Cele nouă microbuze electrice școlare, destinate elevilor din județul Botoșani și prezentate cu fast la începutul campaniei electorale, au fost în sfârșit repartizate primăriilor.
Predarea acestora a avut loc astăzi, în prezența unei comisii conduse de Lucian-Iulian Diac-Milatinovici, administratorul public al județului. La eveniment au participat primarii comunelor beneficiare, însoțiți de șoferii desemnați, care au fost deja instruiți pentru utilizarea vehiculelor. Cu toate acestea, utilizarea efectivă a microbuzelor electrice școlare înainte de anul viitor este puțin probabilă, întrucât este nevoie și de stațiile de încărcare.
Promisiuni ambițioase și întârzieri semnificative
În primăvara acestui an, Consiliul Județean Botoșani a anunțat cu entuziasm achiziționarea a 26 de microbuze școlare electrice, în cadrul unui proiect finanțat prin PNRR. Planul inițial prevedea livrarea vehiculelor în trei tranșe, pe parcursul lunilor august, septembrie și octombrie. Totuși, lucrurile nu au mers conform planului, iar primele microbuze electrice școlare au ajuns abia pe 23 octombrie, chiar în ziua vizitei premierului Marcel Ciolacu la Botoșani, moment ce a coincis cu startul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale.
Demonstrație electorală cu chei ale microbuzelor școlare predate primarilor
Vehiculele au fost expuse ostentativ în Piața Revoluției, în fața Palatului Administrativ, lăsând impresia că urmează să fie imediat distribuite comunelor. La acea vreme, primarii din Coșula, Hilișeu-Horia, Hlipiceni, Mihălășeni, Păltiniș, Santa Mare, Stăuceni, Todireni și Tudora au fost invitați să primească cheile, însă ceremonia s-a dovedit a fi mai mult o demonstrație electorală. Microbuzele au rămas în parcarea centrală săptămâni la rând, fără a fi utilizate.
Primăriile nu au încă stațiile de încărcare necesare
Reporterii „Monitorul” au încercat să afle de ce vehiculele au rămas blocate în parcare. Motivele invocate au variat – de la întârzierea procedurilor de înmatriculare, la lipsa unei componente sau necesitatea instruirii șoferilor. Totuși, primarul comunei Păltiniș, Costel Romanescu, a confirmat că primăriile sunt responsabile pentru înmatriculare, iar programul de achiziție permite acest proces până la finalul anului. Mai mult, primarii trebuie să achiziționeze și stațiile de încărcare necesare pentru funcționarea microbuzelor.
Elevii mai au de așteptat
Astfel, fosta conducere a Consiliului Județean pare să fi grăbit livrarea vehiculelor pentru a marca un moment electoral, fără a asigura toate condițiile pentru utilizarea lor imediată. Cele nouă microbuze au ajuns, în cele din urmă, la primării, însă întrebările rămân – când vor fi utilizate efectiv și când vor fi livrate și celelalte 17 vehicule promise. Pentru moment, elevii mai au de așteptat, iar proiectul care promitea modernizarea transportului școlar în județ se află încă în impas.