duminică, decembrie 15, 2024
AcasăLocalCum influențează tulburările politice sănătatea mentală a populației. Ce spune un psihiatru...

Cum influențează tulburările politice sănătatea mentală a populației. Ce spune un psihiatru (VIDEO)

Incertitudinile politice și tulburările din mediul public influenţeaţă în mod negativ starea de spirit a populației. Creșterea gradului de anxietate este un semnal îngrijorător, confirmat de specialiști.


Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro

*Baza legală poate fi consultată AICI.


Emil Panțiru, medic psihiatru la Secția de Psihiatrie a Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani, a remarcat o intensificare a cazurilor de anxietate după perioada electorală. Oamenii resimt din plin presiunea incertitudinii, iar discuțiile contradictorii se răspândesc chiar și în cercurile apropiate, cum ar fi familiile sau grupurile de prieteni. Potrivit specialiștilor, această neliniște generală poate duce la anxietate, influențând inclusiv relațiile personale.

”Cred că a crescut gradul de anxietate și din punctul acesta de vedere. Lăsând gluma la o parte, cred că este un factor de stres și acesta. Lumea se gândește ce va fi, cum va fi și este firesc”, a precizat medicul Emil Panțîru.

Pe lângă tensiunile politice, dificultățile economice contribuie la anxietatea generală. Starea de tensiune resimțită la nivelul întregii societăți este evidentă în evenimentele recente, însă un apel la rațiune și calm devine esențial.

Ce este anxietatea politică şi ce putem face

Anxietatea politică este un fenomen prezent în societățile contemporane și este determinată de temerile și incertitudinile legate de evoluțiile politice interne și internaționale. Acest tip de anxietate ae manifestă printr-o stare constantă de neliniște și preocupare față de stabilitatea guvernelor, conflictele interne, deciziile politice majore și implicațiile acestora asupra vieții personale și colective.

Psihologii subliniază că un factor care intensifică anxietatea politică este consumul în exces de știri, de conținut care accentuează îngrijorarea și teama, mai ales prin intermediul platformelor de social media.

Ce putem face pentru a evita acest tip de anxietate

Potrivit psihologilor, anxietatea politică este diferită de anxietatea generală, ca stare emoțională de neliniște și îngrijorare, însă ea se regăsește mai degrabă în rândul persoanelor anxioase.

„În aceste zile, am constatat reacții inclusiv la nivel somatic, cu afectarea funcționării zilnice, cu obsesii, iritabilitate, agresivitate și tulburări ale somnului. În primul rând, să limităm și să reducem foarte mult folosirea rețelelor de socializare. Este o măsură care are efect direct asupra reducerii anxietății. Cu cât stăm mai mult pe Facebook, Instagram și TikTok, cu atât devenim mai anxioși. Deci soluția este să nu mai urmărim sau chiar să ne dezinstalăm aceste aplicații măcar în această perioadă. A doua recomandare este să evităm discuțiile pe această temă, cu persoanele cunoscute sau necunoscute, care duc instant la conflicte, certuri și o stare de agitație și neliniște. În final, să ne concentrăm pe alte discuții, pe alte activități, pe lucruri pe care noi le putem controla și care ne dau o stare de bine”, a spus un psiholog.

Acesta precizează că, la fel ca în cazul oricărei forme de anxietate, se referă la scenarii care au un exces de iraționalitate, de frici și îngrijorări care duc spre catastrofă.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer fragmentat
2.2 ° C
3.3 °
2.2 °
72 %
2.7kmh
60 %
Dum
2 °
lun
10 °
mar
11 °
mie
10 °
joi
10 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

La pesediști le-a revenit zâmbetul pe buze, în ultima vreme.

EDITORIAL

În aceste zile pline de dramatism, nebunie și patimă politică, o știre prezentată pe un post de televiziune m-a frapat și m-a uimit fără...

EPIGRAMA ZILEI

Seara, când a primit cardul I-a spus după un suspin, Că-i inteligent ca gardul Și frumos precum un ... PIN!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...