minimă de reciclare de 50% pentru anul 2023.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
Aceste date alarmante reies dintr-un control realizat de comisarii de mediu pentru verificarea stadiului măsurilor prioritare de guvernanță privind gestionarea deșeurilor municipale.
Un sistem funcțional doar pe hârtie pentru reciclarea deșeurilor
Toate cele 78 de unități administrativ-teritoriale (UAT-uri) din județ fac parte din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) ECOPROCES și beneficiază de servicii de salubrizare. Acoperirea declarată cu servicii este de 100%, însă cifrele privind reciclarea și tratarea deșeurilor indică altceva.
În 2023, dintr-o cantitate totală de 80.726 de tone de deșeuri municipale colectate, doar 1.220 de tone au fost sortate, 0 tone (!!!!!) au fost compostate sau tratate mecano-biologic din cauza lipsei infrastructurii necesare, iar 961 de tone au fost reciclate. Restul, reprezentând 99,69% din cantitatea colectată, a fost depozitat fără tratament la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) Stăuceni.
„Este inacceptabil ca, într-un județ cu o acoperire declarată de 100% a serviciilor de salubrizare, să nu reușim să atingem nici măcar un sfert din țintele de reciclare. Suntem departe de standardele europene și de propriile noastre obligații”, a declarat un oficial implicat în control.
Platforme subdimensionate și lipsuri logistice
Potrivit unei analize făcute de Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Botoșani, în județ au fost amenajate peste 1.300 de puncte de precolectare dotate cu eurocontainere și pubele pentru diverse tipuri de deșeuri.
Totuși, platformele nu sunt complet echipate pentru colectarea separată a hârtiei, metalului, plasticului și sticlei, astfel încât deșeurile sunt, adesea, amestecate. De exemplu, în Zona I (Dorohoi), deși s-au instalat aproape 2.000 de eurocontainere, multe dintre ele sunt destinate exclusiv deșeurilor menajere în amestec. Situația este similară și în celelalte patru zone de delegare, iar containerele pentru hârtie, carton sau sticlă sunt insuficiente.
„Prin contractele de delegare este prevăzută obligația operatorilor să asigure colectarea separată pentru deșeurile de hârtie, metal, plastic, sticlă din deșeurile municipale, dar nu sunt prevăzute tarife distincte pentru activitățile desfășurate de operatorii de salubrizare pentru gestionarea deșeurilor colectate”, se menționează în analiza făcută de comisarii de mediu.
Probleme majore de tratament și reciclare a deșeurilor
Una dintre cele mai grave deficiențe este lipsa instalațiilor de compostare și tratare mecano-biologică, esențiale pentru reducerea cantităților de deșeuri care ajung în depozite. De asemenea, ADI ECOPROCES a distribuit saci pentru colectarea selectivă, însă acest sistem a fost implementat doar în anumite localități, cum ar fi municipiile Dorohoi și Botoșani sau orașul Flămânzi, și în câteva comune limitrofe.
„Faptul că aproape 80.000 de tone de deșeuri au ajuns direct la depozit, fără niciun tratament, arată că investițiile în infrastructură și educarea populației au fost insuficiente”, au subliniat autoritățile.
Ținte neîndeplinite, sancțiuni posibile
Procentul de reciclare de doar 1,19% și rata de deviere de la depozitare de doar 1,21% sunt mult sub nivelul cerut de legislația națională și europeană. Lipsa progreselor poate atrage sancțiuni severe și pierderi financiare semnificative pentru județ.
Pentru județul Botoșani, problemele în gestionarea deșeurilor nu se reduc doar la infrastructură. Este nevoie urgentă de investiții, politici eficiente și conștientizarea populației pentru a transforma declarațiile optimiste în rezultate concrete.
Cum se prezintă situația în județ
- Pe ZONA I TRANSFER DOROHOI, operată de SC FRITEHNIC SRL, au fost înființate 466 puncte de precolectare dotate cu 1998 eurocontainere, astfel: (1330 eurocontainere pentru deșeuri menajere în amestec, 86 eurocontainere H&C, 334 eurocontainere P&M, 248 eurocontainere pentru sticlă), 102 eurocontainere noi și 4500 pubele de 120 l.
