Duminică, 24 noiembrie, cetățenii județului Botoșani sunt chemați la vot pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, în cadrul căruia 13 candidați concurează pentru a deveni al cincilea președinte al României de după 1989. Secțiile de votare sunt deschise între orele 7:00 și 21:00, cu posibilitatea de prelungire până la ora 23.59 dacă mai sunt persoane care doresc să voteze în incinta secției.
13 candidați în cursă pentru Cotroceni
În urma tragerii la sorți organizate de Biroul Electoral Central, ordinea candidaților pe buletinele de vot este următoarea:
- Elena Lasconi (USR)
- George Simion (AUR)
- Marcel Ciolacu (PSD) – premierul României
- Nicolae Ciucă (PNL) – fost premier
- Kelemen Hunor (UDMR)
- Mircea Geoană – independent
- Ana Birchall – independentă
- Alexandra Păcuraru (ADN)
- Sebastian Popescu (PNR)
- xxxxx Ludovic Orban – candidatura retrasă
- Călin Georgescu – independent
- Cristian Diaconescu – independent
- Cristian Terheș (PNCR)
- Silviu Predoiu (PLAN)
Deși buletinele de vot conțin 14 chenare, unul dintre candidați – Ludovic Orban – s-a retras din cursă.
Cum se votează
Odată ajuns în secție de votare, alegătorul va prezenta actul de identitate operatorului de calculator, care va prelua datele și le va introduce în Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV).
Alegătorul va semna apoi în lista electorală și va primi buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale 2024 și ștampila.
Votul se va desfășura în cabine închise. Alegătorul va aplica ștampila cu mențiunea „VOTAT” pentru unul din cei 13 candidați la alegerile prezidențiale 2024. Apoi, va ieși din cabina de vot, va introduce buletinul în urna de vot, va preda ștampila și va primi înapoi actul de identitate, pe care a fost aplicat timbrul autocolant cu mențiunea „VOTAT. În cabina de vot, alegătorului îi este interzis să filmeze și să fotografieze buletinul de vot sau alte persoane din secția de votare.
În ce condiții este anulat votul
Votul este considerat nul în următoarele situații:
- nu a fost aplicată ștampila de control a secției de votare;
- buletinele de alt model decât cel legal aprobat;
- buletinele pe care nu a fost aplicată ștampila cu mențiunea „VOTAT”;
- buletinele de vot la care ștampila cu mențiunea „VOTAT” este aplicată pe mai multe patrulatere sau în afara acestora;
Votul este considerat valabil:
- dacă ștampila cu mențiunea „VOTAT” aplicată a depășit limitele patrulaterului, dar opțiunea alegătorului este evidentă;
- dacă tușul s-a imprimat și pe cealaltă parte a foii pe care a fost aplicată ștampila cu mențiunea „VOTAT”;
- dacă ștampila a fost aplicată de mai multe ori în același patrulater sau atât într-un patrulater, cât și în afara oricărui alt patrulater;
- buletinele de vot cu ștersături sau care sunt acoperite prin scriere nu sunt nule, dacă se respectă condițiile de mai sus.
Măsuri speciale pentru o desfășurare fără incidente
Prefectul județului Botoșani, Dan Nechifor, a explicat modul în care se va desfășura procedura de predare a buletinelor de vot după încheierea procesului electoral. Buletinele vor fi aduse la Biroul Electoral Județean (BEJ), cu un punct de staționare temporară la Cinematograful Unirea, unde președinții secțiilor de vot vor primi un bon de ordine pentru a facilita o organizare eficientă.
„Se va asigura un flux de deplasare de la Cinematograful Unirea către Biroul Electoral Județean din cadrul Palatului Administrativ, sprijinit de Inspectoratul Județean de Jandarmi. În holul Palatului Administrativ, colegii din Prefectură vor gestiona ordinea intrării”, a precizat prefectul Nechifor.
Ce trebuie să știe alegătorii: drepturi și reguli de vot
Delia Nenișcu, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani, a subliniat câteva aspecte importante legate de dreptul la vot și regulile pe care cetățenii trebuie să le respecte. Dreptul de vot este permis doar celor care au împlinit vârsta de 18 ani și nu au restricții legale impuse prin hotărâri judecătorești definitive. „Legislația prevede sancțiuni pentru infracțiuni precum împiedicarea exercitării drepturilor electorale, coruperea alegătorilor, frauda la vot și alte nereguli”, a avertizat aceasta.
Totodată, IPJ Botoșani a transmis că orice persoană care tulbură ordinea publică în secțiile de vot poate fi sancționată contravențional. Este interzis consumul sau comercializarea băuturilor alcoolice pe o rază de 500 de metri în jurul secțiilor de vot, precum și orice formă de propagandă electorală.
Forțe de ordine mobilizate pe tot parcursul zilei
Pentru asigurarea desfășurării fără incidente a procesului electoral, aproximativ 1.300 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne vor fi prezenți pe teren în județul Botoșani. În plus, un elicopter va monitoriza traficul rutier din aer pentru a facilita circulația în zonele aglomerate. În caz de urgență, botoșănenii pot apela la numărul unic 112 sau se pot adresa direct celui mai apropiat polițist.