Comunitatea ortodoxă din Botoşani este în doliu, după ce s-a stins din viaţă preotul de la Biserica „Sfântul Gheorghe” din Drăgușeni, Ioan Manoliu.
Chiar în ziua prăznuirii Sf. Ecaterina, ocrotitoarea Bisericii Drăgușeni (alături de Sf. Gheorghe), la 25 nov. 2024, părintele paroh Ioan Manoliu și-a încheiat cei 44 de ani de slujire duhovnicească în comunitate. Sufletul său s-a îndreptat spre odihna cea veșnică, în Împărăția Cerurilor.
Membrii parohiei regretă profund plecarea sa dintre noi, părintele fiind foarte apreciat de către credincioşi.
”Cu durere în suflet și cu creștinească nădejde în Înviere vă aducem la cunoștință trecerea la Domnul a părintelui nostru IOAN MANOLIU ! Dumnezeu sa-l ierte și sa-l odihnească în Împărăția Sa ! Veșnica lui pomenire din neam în neam !”, este mesajul transmis pe pagina de socializare a Parohiei ”Sfântul Gheorghe” Drăgușeni.
Născut în 1955 în Drăgușeni, jud. Suceava, Părintele Manoliu și-a început misiunea cea fără de răgaz în anul 1980 la Parohia Sf. Gheorghe Drăgușeni, jud. Botoșani.
Timp de peste patru decenii, a fost un stâlp al credinței pentru întreaga comunitate, insuflând prin predica sa dragostea pentru Dumnezeu și aproapele. Cu blândețe, înțelepciune și dăruire, a fost alături de credincioși atât în bucurii, cât și în încercări, călăuzindu-le pașii către Hristos. „Ne-a călcat pragul an de an, vestind bucuria Nașterii Domnului ori împărtășind bătrânii satului în asfințitul lor, spre mântuire și viața de apoi. Ne-a pus cununie pe cap și botezat pruncii. Ne-a dojenit când a crezut de cuviință, ne-a mângâiat când ai noștri dragi s-au întors în țărâna din care au fost zămisliți„, spune mesajul postat pe pagina parohiei.
Realizări, cu sprijinul lui Dumnezeu şi al credincioşilor
Cu ajutorul lui Dumnezeu, Părintele Manoliu a restaurat complet, începând cu anii ‘90, Biserica din Drăgușeni, ctitoria soților Ecaterina și Gheorghe Codrescu (1861-1864), inclusiv pictura. Restaurarea a avut loc în perioada 1990 – 2017, biserica fiind apoi resfințită de ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Slujba de sfințire a fost oficiată în prezența unui sobor impresionant de preoți și cu un număr mare de credincioși, fiind prima în ultimii 150 de ani de la întemeierea lăcașului. Ocazie cu care Părintele Manoliu a primit cu evlavie, drept recunoștință, Crucea Sf. Dosoftei, pentru toată strădania și viața sa închinată lui Hristos. Părintele a construit și dotat Casa de prăznuire (2017), a înființat Biblioteca ce numără azi cca 1.700 de volume (unele aparținând familiei Ortansa și Aristotel Crâșmaru).
Dincolo de această necesară renovare, părintele Manoliu a zidit din temelii trei biserici ce vor dăinui peste generații, locuri de taină și veghe:Biserica Nașterea Maicii Domnului în Podriga, Biserica Sf. Ana din Dimitrie Cantemir (în memoria fiicei sale ANA), Biserica Sf. Constantin și Elena Sarata.
Spre cinstirea memoriei sale, puteţi vizualiza mai jos link-urile către interviul acordat în 2019 postului Somax TV, emisiunea Credință și Lumină, să-i mai auzim o dată vorba blajină:
partea 1: https://www.facebook.com/1808731782746970/videos/2066870400063543
partea a doua: https://www.facebook.com/1808731782746970/videos/746200165763838/
Plecarea sa reprezintă o pierdere uriașă pentru biserică și întreaga comunitate. Dumnezeu să-l odihnească cu drepții, în lumina și iubirea Sa nesfârșită, să-i mângâie familia în aceste momente grele și să-i fie lui veșnică pomenire, din neam în neam!