- Pe ZONA II TRANSFER SĂVENI, operată de SC RITMIC COM SRL, au fost înființate 182 puncte de precolectare dotate cu 856 eurocontainere, astfel: (605 eurocontainere pentru deșeuri menajere în amestec, 17 eurocontainere H&C, 127 eurocontainere P&M, 107 eurocontainere pentru sticlă, 29 eurocontainere noi).
- Pe ZONA III TRANSFER ȘTEFĂNEȘTI, operată de SC DIASIL SERVICE SRL, au fost înființate 111 puncte de precolectare dotate cu 490 eurocontainere, astfel: (342 eurocontainere pentru deșeuri menajere în amestec, 12 eurocontainere H&C, 74 eurocontainere P&M, 62 eurocontainere pentru sticlă), 12 eurocontainere noi.
- Pe ZONA IV TRANSFER BOTOȘANI, operată de SC URBAN SERV SRL, au fost înființate 489 puncte de precolectare dotate cu 3632 eurocontainere, astfel: (2038 eurocontainere pentru deșeuri menajere în amestec, 283 eurocontainere H&C, 797 eurocontainere P&M, 514 eurocontainere pentru sticlă), 13 eurocontainere noi și 3823 pubele de 120 l.
- Pe ZONA V TRANSFER FLĂMÂNZI, operată de SC FLORCONSTRUCT SRL, au fost înființate 73 puncte de precolectare dotate cu 420 eurocontainere, astfel: (252 eurocontainere pentru deșeuri menajere în amestec, 24 eurocontainere H&C, 86 eurocontainere P&M, 62 eurocontainere pentru sticlă), 6 eurocontainere noi și 2300 pubele de 120 l.
Platformele de precolectare nu sunt dotate cu eurocontainere pentru toate tipurile de deșeuri de colectare separată, respectiv deșeuri de hârtie, metal, plastic și sticlă. Pe fiecare platformă există eurocontainere pentru colectarea deșeurilor în amestec și eurocontainere fie pentru sticlă, fie pentru plastic, fie pentru hârtie și carton.
În vederea facilitării accesului populației la containerele de colectare, o parte din containere au fost relocate.
- S-au achiziționat în anul 2023, de către UAT-uri din fondul IID, containere și pubele de colectare, astfel: pentru Zona I – 102 buc., Zona II – 29 buc., Zona III – 12 buc., Zona IV – 13 buc., Zona V – 6 buc.
- S-au distribuit către UAT-uri, de către ADI Ecoproces, 5100 saci albaștri și 66.300 saci galbeni, pentru colectarea deșeurilor reciclabile.
Lista UAT-urilor care au optat pentru sistemul de colectare din poartă în poartă:
- Zona I Dorohoi: Municipiul Dorohoi, Comuna Hilișeu-Horia, Comuna Văculești, Comuna Vârfu Câmpului;
- Zona IV Botoșani: Municipiul Botoșani, Comuna Mihai Eminescu, Comuna Curtești, Comuna Răchiți, Comuna Stăuceni, Comuna Sulița;
- Zona V Flămânzi: Orașul Flămânzi.
La nivelul anului 2023, operatorii delegați au colectat o cantitate totală de 80.726,19 tone deșeuri municipale, astfel:
- Din cantitatea totală colectată, o cantitate de 1.220,27 tone a fost tratată, astfel: 1.220,27 tone sortate, 0 tone compostate (lipsa instalației la nivel de SMID) și 0 tone tratate în TMB (instalații de tratare mecano-biologică – lipsa instalației la nivel de SMID).
- Din cantitatea totală tratată, o cantitate de 961,237 tone a fost reciclată, iar 0 tone au fost valorificate energetic.
- Din totalul colectat, o cantitate de 79.749,974 tone a fost depozitată în depozitul conform de la CMID Stăuceni; din totalul cantității depozitate, 79.505,920 tone au fost depozitate fără tratare, ceea ce reprezintă un procent de aproximativ 99,69%.
Referitor la cantitatea totală reciclată raportată la cantitatea totală colectată, în anul 2023 a fost atins un procent de aproximativ 1,19%, față de minimul de 50% ce trebuia atins.
Referitor la cantitatea totală depozitată raportată la cantitatea totală colectată, în anul 2023, procentul de deviere de la depozitare a fost de aproximativ 1,21%.