Răsturnare de situaţie în cazul Alexandra Ivanov. Spitalul Judeţean trebuie să plătească despăgubiri medicului care era de gardă în noaptea în care tânăra de doar 26 de ani de murit pe patul de spital. Asta după ce Mariana Pitrop a câştigat în instanţă unul dintre procesele deschise.
Medicul a contestat decizia de suspendare a contractului de muncă luată de reprezentanţii spitalului după tragedie. Marţi, 3 decembrie, instanţa i-a dat dreptate. Unitatea medicală trebuie să-i plătească salariile pentru perioada 22 august – 20 octombrie 2023, timp în care i-a fost suspendat contractul de muncă.
„Obligă intimatul la plata către contestatoare a unei despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate și reactualizate, precum și cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat contestatoarea, de la data suspendării contractului individual de muncă, 22.08.2023 şi până la data de 20.10.2023. Obligă intimatul la plata către contestatoare a sumei de 3.500 lei cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând onorariu avocat”, se arată în decizia Tribunalului Suceava.
Sentința dată în dosarul privind suspendarea contractului de muncă nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile.
„Având în vedere soluția pronunțată de către Instanțele din Suceava, în mod cert Spitalul Județean de Urgență Mavromati Botoșani va depune apel. Așteptăm să primim motivarea hotorării și juriștii vor analiza hotărârea, vor redacta motivele de apel și vor depune în mod cert apel. Este o situație complicată pentru Spitalul Județean de Urgență Mavromati, dar este obligația unității de a-și apăra drepturile și de a-și apăra deciziile. Perioada suspendării a fost de câteva luni, nu e o sumă foarte mare, dar să vedem ce va spune instanța de apel, care este în urma unei decizii definitive”, a declarat Corneliu Prepeliţă, managerul SJU.
Medic concediat
La începutul lunii decembrie 2023, medicul care a fost de gardă în noaptea în care a murit Alexandra a fost concediat de Spitalul Judeţean. O comisie de disciplină a recomandat desfacerea contractului de muncă, dar nu pe considerente medicale, ci disciplinare. În penultima zi din an, medicul Mariana Pitrop a dat în judecată spitalul, cerând ca instanţa să o repună în funcţie.
Şi medicii de la Maternitate cereau reangajarea doctoriţei din cazul Alexandra. La mijlocul lui ianuarie, un document semnat de toţi medicii ginecologi din Maternitatea Botoşani arăta că aceștia au solicitat conducerii Spitalului Judeţean, dar şi CJ, ca medicul Mariana Pitrop să fie reangajat. La un an distanță, dosarul este încă un lucru la procurorii suceveni.
Alexandra Ivanov a murit pe patul de spital
Nenorocirea a avut loc pe data de 18 august 2023. Alexandra Ivanov a murit în Maternitatea din Botoșani, sub ochii medicilor. În ziua de după tragedie, familia a prezentat opiniei publice mesajele pe care Alexandra le-a trimis cadrelor medicale, implorând să fie ajutată. Ultimul mesaj trimis acesteia către familie a fost „Nu am aer”. La patru zile de la tragedie, concluziile raportului preliminar al inspecției DSP a fost publicat, iar inspectorii spuneau că tânăra mămică nu ar fi primit îngrijirile corespunzătoare timp de aproape şapte ore.
Zile la rând, la Botoșani au avut loc cele mai ample proteste de la Revoluție până în prezent. Mii de oameni au ieșit zi de zi în stradă, pentru a cere dreptate. La exact o săptămână de la decesul tinerei, cazul a fost preluat de procurorii de la Suceava. Ulterior, protestul provocat de „cazul Alexandra” depășea granițele județului. Câteva sute de oameni, în frunte cu Tudor Chirilă, au ieșit în Piața Victoriei din Capitală.