joi, decembrie 19, 2024
AcasăLocalCasa Sommer din Botoșani, un martor tăcut al teatrului și culturii de...

Casa Sommer din Botoșani, un martor tăcut al teatrului și culturii de altădată

Pe Strada 1 Decembrie 1918 din municipiul Botoșani se ridică una dintre cele mai valoroase clădiri istorice ale orașului, Casa Sommer. Construită la mijlocul secolului al XIX-lea, această clădire cu un stil arhitectural eclectic, de inspirație romantică, păstrează încă ecoul zilelor sale de glorie culturală.


Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro

*Baza legală poate fi consultată AICI.


Casa Sommer, care a aparținut lui Hirsch Sommer, a avut inițial o dublă funcționalitate, fiind atât locuință, cât și spațiu comercial. Însă ceea ce o face cu adevărat remarcabilă este faptul că a fost gazda unui teatru care a marcat istoria culturală a Botoșaniului.

O scenă pentru mari artiști ai vremii

La mijlocul secolului XIX, Casa Sommer găzduia o sală de teatru unde și-au încântat publicul trupe celebre ale vremii.

„Clădirea a adăpostit timp de câțiva ani o sală de teatru în care un dat spectacole truoe cunoscute alte timpului – frații Vlădicescu și Matei Millo, Costache Nottara, precum și trupa de actori condusă de Mihail Pascaly din care făcea parte și Mihai Eminescu în calitate de sufleur”, au precizat reprezentanții Centrului Național de Informare și Promovare Turistică (CNIPT) Botoșani.

Între anii 1860 și 1865, Botoșaniul devenise un punct de oprire pentru trupele de teatru din Germania, Rusia și pentru artiști ai Teatrului Național din București. Casa Sommer a fost centrul acestui avânt cultural, contribuind la efervescența artistică a orașului.

Declinul unui simbol cultural

Apogeul cultural al Casei Sommer a luat sfârșit în 1914, odată cu inaugurarea Teatrului „Mihai Eminescu”, o construcție impresionantă realizată de elita botoșăneană. Deși Casa Sommer pierdea rolul central în viața culturală a orașului, clădirea a continuat să fie utilizată pentru diverse activități. Într-o perioadă, aici a funcționat și Cinematograful „Clasic”.

Un destin misterios

Familia Sommer, care a dat numele clădirii, a dispărut în mod misterios la începutul secolului XX, iar clădirea a intrat într-un con de umbră. Astăzi, Casa Sommer rămâne un martor tăcut al vremurilor în care teatrul și cultura erau esențiale pentru viața orașului Botoșani.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer fragmentat
4 ° C
5.6 °
3.3 °
87 %
1.8kmh
77 %
joi
10 °
vin
8 °
sâm
4 °
Dum
4 °
lun
0 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Din când în când viața te obligă să-ți aduci aminte ce frumos era când eram suverani și aveam de toate.

EDITORIAL

Asistăm în aceste zile la niște fenomene sociale, politice și administrative de-a dreptul ciudate și inexplicabile. Toată lumea este racordată la sistemul național, nimeni,...

EPIGRAMA ZILEI

Am atins cerul cu mâna Inima-mi bate nebuna Repede și permanent... Cred că-mi trebuie un stent!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...