miercuri, aprilie 2, 2025
AcasăLocalMuncă de chinez pentru renumărarea voturilor la Botoşani. 30 de oameni trebuie...

Muncă de chinez pentru renumărarea voturilor la Botoşani. 30 de oameni trebuie să numere cât pentru 3000 (VIDEO)

Buletinele de vot ale botoşănenilor la primul tur al alegerilor prezidenţiale au fost transportate joi seară de la Tribunalul Botoşani la Biroul Electoral Judeţean pentru a fi renumărate.

Astfel, 443 de saci care conţin aproape 150.000 de buletine de vot au fost depozitaţi la sediul Prefecturii Botoşani. Dintre acestea aproape 145.000 sunt voturi validate şi aproape 4.000 sunt voturi declarate nule.

“În această seară (n.r., joi seara) are loc transportul buletinelor de vot de la sediul Tribunalului Botoşani, unde ele au fost predate, către Biroul Electoral Judeţean în vederea renumărării acestora, conform deciziei Curţii Constituţionale. Numărătoarea va începe în mod efectiv mâine dimineaţă începând cu ora 8. La acest proces vor lua parte toţi membrii Biroului Electoral Judeţean, adică 11 persoane, salariaţii Institutului de Statistică şi personal tehnic auxiliar din cadrul Instituţiei Prefectului judeţului Botoşani”, a declarat judecător Mihaela Ungureanu, preşedinte al BEJ Botoşani.

De renumărarea voturilor se vor ocupa în total aproximativ 30 de persoane. Pe lângă membrii BEJ vor fi și statisticieni și personal auxiliar. Asta în contextul în care la prima numărare au participat aproape 3000 de persoane.

“În seara asta reușim să le punem pe toate aici. Dimineață vor veni personal auxiliar, statisticienii, ne vom organiza și aici va începe numărarea voturilor. Până dimineață vor fi sub pază, avem aici dispozitiv de pază”, a declarat prefectul Dan Nechifor.

Renumărare cerută de CCR

Curtea Constituţională a României a cerut joi Biroului Electoral Central renumărarea voturilor valabil exprimate şi cele nule de la primul tur al alegerilor prezidenţiale.

Potrivit unui comunicat de presă, plenul Curţii Constituţionale a examinat, joi, cererea de anulare a alegerilor pentru funcţia de preşedinte al României din data de 24 noiembrie 2024, formulată de Cristian Vasile Terheş, şi, cu unanimitate de voturi, a dispus reverificarea şi renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate şi cele nule la alegerile pentru funcţia de preşedinte al României.

De asemenea, s-a dispus înaintarea către CCR a rezultatelor reverificării şi renumărării de către Biroul Electoral Central. Decizia de renumărare a voturilor dată de Curtea Constituțională a României (CCR) joi pune acum în mișcare un întreg mecanism pentru a se reuși renumărarea voturilor din primul tur al alegerilor prezidențiale 2024.

Reguli stabilite de BEC

Biroul Electoral Central (BEC) pentru alegerea preşedintelui României a anunțat joi seară, după ce s-a întrunit în şedinţă pentru a discuta paşii de urmat în privinţa deciziei Curţii Constituţionale a României (CCR), că va renumăra voturile exprimate la primul tur al alegerilor prezidențiale.

Instituția a mai anunțat și că versiunile scanate ale proceselor-verbale verificate se vor comunica BEC și statisticienilor săi, prin e-mail, până la data de 1 decembrie 2024, ora 22.00, în timp ce versiunile originale ale proceselor-verbale vor fi transmise cel mai târziu marți, 3 decembrie, la ora 16.00.

„Curtea Constituțională a României a dispus reverificarea și renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate și cele nule la alegerile pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024, urmând ca rezultatele reverificării și renumărării să fie înaintate Curții. Astfel, Biroul Electoral Central pentru alegerea Președintelui României din anul 2024 (BEC) a decis că birourile electorale județene, Biroul electoral nr. 48 pentru secţiile de votare din străinătate și birourile electorale ale sectoarelor municipiului București preiau, în baza unui proces-verbal, buletinele de vot cuprinzând voturile valabil exprimate și cele nule rezultate în urma alegerilor pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024 de la tribunalul competent sau de la misiunile diplomatice și oficiile consulare, după caz”, au transmis reprezentanții BEC, într-un comunicat de presă.

Materialele electorale aferente secțiilor de votare din țară sunt preluate, transportate și depozitate sub paza personalului structurilor Ministerului Afacerilor Interne, precizează sursa citată.

„De asemenea, materialele electorale aferente secțiilor de votare din străinătate sunt preluate, transportate și depozitate, în regim de urgență, în țară, la Biroul electoral nr. 48 pentru secţiile de votare din străinătate, sub paza personalului structurilor Ministerului Afacerilor Interne și a personalului Ministerului Afacerilor Externe”, mai spun reprezentanții BEC.

Termen limită pe 1 decembrie

Conform acestora, rezultatul activităților menționate se consemnează pentru fiecare secție de votare într-un proces-verbal, iar pentru fiecare județ, pentru fiecare sector al municipiului București, pentru străinătate și pentru votul prin corespondență, după caz, se va întocmi un proces-verbal centralizator.

„Versiunile scanate ale proceselor-verbale menționate se comunică Biroului Electoral Central și statisticienilor din cadrul Biroului Electoral Central, prin e-mail, la data de 1 decembrie 2024, ora 22.00, în timp ce versiunile originale ale proceselor-verbale se comunică BEC cel mai târziu la data de 3 decembrie 2024, ora 16.00”, precizează BEC.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
10.6 ° C
11.6 °
9.4 °
93 %
1.3kmh
100 %
mar
11 °
mie
11 °
J
9 °
vin
15 °
S
16 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Probabil vine primăvara și au scăpat de gripa aviară, altfel nu se explică.

EDITORIAL

E din ce în ce mai interesant de trăit în România, asta dacă ai ceva genă de masochist. Avem legi, dar aplicarea acestora depinde...

EPIGRAMA ZILEI

Vine, vine primăvara, Praful alb e dus de tot, Boii nu-și mai umflă nara Cu-atâta iarbă sub bot...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...