Decizie radicală în conducerea companiei Nova Apaserv – directorul general Liviu Ștefan a fost demis, într-o acțiune considerată necesară pentru o „schimbare de suflu” în managementul societății.
Președintele Consiliului Județean Botoșani, Valeriu Iftime, a anunțat astăzi demiterea lui Liviu Ștefan din funcția de director general al SC Nova Apaserv SA. În cadrul ședinței Consiliului de Administrație, Iftime a precizat că schimbarea conducerii reprezintă un prim pas pentru revitalizarea companiei de apă și canalizare a județului.
„După o presiune imensă din partea mea, am făcut primul pas la Apă și ăsta a fost demiterea directorului general. Știți foarte bine că avem nevoie de o echipă nouă, am nevoie de mai multă motivație, de mai multă prospețime și dacă vreți, de mai multă motivare. Acest prim pas este făcut și vom vedea acum să creăm o nouă organigramă și cred că o echipă nouă poate aduce un suflu nou și de aici să avem mai multă speranță că putem rezolva în timp problemele care apar în mod curent și pe termen lung vizavi de proiectele de investiții pe care încercăm să le implementăm la compania de apă”, a arătat Iftime.
Noul director interimar va conduce Nova Apaserv până la stabilirea unei structuri definitive
În urma demiterii lui Ștefan, conducerea companiei a fost preluată, temporar, de Alin Cătălin Cirimpei, actualul director adjunct. Conform declarațiilor președintelui CJ, mandatul lui Cirimpei este unul interimar, urmând ca în perioada imediat următoare să fie definită o nouă organigramă, pe care noul director va trebui să o implementeze.
„Cirimpei va avea un mandat temporar, iar Consiliul de Administrație a fost de acord cu această propunere. Vom stabili obiective pe termen scurt și vom analiza progresul. Ceea ce îmi doresc este o organigramă funcțională și o structură capabilă să răspundă nevoilor actuale ale companiei”, a explicat Iftime.
Discuții privind plățile compensatorii pentru fostul director
Întrebat dacă Liviu Ștefan va beneficia de plăți compensatorii, în contextul în care avea un contract valabil până în 2025, Iftime a menționat că se va respecta contractul de muncă al fostului director.
„Nu-mi bat joc de nici un om. Dacă Liviu Ștefan are dreptul la plăți compensatorii, acestea i se vor acorda conform contractului. Totuși, prioritatea mea este ca Alin Cirimpei să aibă putere de decizie cât mai repede. Restul detaliilor le vom analiza conform contractului lui Ștefan”, a precizat președintele CJ.
Cariera lui Liviu Ștefan la Nova Apaserv
Liviu Ștefan a fost numit în funcția de director interimar al companiei Nova Apaserv în vara anului 2021. În decembrie același an, el a participat la un concurs unde a fost singurul candidat, obținând astfel un mandat de patru ani ca director general. Mandatul său ar fi trebuit să se încheie în decembrie 2025, însă demiterea sa survine pe fondul schimbărilor de strategie impuse de conducerea județului.
Operatorul de apă este în colaps
Societatea Nova Apaserv, care funcționează în subordinea CJ, fiind singurul operator de apă din județ, a ajuns într-o situație critică în ultimii ani, din cauza managementului defectuos. Ca un exemplu, societatea nu are un sediu propriu, ci funcționează într-un spațiu închiriat. La fel, firma nu deține un garaj propriu, ci a închiriat spații de la diverși agenți economici.
Situația e cu atât mai gravă cu cât întreaga rețea de distribuție a apei este învechită și necesită urgent înlocuire. Cu toate acestea, conducerea Nova Apaserv a ratat o oportunitate crucială de finanțare, pierzând peste 250 de milioane de euro din fonduri europene disponibile prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM). În prezent, compania speră la o finanțare mai mică prin Programul de Dezvoltare Durabilă, însă sumele sunt insuficiente pentru nevoile reale ale județului.
Rezultatul? Aproximativ 70% din apa cumpărată de Nova Apaserv de la Apele Române se pierde din cauza avariilor, infiltrându-se în sol și afectând fundațiile clădirilor din Botoșani. În plus, aproape zilnic, muncitorii se confruntă cu noi spărturi, ceea ce a transformat orașul într-un labirint de șanțuri.
Criza apei nu se limitează doar la Botoșani. În județ, peste 100 de localități au avut probleme anul acesta și s-au confruntat cu restricții în furnizarea apei, iar zeci de comunități nu au acces la rețele de distribuție centralizate. Deși județul dispune de multiple surse de apă, lipsa intervențiilor autorităților au lăsat multe comunități fără apă curentă.
Proiectele promise de Consiliul Județean, precum realizarea unor conducte noi de aducțiune a apei potabile, au rămas doar pe hârtie, iar sistemul actual, bazat pe surse depășite precum acumulările Bucecea și Stânca-Costești, nu mai face față cerințelor.
Nova Apaserv, compania care a trecut prin mai multe reforme și a beneficiat de milioane de lei în capitalizări, raportează pierderi uriașe, în timp ce infrastructura continuă să se degradeze. Deși are monopol asupra furnizării apei în județ, compania se confruntă cu o criză financiară gravă, iar gestionarea sa rămâne o problemă majoră.