Peste 650 de câini sunt adăpostiți la Botoșani în condiții dificile, iar ajutorul extern din partea ONG-urilor și adopțiile internaționale reprezintă principalele soluții pentru salvarea acestora.
Condițiile oferite de Adăpostul Public al municipiului Botoșani reprezintă o problemă majoră mai ales acum, în prag de iarnă. Reprezentanții primăriei susțin că în adăpost există condiții „decente” pentru câinii fără stăpân, dar imaginile și declarațiile voluntarilor care ajută acolo contrazic această afirmație.
„Avem o capacitate de 920 de locuri. Sunt peste 650 de căței astăzi în padoc. Ei beneficiază de servicii veterinare, de vidanjare în locurile în care sunt găzduiți. Trimestrial se repară cuștile și se intervine asupra padocului și din punctul de vedere al infrastructurii. Avem o legătură cu un ONG care asigură hrana pentru acești căței, iar de la bugetul local au fost alocați 1,39 milioane de lei pentru acest an. De modernizări și îmbunătățiri este nevoie tot timpul, vă invităm să mergeți să vedeți că beneficiază de îngrijire normală, îngrijire acceptabilă, chiar cred că este o medie a normalului”, a declarat viceprimarul Bogdan Buhăianu.
„Inimile noastre sângerează împreună cu lăbuțele lor”
Potrivit voluntarilor, adăpostul suferă de lipsuri semnificative, printre care vaccinuri, hrană și tratament adecvat, iar condițiile de trai sunt dificile mai ales pentru pui și câinii bătrâni. În ciuda intențiilor bune ale angajaților din adăpost, infrastructura și resursele disponibile nu sunt suficiente pentru a asigura o viață decentă patrupedelor.
„A venit iarna. Ne așteptăm la un an foarte greu. Cel puțin suntem disperați să salvăm cățelușii și bătrânii. Ajutați-ne să cumpărăm vaccinuri. (…) Avem foarte puține ajutoare posibile până în ianuarie. (…) Inimile noastre sângerează împreună cu lăbuțele lor. Este frig și zăpadă aici. Vă rog, salvați-i de durere”, au transmis public voluntarii.
Străinii, salvarea câinilor fără stăpân din Botoșani
Angajații adună lunar aproximativ 30-50 de câini de pe străzile din municipiul Botoșani. În plus, foarte mulți botoșăneni abandonează patrupezi în poarta adăpostului, în special pui, rezultat al înmulțirii necontrolate. O mare parte dintre acești câini își găsesc, însă, cămine în afara țării.
„ONG-ul respectiv prezintă documentația, juriștii verifică contractul și este urmărit traseul lor. Ajung probabil în căminele oamenilor din Europa de Vest”, a precizat viceprimarul Bogdan Buhăianu.