miercuri, decembrie 4, 2024
HomeLocalProtest contra Poştei Române care ATENTEAZĂ la presa scrisă

Protest contra Poştei Române care ATENTEAZĂ la presa scrisă

Presa tipărită din România se confruntă în aceste zile cu o amenințare majoră. Publicaţiile tipărite sunt la un pas de colaps după ce Compania Națională Poșta Română a decis majorarea semnificativă a tarifelor pentru distribuirea abonamentelor de către Poșta Română. Astfel, compania dărâmă ultima legătură cu presa a oamenilor care au nevoie de ea.

Ziarele au primit recent o notificare prin care sunt informate că prețurile pentru livrarea informației către cetățeni se dublează, iar această măsură face imposibilă continuarea abonamentelor, pentru că devin nesustenabile. În prezent, pentru publicațiile tipărite-cotidiane, comisionul este de aproximativ 30% din prețul de vânzare al ziarului. Majorarea acestei taxe la 1,5 lei pentru fiecare exemplar distribuit va duce la creșterea prețului la cotidiane, ceea ce va determina, în prima fază, scăderea vânzărilor și apoi, în mod evident, încetarea aparițiilor edițiilor tipărite.

Potrivit Centrului pentru Jurnalism Independent, Valentin Ștefan (susținut de PNL), directorul Poștei Române, recunoaște că instituția pierde teren pentru că nu e digitalizată și are prea puține servicii de interes pentru cetățeni, dar alege să recupereze ani de furturi și investiții greșite în dauna celor care au mai multă nevoie de serviciile companiei.

„Presa este esențială pentru parcursul democratic al României, iar cetățenii au nevoie de acces la informație de calitate. Abonații, fie că sunt sau nu pe rețelele sociale sunt cetățeni care au încredere în informații verificate și de interes public, livrate de ziare și reviste. Dacă acestea nu vor mai putea ajunge la ei, cetățenii vor deveni mai săraci și mai vulnerabili. Situația critică în care se află Poșta Română nu se poate remedia din suprimarea legăturii între cetățeni și informație. Centrul pentru Jurnalism Independent solicită reevaluarea acestei măsuri și păstrarea interesului public în centrul activității unei companii naționale”, transmite CJI.

Dublarea prețului de livrare înseamnă omorârea ziarelor

Compania se află în subordinea Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, condus de Bogdan Ivan (PSD). Dacă eforturile conducerii s-ar concentra pe digitalizare, multe dintre problemele companiei s-ar remedia, dar se pare că efortul managerial se concentrează pe ruperea legăturii între cetățean și presă, fără să se fi stabilit impactul economic al acestei măsuri.

Dublarea prețului de livrare înseamnă omorârea ziarelor și a revistelor tipărite, pentru că vor fi nevoiți fie să crească și ei prețul, fie să renunțe la abonamente, iar cât câștigă Poșta din această măsură rămâne o enigmă, pentru că au refuzat să furnizeze date.

Publicațiile tipărite nu beneficiază de nicio facilitate

În România, publicațiile tipărite nu beneficiază de nicio facilitate. Apariția lor se datorează eforturilor unor echipe de jurnaliști care cred în misiunea lor nobilă și care fac eforturi disperate pentru a rezista în fața prețurilor mari la hârtia de tipar, la energie, impozite și taxe mari, dar și la multe alte obstacole.

Protest la nivel naţional

Publicaţiile tipărite PROTESTEAZĂ împotrivă măsurii luate de Poşta Română. Manifestării s-au alăturat ziarele tiparite din Botosani, printre care şi MONITORUL DE BOTOŞANI, Suceava, Vrancea şi Iaşi, dar şi Centrul pentru Jurnalism Independent, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, Ziarul Unirea-Alba, Tribuna-Sibiu, Zi de Zi-Mureș, Mesagerul-Deva, Graiul Sălajului-Zalău, Graiul Maramureșului-Baia Mare, Szabadsag, Făclia de Cluj, Mesagerul de Sibiu, Monitorul de Mediaș, Monitorul de Cluj, Transilvania Business, Gazeta de Nord-Vest, Magazin Sălăjean, Jurnal de Caras-Severin.

Publicaţiile menţionate solicită primului ministru al României, ministrului Cercetării, inovării și digitalizării și directorului General al Poștei Române să nu trateze presa scrisă ca pe operatorii de energie și alte utilități și să stabilească un comision pentru abonamentul la ziar astfel încât cât mai mulți români să aibă acces la informație certă, corectă și de calitate prin intermediul cotidianelor.

„Va dispărea cea mai credibilă sursă de informare-presa tipărită”

Existenţa publicațiilor tipărite este o condiție necesară pentru conservarea democrației și asigurarea pluralității opiniilor. „Majorarea comisioanelor pentru distribuirea abonamentelor va însemna un aport infim la bugetul Poștei Române, dar va duce inevitabil la închiderea a zeci de redacții și dispariția a mii de locuri de muncă.

Și aici vorbim de redactorii și reporterii publicațiilor tipărite, de tehnoredactorii care paginează aceste publicații, de angajații firmelor de difuzare din toată țara, precum și de salariații tipografiilor. Astfel, va înceta să existe o întreagă ramură economică, una care contribuie la bugetul țării prin impozitele aferente salariilor angajaților din acest sector, dar și prin taxele și impozitele pe care le plătesc societățile care editează aceste publicaţii.

Totodată, Poșta Română va pierde un partener de peste 150 de ani.  Peste toate acestea, cel mai grav este faptul că va dispărea cea mai credibilă sursă de informare-presa tipărită, ceea ce înseamnă un atentat la valorile democrației. O generație întreagă care are încredere mare în presa scrisă, prin entități media ce respecta cutumele presei tradiționale – vechi de sute de ani, va fi privată de dreptul de a fi informată.

E vorba de drepturi și libertăți ale cetățeanului recâștigate cu sânge la Revoluție! Peste tot în țările cu tradiție democratică, presa tipărită continuă să aibă tiraje considerabile și un număr destul de mare de abonați. Iar acestu lucru se datorează și relației corecte dintre editorilor de  presă și companiile naționale de servicii poștale”, transmite UZPR.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Botoșani
cer acoperit de nori
1.7 ° C
1.7 °
0.5 °
96 %
1.3kmh
100 %
mie
2 °
joi
2 °
vin
3 °
sâm
5 °
Dum
10 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Când au văzut rezultatele, pesediștii au uitat să se bucure, dar și-au amintit când au văzut ziariștii.

EDITORIAL

Nu am niciun dubiu că locul unde se pot vedea cei mai încruntați, îngândurați și supărați botoșăneni este de departe Piața Centrală. Nici la...

EPIGRAMA ZILEI

Popor mințit, popor sărac, De bine, cum să ai tu parte, Când facultatea-i fără bac Iar școala e fără de carte? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...