marți, aprilie 1, 2025
AcasăLocalPompierii au stabilit cauza incendiului de la școala din Cristești. Ce spun...

Pompierii au stabilit cauza incendiului de la școala din Cristești. Ce spun reprezentanții ISU (VIDEO)

Incendiul care a distrus acoperișul școlii din comuna Cristești a fost provocat de o neglijență din construcție. Cel puțin asta indică primele cercetări făcute de pompieri. „Cauza probabilă a fost stabilită ca fiind coș de fum neizolat termic față de materialele combustibile”, a arătat Dorina Lupu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență. Prin urmare, incendiul ar fi fost generat de supraîncălzirea coșului de fum, care a dust ulterior la aprinderea structurii din lemn de la acoperișul școlii.

Reamintim că un incendiu s-a produs, în această dimineață, în localitatea Cristești. Acoperișul școlii a fost cuprins de flăcări. Evenimentul a fost anunțat la ora 6.25, chiar de șeful Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Cristești.

La caz s-au deplasat, în cel mai scurt timp, patru echipaje din cadrul Detașamentului Botoșani, cu trei autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD. La fața locului era Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Cristești, cu o autospecială de stingere.

Aceștia au constatat faptul că ardea acoperișul școlii pe o suprafață de aproximativ 200 de metri pătrați și au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la întreaga construcție. Fochistul, un bărbat în vârstă de 55 de ani, a fost preluat de echipajul SMURD și transportat la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate, întrucât s-a intoxicat ușor cu fum.

Pompierii reamintesc faptul că în sezonul rece multe dintre incendii se produc din cauza coșurilor de fum defecte, necurățate de funingine sau neprotejate termic față de materialele combustibile din structura acoperișului.

Verificaţi coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grinzi, astereală etc.).

Curățați periodic coșurile de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare.

Tencuiți şi văruiți partea din pod a coşului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn).

Îngroșați zidăria coşului la trecerea prin planşee, lăsând un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului.

Păstrați distanţa dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului.

De asemenea, pentru prevenirea intoxicațiilor cu fum se recomandă montarea detectoarelor de incendiu în locuințe, în vederea semnalizării din timp a utilizatorilor referitor la eventualele acumulări de fum și gaze toxice.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer fragmentat
11.1 ° C
11.6 °
10 °
89 %
1.8kmh
65 %
mar
12 °
mie
11 °
J
8 °
vin
15 °
S
16 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Probabil vine primăvara și au scăpat de gripa aviară, altfel nu se explică.

EDITORIAL

E din ce în ce mai interesant de trăit în România, asta dacă ai ceva genă de masochist. Avem legi, dar aplicarea acestora depinde...

EPIGRAMA ZILEI

Vine, vine primăvara, Praful alb e dus de tot, Boii nu-și mai umflă nara Cu-atâta iarbă sub bot...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...