Pentru lucrările de modernizare și restaurare a Teatrului „Mihai Eminescu” au fost alocați încă opt milioane de lei din bugetul local, sumă care ridică investiția totală la o valoare considerabilă. Mai mult, proiectul nu prevede clar pentru ce se vor cheltui acești bani.
Proiectul, demarat cu scopul de a revitaliza și a aduce la standarde moderne clădirea emblematică, a beneficiat de multiple suplimentări bugetare de la debutul său. Cu toate acestea, marţi, în ședința extraordinară, aleșii municipali au votat alocarea din bugetul local a sumei de 8,6 milioane de lei. Potrivit proiectului care se găsește afișat pe site-ul primăriei, această sumă reprezintă „cuantumul necesar pentru asigurarea finalizării și funcționalității proiectului „Consolidarea și restaurarea Teatrului Mihai Eminescu Botoșani”.
„Mai băgăm din banii botoșănenilor încă 1,8 milioane de euro fără să spunem pe ce anume”
Pentru că nu este clar unde se duc banii, liberalii au depus un amendament în care au solicitat clarificări pe marginea subiectului, dar și efectuarea unei dezbaterii publice.
„Până acum au fost 18 milioane de euro. Acum mai băgăm din banii botoșănenilor încă 1,8 milioane de euro fără să spunem pe ce anume. Spuneți amenajarea aleilor, trotuarelor din vecinătatea teatrului, proiect care ar putea să fie adiacent acestui proiect, nu să fie inclus acum, spre finalizarea teatrului”, a spus Eduard Telișcă, consilier din partea PNL.
„Prelungirea proiectului este necesară pentru finalizarea întregii documentații”
Primarul Cosmin Andrei a explicat că această sumă este necesară pentru lucrări adiacente teatrului și care nu au putut fi incluse în licitația inițială.
„Teatrul Mihai Eminescu se va termina în luna decembrie. Lucrările adiacente sunt prinse pe reabilitarea Grădinii de Vară și aceste lucrări se referă și la accesele și la parcajele adiacente teatrului. Finanțarea pentru acest proiect este, în mare parte, prin fonduri locale pe care le-am obținut în urma contractării unui credit, dar avem și o parte de finanțare din fonduri europene, total insuficientă pentru reabilitarea întregii clădiri, după ce a fost făcută consolidarea în urmă cu ceva timp. Acesta este istoricul pe scurt. Prelungirea proiectului este necesară pentru finalizarea întregii documentații, plățile pe care le facem la ISG, avize, cheltuieli neprevăzute. Ieri s-a finalizat montarea scaunelor la teatru, mai avem mici lucrări pentru finisaje”, a declarat primarul Cosmin Andrei.
„Nu este niciun ban suplimentar”
Ulterior, Cătălin Fetcu, șef al Direcției de Dezvoltare Locală și manager al proiectului de reabilitare a teatrului, a fost invitat pentru a explica pe ce sunt cheltuiți cei peste 8 milioane de lei.
„Nu este niciun ban suplimentar, toate sumele sunt necesare contractelor de lucrări deja încheiate. Vă dau un exemplu, la scaune nu am plătit niciun leu, iar contractul este de 600 de mii de lei, scena și cortina costă 1 milion, publicitatea 5,6 mii de lei, digitizare este 45 de mii lei. Opt milioane de lei este restul de executat, plus ce v-am citit eu, dar sunt aferente contractelor deja încheiate, deci nu cerem sume suplimentare. În plus, aceste sume există, sunt bugetate. Noi suntem pe final. Constructorul ne-a trimis notificare că termină lucrările începând cu data de 24 noiembrie, atunci noi începem procedurile de recepție a lucrărilor”, a precizat Cătălin Fetcu, șef al Direcției de Dezvoltare Locală.
Totuși, proiectul a fost aprobat de cei 22 de consilieri prezenți, numărul total fiind redus cu unul după demisia social democratului Mircea Magdalena.
