Un bărbat din județul Botoșani a fost condamnat la un an și șase luni de închisoare cu suspendare, după ce a trecut ilegal frontiera spre Republica Moldova și a refuzat recoltarea de probe biologice pentru stabilirea alcoolemiei. Incidentul a avut loc în vara anului 2022, iar decizia instanței a fost pronunțată joi, pe 12 decembrie 2024.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
Cum s-a întâmplat totul
În seara zilei de 6 august 2022, Viorel P a urcat la volanul unui autoturism marca Audi A4, deși consumase băuturi alcoolice. În jurul orei 22,20, el a ajuns la Punctul de Trecere a Frontierei Ștefănești, însă, în loc să oprească pentru control, a depășit coloana de vehicule care așteptau verificările. Șoferul a trecut direct pe teritoriul Republicii Moldova, fiind interceptat ulterior de o patrulă a Poliției de Frontieră în zona Casei „Prietenia” de pe barajul Stânca-Costești.
La momentul opririi, bărbatul emana un miros puternic de alcool. Polițiștii l-au chemat pe un echipaj al Poliției Rutiere pentru a-l testa cu aparatul etilotest, însă botoșăneanul a refuzat categoric atât testarea, cât și recoltarea de probe biologice de sânge la spital.
Declarații contradictorii și recunoașterea faptelor
În fața instanței, Viorel P a recunoscut faptele, dar a încercat să-și justifice gesturile. El a declarat că, în urma consumului de alcool, s-a rătăcit și a trecut frontiera din greșeală, fără a avea intenția de a părăsi țara. Totuși, instanța a subliniat că starea de ebrietate voluntară nu scuză gravitatea faptelor comise.
Decizia instanței
Acuzat de refuz sau sustragere de la recoltarea de mostre biologice și trecerea frauduloasă a frontierei de stat, Viorel P a primit o pedeapsă rezultantă de un an și șase luni de închisoare. Instanța a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, cu un termen de trei ani. Pe durata termenului de supraveghere, bărbatul va trebui să respecte mai multe obligații, inclusiv să participe la programe de reintegrare socială și să efectueze 100 de zile de muncă neremunerată în folosul comunității. Instanța l-a avertizat că orice abatere de la aceste obligații poate duce la revocarea suspendării și executarea pedepsei în regim de detenție. Decizia poate fi contestată în termen de 10 zile.