În fiecare an, în a treia joi a lunii noiembrie, Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Botoșani marchează Ziua mondială a filosofiei, punând accent pe comunicarea asertivă și pe importanța dialogului autentic în educație.
Cu această ocazie, inspectoratul invită elevii și cadrele didactice să reflecteze la provocările lumii moderne, unde tehnologia joacă un rol tot mai puternic în conturarea gândirii și relațiilor interumane. Timp de cinci săptămâni, elevii din clasele gimnaziale și liceale participă la activități menite să adâncească înțelegerea asupra marilor teme filosofice. Pentru liceeni, aceste activități sunt variate și vor fi prezentate în cadrul unei întâlniri de lucru a profesorilor de discipline socio-umane din județ.
„Activitățile dedicate Zilei Mondiale a Filosofiei desfășurate la nivel liceal sunt diverse și vor fi prezentate în cadrul întâlnirii de lucru a profesorilor de discipline socio-umane din județ, iar cele realizate la nivel gimnazial au o temă centrală, „Ce înseamnă să fii un prieten adevărat?” și au ca scop provocarea de a reflecta asupra valorilor și principiilor care ghidează deciziile, exersarea acțiunilor care îi ajută pe elevi să-și formeze propria busolă morală, înțelegerea emoțiilor personale, dar și pe cele ale celorlalți”, a spus Ana-Maria Loghin, purtătorul de cuvânt al ISJ Botoșani.
Inspectoratul a adresat un mesaj de mulțumire și apreciere profesorilor implicați, subliniind rolul acestora în a inspira curiozitate și a stimula gândirea critică.
„Vă îndemnăm să continuați să inspirați curiozitate, să provocați gândirea și să promovați dialogul deschis. Prin exemplul dumneavoastră, elevii și studenții vor învăța să nu accepte răspunsuri facile, ci să exploreze în profunzime lumea și locul lor în ea. Cu ocazia acestei zile, vă mulțumim pentru dedicarea și pasiunea cu care slujiți idealurile filosofiei. Sunteți arhitecții unei lumi mai gânditoare, mai înțelepte și mai umane”, a conchis Ana-Maria Loghin.