marți, aprilie 1, 2025
AcasăLocalHaos total cu reabilitarea școlilor. Liceul de Artă „Ștefan Luchian”, împrăștiat în...

Haos total cu reabilitarea școlilor. Liceul de Artă „Ștefan Luchian”, împrăștiat în 11 spații diferite

Elevii Liceului de Artă „Ștefan Luchian” Botoșani au fost relocați în aproximativ 11 spații diferite în contextul lucrărilor de reabilitare.

Majoritatea unităților de învățământ din municipiul Botoșani au intrat în reabilitare, iar relocarea a devenit o provocare ce apasă greu pe umerii elevilor. Aceștia au fost nevoiți să se adapteze unui nou program, cu ore în mai multe schimburi și spații diferite.

„Nu este comod, este un an de sacrificiu”

La fel ca în alte unități de învățământ, lucrările de reabilitare au început din primăvară la Liceul de Artă. Cu toate acestea, o parte dintre elevi și angajații instituției au rămas să-și desfășoare activitatea la parterul clădirii. Recent, aceștia au fost somați să se mute complet, deoarece muncitorii trebuie să taie utilitățile.
La începutul lunii noiembrie, șefii educației botoșănene spuneau că au primit o ofertă de relocare în acest sens de la administratorii Sălii Polivalente, dar reprezentanții primăriei nu au fost de acord. În final, Beatrice Păpădie, directorul Liceului de Artă „Ștefan Luchian”, spune că s-au găsit soluții.

„Dacă stau să mă gândesc, s-ar putea să fie și mai multe (n.r. spații în care sunt relocați) pentru că mai am câte o cameră pe la câte o instituție.
Trebuia să ne mutăm la Sala Polivalentă. Până la urmă, juristul primăriei nu și-a dat avizul și am găsit o altă soluție. O să ne mutăm la internatul de la Liceul „Elie Radu” cu secretariatul și contabilitatea.
Până acum am mai făcut ore la parter, dar acum ni s-a cerut să plecăm de tot pentru că trebuiau să taie curentul, căldura și apa. (…) S-a cerut un număr mare de săli și s-a crezut că noi exagerăm. Însă nu e așa, colegii de la muzică lucrează individual, iar noi aveam săli mici în care lucra doar profesorul cu elevul.
Ieri, în ședința pe care domnul inspector general a organizat-o, am primit încă patru săli la Clubul Sportiv și spații pentru birouri la internatul „Elie Radu”. Nu este comod, este un an de sacrificiu”,
a declarat Beatrice Păpădie, directorul Liceului de Artă „Ștefan Luchian”.

„Pe noi ne afectează foarte mult”

Relocarea implică deplasarea elevilor între diferite locații pentru orele de cultură generală și cele de specialitate. Distanțele dintre locații nu pot fi parcurse într-un timp scurt. Acest lucru consumă timp, ducând la reducerea duratei orelor și a pauzelor.
Instrumentele mari au fost mutate la Casa Corpului Didactic încă din primăvară. În schimb, instrumentele de suflat și cele de corzi grave sunt transportate de elevi dintr-o locație în alta.

„Pe noi ne afectează foarte mult fiind școală vocațională. Noi tot timpul eram pe prima pagină a ziarelor cu tot felul de proiecte, audiții și expoziții. Acum, faptul că nu suntem în aceeași locație, ne mănâncă foarte mult timp. Copiii trebuie să plece din spațiul în care își fac orele de cultură generală în alt spațiu pentru a desfășura orele de specialitate. De asta, a fost nevoie să micșorăm orele la 40 de minute și pauza la cinci, ca ei să poată să ajungă în altă locație”, a explicat Beatrice Păpădie.

„Nu putem să ne conturăm activitatea ca în anii școlari precedenți”

Chiar dacă elevii s-au adaptat pe cât posibil, relocarea afectează coerența activității Liceului de Artă.

„Cei de la liceu învață toți la Agricol, gimnaziul de muzică învață la Sanitar, iar gimnaziul de pictură la Sportiv. Clasele primare sunt la Școala 6, mai am două clase pregătitoare care am ținut să învețe dimineața și mai avem un atelier de arte plastice la Negreanu. Copiii s-au obișnuit chiar și așa, participă la competiții, chiar dacă nu sunt în școală, dar nu putem să ne conturăm activitatea ca în anii școlari precedenți”, a conchis directorul liceului.

 

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
10.6 ° C
11.6 °
9.4 °
93 %
1.3kmh
100 %
mar
11 °
mie
11 °
J
9 °
vin
15 °
S
16 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Probabil vine primăvara și au scăpat de gripa aviară, altfel nu se explică.

EDITORIAL

E din ce în ce mai interesant de trăit în România, asta dacă ai ceva genă de masochist. Avem legi, dar aplicarea acestora depinde...

EPIGRAMA ZILEI

Vine, vine primăvara, Praful alb e dus de tot, Boii nu-și mai umflă nara Cu-atâta iarbă sub bot...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...