Teatrul nu poate fi deschis până la finalul anului
În plus, edilul șef dădea asigurări că pe 21 decembrie 2024, la un secol de viață al teatrului, botoșănenii se vor bucura de o inaugurare desprinsă din povești. Proiectul de hotărâre votat astăzi de aleșii locali prevede că deși lucrările sunt finalizate în proporție de 99%, „problema care rezidă este obținerea autorizațiilor și avizelor de funcționare care nu pot fi obținute până la 31.12.2024 și fără de care nu poate fi încheiat procesul verbal de dare în folosință”. Cu alte cuvinte, teatrul nu poate fi deschis oficial pentru spectatori dacă procesul verbal de recepție la terminarea lucrărilor și de dare în folosință nu a fost încheiat.
Pentru reabilitarea clădirii a fost necesar și un împrumut de 50 de milioane de lei care se întinde pe 10 ani. Totuși, Cosmin Andrei a spus în repetate rânduri că va face public costul total al lucrărilor după ce se vor calcula toate situațiile de plată.
Valoarea lucrărilor de la Teatrul ,,Mihai Eminescu” s-a triplat în șapte ani
În 2021, consilierii municipali au actualizat indicatorii tehnico-economici pentru reabilitarea teatrului. Astfel, valoarea totală a investiţiei, inclusiv TVA, a ajuns la 72.446.415,94 de lei (aici intră şi valoarea lucrărilor de consolidare a structurii de rezistenţă, lucrări care au fost executate – n.r.), respectiv 14.644.515,04 de euro. În ultimii ani, au mai fost votate proiecte de hotărâre vizând aprobarea indicatorilor tehnico economici, respectiv pe 9 iulie 2018, 31 august 2018, 28 ianuarie 2019, 22 decembrie 2020, 11 martie 2021 şi 14 aprilie 2021.
La ultima modificare a indicatorilor tehnico-economici din 14 aprilie 2021, valoarea totală a investiţiei era de 59.511.897,43 de lei, respectiv 12.209.071,36 de euro. În condiţiile în care în anul 2014, municipalitatea a demarat reabilitarea teatrului bazându-se pe suma de cinci milioane de euro, s-a ajuns aproape la o valoare triplă.
Prima finanţare a fost pierdută
Aceasta este a doua finanţare europeană, de 5 milioane de euro, atrasă de municipalitate pentru acelaşi obiectiv. Prima finanţare de cinci milioane de euro a fost atrasă în exerciţiul financiar 2007 – 2013. Teatrul „Mihai Eminescu” a intrat în şantier în august 2014. Lucrările au fost oprite în 2015, când s-a anunţat că sunt necesare lucrări suplimentare de consolidare. Din cele cinci milioane de euro s-au cheltuit doar patru milioane de lei.
La 31 decembrie 2015, dată la care investiţia trebuia finalizată, lucrările ajunseseră la un stadiu de doar 20%.
Teatrul a înghițit 44 de milioane de lei anul trecut
În cadrul şedinţei ordinare de Consiliu Local pentru luna noiembrie a anului 2023, la propunerea lui Cosmin Andrei, aleşii locali au votat pentru alocarea din bugetul local a sumei de 44 de milioane de lei pentru finalizarea acestor lucrări. Practic, această sumă a fost alocată tocmai pentru cheltuielile ivite după 31 decembrie 2023, adică pe parcursul anului 2024.
Teatru construit în doi ani şi reabilitat în zece
Teatrul „Mihai Eminescu” a fost construit la începutul secolului XX, atunci când a devenit necesar un teatru pe măsura oraşului, care era al patrulea ca număr al locuitorilor, după Bucureşti, Iaşi şi Galaţi. Sătui să aştepte bani de la centru, 75 de acţionari având un capital de 400.000 de lei, adunat prin donaţii, înfiinţează în ianuarie 1912 „Societatea de acţiuni- Teatrul Eminescu”. La 23 septembrie a aceluiaşi an, s-a pus prima piatră a construcţiei acestui „templu al artei”, care a şi fost terminat doi ani mai târziu. Clădirea a fost inaugurată în seara zilei de 21 decembrie 1914.